Hlavní obsah

„Všechny jsem je znal.“ Smrt osmi lidí a dlouho přehlížený problém

Foto: Daniela Krásenská, Seznam Zprávy

Plameny zachvátily stavební unimobuňky poblíž brněnského nádraží Zvonařka.

Reklama

Noční požár unimobuněk v Brně je čtvrtý nejtragičtější od roku 1990. Za Zvonařkou zemřelo osm lidí bez domova.

Článek

„Ve tři ráno mě probudil kouř, velice špatně se mi dýchalo. Moje první intuitivní myšlenka byla, že v baráku hoří. Říkala jsem si, že plyn to není. Spíš to připomínalo spálené tělo, venku jsem ale nic neviděla,“ popisuje Seznam Zprávám čtyřicátnice.

Bydlí nedaleko brněnské Plotní ulice, kde v noci požár zachvátil stavební unimobuňky. Smrt v nich našlo osm lidí.

Podle policie do objektu určeného k demolici vnikli neoprávněně a po vypuknutí požáru zřejmě ze zakouřeného prostoru nenašli cestu ven.

Místní potvrzují, že bezdomovci se v okolí scházeli, většinou s nimi ale nebyly problémy. „Nebylo jich moc, snažili se tu přečkat zimu,“ podotýká žena.

„Je tady spousta slušných bezdomovců. Snažili jsme se jim dát třeba nějaké oblečení. Nikomu nepřekáželi. Jeden pán tady dokonce sbíral odpadky, čistil okolí,“ líčí.

Nehořelo poprvé

Noční výjezd hasičů za Zvonařkou nebyl první. „Do měsíce zpátky jsme kousek od objektu zasahovali u požáru opuštěných vagonů. Zasahovali jsme tam dva dny po sobě,“ nastínil už ráno mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška.

„Něco se tady děje pořád. Minulý nebo předminulý víkend tu taky hořelo. Rodiče bydlí kousek odsud, výjezdy sem jsou časté,“ říká Tereza Bílá, která rovněž bydlí nedaleko. Bezdomovci podle ní přespávali za ohořelým objektem v opuštěných vagonech.

„Viděla jsem, jak vždycky někdo přijde, odejde. Ti lidé bývali špinaví, ale nebyli škodliví. Nic nedělali, nikdy na mě nebyli hrubí,“ přidává vlastní zkušenost seniorka, která bydlí ve vedlejším domě.

Bezdomovectví je podle ní v oblasti problém. „Schází se u večerky, vysedávají tam, opíjejí se, dělají rámus. Zakázalo se kouření v hospodách a zdražilo se pivo. Proto se schází tam. Prodávají tam i tvrdý alkohol, který se tam pije ve velkém,“ říká.

„Všechny jsem je znal“

Dvaašedesátiletý Jan má se životem na ulici osobní zkušenost. Teď si našel brigádu a bydlí v sociálním bytě, s komunitu pohybující se v okolí Plotní si ale prý byl blízký. „Všechny jsem je znal, měl jsem mezi nimi i hodně blízkou kamarádku. Dva dny se mi neozvala, tak jsem se přišel podívat, jestli není jedna z obětí. Je to obrovská tragédie,“ svěřuje se.

Jak ve vyhořelém objektu, tak v prázdných vagonech podle něj bezdomovci tráví celé zimy už několik let. „Byla to větší skupina a střídali se, každý den tady ale spali třeba čtyři lidé. Na jaře se pak většina brněnských bezdomovců přemístí k přehradě,“ přibližuje.

Jan vypráví, že známé v unimobuňkách dvakrát navštívil. Uvnitř to prý vypadalo spíš neobydleně. „Na zemi měli jen matrace nebo kartony. Cokoliv, na čem mohli přespat. Pak třeba deky nebo i některé jejich cennější věci. Brali to jako útočiště.“

Upozorňuje, že ačkoliv se tam většinou pil alkohol a kouřilo se, nikdy prý nedělali velký hluk. „Dávali si pozor. Několikrát na ně totiž zavolali místní policii. Každé ráno se všichni rozeběhli, aby sehnali něco na jídlo a víno, večer si tady dali sraz a ukázali si, co sehnali.“

Sám prý viděl, jak si na místě několikrát zakládali různými způsoby oheň. „Když si ohřívali jídlo nebo se chtěli zahřát, používali kamínka. Viděl jsem, že si nabrali pár cihel a udělali si na přihřátí ohýnek.“

Foto: HZS Jihomoravského kraje

Hasiči byli na místě šest minut od hlášení.

„Je to divoké místo“

Remus Lakatoš bydlí hned naproti místu požáru. I podle něj se tu lidé bez domova setkávali roky. „Každý večer se scházeli, taková skupina čtyř starších lidí. Okolo sedmé jsem je viděl, jak lezli do objektu oknem,“ ukazuje.

Sám s nimi ale nikdy neměl problém. Podle něj nikdy nedělali takový hluk, aby na ně musel volat policii. Každý den okolo nich procházel, žádné nevhodné aktivity ale nevypozoroval.

Jinou zkušenost má podle svých slov Barbora Handlířová. O požáru se dozvěděla v noci, kdy ji probudil hluk a kouř. „Slyšeli jsme okolo druhé hodiny, jak se asi hasiči snažili vybourat dveře z druhé strany objektu. Okolo toho byl neuvěřitelný dým.“

Zároveň zmiňuje, že se v okolí pohybovali opilí a drogově závislí. Několikrát na ně se sousedy volali policii, vše prý i nahlásili Českým drahám.

„Unimobuňky nebyly v našem majetku a současný vlastník buněk nám není znám,“ sdělila Seznam Zprávám mluvčí ČD Vanda Rajnochová, že se vším už od roku 2011 zabýval soud.„Vzhledem k tomu, že majitel byl určen jako neznámý, rozhodly ČD o úklidu pozemku na své náklady.“

Ve středu podle ní byly buňky zabezpečeny proti vniknutí a uvnitř nikdo nebyl. Demolice měla proběhnout v nejbližších dnech.

+8

František Spáčil pracuje jako vrátný v budově poblíž místa požáru. „Jsem kuřák, takže chodím občas v noci ven si zapálit. Lidé tam chodili přespávat běžně. Udělali si z toho ubytovnu,“ tvrdí.

„Bezdomovci se schází okolo nádraží. Požáry jsou tady pořád, je to divoké místo. Před pár lety tady taky několik lidí uhořelo. Vagony za nádražím jsou plné lidí,“ dodává.

Zmíněný požár se odehrál v říjnu 2020. Ve starém odstaveném vagonu mimo kolejiště zemřeli čtyři lidé. „S dnešním požárem tam vidíme podobnosti v lokalitě a v objektu, ve kterém hořelo,“ informuje mluvčí hasičů.

Reklama

Doporučované