Hlavní obsah

Nedostupné jódové tablety. V lékárnách budou brzy, tvrdí úřad

Foto: Profimedia.cz

Jódové tablety by lidé neměli brát preventivně, varují lékaři. Ilustrační foto.

Reklama

Národní havarijní radiační plán počítá s tím, že si mohou lidé mimo kritické zóny pořídit jódové tablety v lékárnách. Tam ale už řadu měsíců chybí. Databáze lékového ústavu uvádí, že dostupné by měly být už tento měsíc.

Článek

„Produkt je momentálně nedostupný.“ Toto oznámení hlásí všechny online lékárny, které redakce navštívila a které mají jódové tablety od firmy Hameln ve stálé nabídce.

Právě tento konkrétní přípravek s vysokým obsahem jodidu draselného se má používat k tzv. jódové profylaxi. Tedy při riziku, že je v ovzduší výrazně zvýšené množství radioaktivního jódu.

Proč se léků někdy nedostává?

Informace o tom, že z lékáren zmizel nějaký lék, se objevují pravidelně. Seznam Zprávy prozkoumaly, jak lékový byznys v Česku funguje, jak se vlastně léky dostávají k pacientům a kde se to občas zadrhne.

Při použití ve správnou chvíli totiž tablety brání štítnou žlázu před vychytáváním tohoto radioaktivního jódu a zabraňují tak jednomu z nebezpečných účinků záření.

V době, kdy z Ukrajiny přicházejí zprávy o vysoce rizikové situaci v Záporožské jaderné elektrárně a i Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) hlásí, že se „podstatně zvýšilo nebezpečí jaderné havárie“, chtěli by si někteří lidé preventivně tablety zakoupit.

Jenže momentálně v lékárnách nepochodí. A to i přesto, že s touto možností počítá Národní havarijní radiační plán. „Obyvatelstvo České republiky má navíc možnost si tyto preparáty koupit v lékárnách,“ píše se za vysvětlením, že stát zásoby pro všechny obyvatele nedrží. Tablety dostávají hlavně jaderné elektrárny a jejich okolní oblasti.

V lékárnách si lidé aktuálně mohou nakoupit jen běžné doplňky s násobně nižším obsahem jódu. Oproti 65 mg látky v oficiálně doporučeném přípravku jí obsahují třeba až stonásobně méně.

„Přípravek se distribuuje primárně pro jaderné elektrárny a přebytky se dostávají do volné distribuce. Už na jaře ale přestal být dostupný. Lidé kromě toho skupují doplňky stravy, které ale samozřejmě nemají při jaderné katastrofě velký smysl,“ popsal pro Seznam Zprávy Lukáš Malý, předseda spolku Mladí lékárníci.

Jak uvádí databáze Státního ústavu pro kontrolu léčiv, měly by být dodávky silných jódových tablet znovu obnoveny ještě během září. Redakce se na ústav obrátila s dalšími dotazy, ten ale odkázal na výrobce, který na dotazy nereaguje.

Jód a zdraví

Podle Státního zdravotního ústavu by měl mít dospělý člověk od 18 let v dietě 150 mikrogramu jódu na den. U dětí od čtyř do 17 let je dávka 90 až 130 mikrogramů na den.

K nejvýznamnějším zdrojům jódu ve stravě dospělých patří pečivo, masné výrobky, mléko a mléčné výrobky. Nejvyšší obsah jódu byl zaznamenán u kojenecké mléčné výživy, u polévek v prášku (v důsledku použití jódované soli při výrobě), mořských ryb a výrobků z nich, různých masných výrobků a tvarohu.

Ústav zároveň apeluje na střídmé používání soli s jódem. Denní dávka soli by neměla přesahovat 5 g na osobu a den.

Lékaři: Neberte je zbytečně

Přestože je obava z jaderné katastrofy kvůli ruským útokům na Ukrajině stále aktuální, úřady zároveň varují před neuváženou konzumací jódových tablet. Léčiva určená k jódové profylaxi se mají nasadit až ve chvíli, kdy to nařídí stát.

„Užívají se k prevenci vychytávání radioaktivního jódu jen v případě, že je osoba v riziku z inhalace radioaktivního izotopu jódu, například při jaderné havárii. A užívají se jen v případě, že je obyvatelstvo vyzváno správním orgánem například rádiem nebo televizí. Trvá-li expozice radioaktivního jódu déle, užívají se opakovaně. Takto jsou formulovány instrukce v příbalovém letáku a je nutné se jimi řídit,“ vysvětlil už dříve pro Seznam Zprávy Václav Hána, endokrinolog 3. interní kliniky VFN a 1. LF UK.

Právě načasování je klíčové – pokud lidé nasadí tablety příliš brzy, může být neradioaktivní jód znovu vyčerpán a může tak stejně dojít k vychytání radioaktivního jódu ve štítné žláze. Ochrana by tedy byla zavedena příliš brzy a nebyla by dostatečná. Pokud jsou naopak tablety v případě havárie užívány příliš pozdě, štítná žláza již mohla absorbovat radioaktivní jód.

SÚKL zároveň upozorňuje, že i samotné užívání v nevhodnou chvíli a předávkování jódem je nebezpečné.

„V případě předávkování se může objevit hnědé zabarvení sliznic, zvracení, bolesti břicha a průjem. Mohou se objevit dehydratace a šok. V ojedinělých případech byla pozorována stenóza (zúžení) jícnu. Při neuváženém dávkování může dojít k závažnému, někdy i nevratnému poškození štítné žlázy,“ vyjmenovává ústav.

Kromě toho připomíná, že tablety neochrání před působením celé řady dalších látek, které jsou při katastrofě do ovzduší vypuštěny.

Vydrží pět let

Pořídit jódové tablety se podařilo provozovateli jaderných elektráren tedy ČEZ, a.s., který má povinnost zajistit je pro obyvatele zón havarijního plánování kolem jaderných elektráren Temelín a Dukovany. Aktuálně probíhá obměna tablet.

„A to jak ve svých domovech, tak na pracovištích, případně školách, nemocnicích, sociálních zařízeních a podobně,“ napsala pro Seznam Zprávy Petra Holovková z Oddělení strategie SÚJB.

„V současné době probíhá obměna expirujících tablet v obou zónách havarijního plánování. Nové tablety byly již předány na obce a nyní probíhá samotná distribuce mezi obyvatele. Tablety mají expirační dobu pět let,“ dodala.

Reklama

Doporučované