Hlavní obsah

„Neakceptovatelná.“ Nemocnice řeší smlouvu na nový lék proti covidu

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Lék Evusheld je určený třeba pro pacienty po transplantaci. Ilustrační foto.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví v březnu odkleplo používání léku proti covidu Evusheld a vybralo nemocnice, které ho mohou objednat. Některé ale mají problém se s firmou AstraZeneca domluvit. Smlouva je podle nich „neakceptovatelná“.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Evusheld, který vyrábí společnost AstraZeneca, by měl pomáhat těm nejohroženějším. Funguje totiž jako prevence třeba pro pacienty po transplantaci nebo pro ty, kteří se potýkají s rakovinou. Ministerstvo zdravotnictví jeho užívání posvětilo v březnu.

Po zkušenostech s dodávkami monoklonálních léků, které na podzim nemocnice kvůli mutování koronaviru nezvládly využít, se stát rozhodl, že zdravotnická zařízení se musí domluvit s firmou AstraZeneca samy. Některým se to ale ani po několika měsících nepodařilo.

„Probíhají jednání. Smlouva ve znění požadovaném výrobcem je pro nemocnici neakceptovatelná,“ popsala ve čtvrtek pro Seznam Zprávy mluvčí Fakultní nemocnice Motol Pavlína Daňková. A dodala, že ze smlouvy není jasné, podle jakého právního řádu by se řešily případné spory. Návrh, který jim zaslala firma, se totiž odkazuje na americké normy.

Podobné problémy řeší i Fakultní nemocnice v Brně. „I pro nás je smlouva neakceptovatelná. Popisuje stav, který už neplatí. Vrátili jsme ji k přepracování,“ vysvětlila ve čtvrtek její mluvčí Veronika Plachá. Podle informací redakce v této smlouvě není správně popsaný systém distribuce, který schválilo Ministerstvo zdravotnictví.

A do třetice. Současný návrh smlouvy označila za „neakceptovatelný“ také mluvčí pražské Všeobecné fakultní nemocnice. „Postupně to řešíme a firma pozvolna přistupuje na nějaké kompromisy,“ doplnila mluvčí.

Není tak jasné, kdy se vážně nemocní pacienti v těchto zařízeních k léku dostanou.

Firma AstraZeneca na dotaz redakce nepopřela, že problémy se smlouvami řeší. Podle ředitelky zdravotní péče pro Česko Jarmily Dolečkové je to ale minulost. „Na základě diskuze, kterou jsme s nemocnicemi měli, došlo k úpravám dle jejich požadavků, aktuálně je smlouva standardně podepisována,“ tvrdí.

Z deseti nemocnic, které redakce oslovila, ale podpis smlouvy potvrdila jen Fakultní nemocnice v Hradci Králové. „V pátek 25. března by měl být lék dodán do nemocnice,“ napsal ve středu náměstek nemocnice Zdeněk Tušl. Na doplňující dotaz týkající se případných problémů s uzavíráním smlouvu už nereagoval.

Stát považuje toto řešení – tedy že si lék objednávají přímo nemocnice dle potřeby – za nejlepší. „Není žádný závazek odebrání konkrétního počtu balení, nemocnice zaplatí jen to, co si objednají,“ vysvětlil pro Seznam Zprávy mluvčí resortu zdravotnictví Ondřej Jakob.

Podle náměstkyně Martiny Koziar Vášákové samozřejmě nemocnice nemusejí navrhnutou smlouvu akceptovat a mohou o ní jednat. „Je to ale nejjednodušší způsob, jak ten lék dostat do nemocnic,“ řekla.

Lék jen pro lidi bez covidu

Lék Evusheld se skládá ze dvou monoklonálních protilátek a je schopný chránit uživatele i před variantou omikron. Společnost AstraZeneca v pondělí uveřejnila výsledky laboratorní studie, která ukazuje, že Evusheld je účinný i proti v Česku dominující subvariantě omikronu známé jako BA.2.

Na rozdíl od jiných léčiv se podává jen lidem, kteří nejsou nakažení covidem-19, ani nebyli v kontaktu s rizikovou osobou. Ministerstvo zdravotnictví dokonce uvedlo, že každý pacient musí mít těsně před podáním negativní antigenní test. Zároveň se může podávat jen starším dvanácti let. Látka se pak podává ve dvou injekcích, které podle mluvčí nemocnice v Motole stojí 31 tisíc korun.

Reklama

Doporučované