Hlavní obsah

Zákon zapomněl na školy. Žáci jsou příliš mladí na praxi

Foto: Pixabay

MŠMT chystá úpravu školského zákona, která by měla pravidla vyjasnit. Ilustrační foto.

Reklama

Chybí jasný výklad zákona, a proto některé firmy už školám oznámily, že od 1. září nebudou brát žáky na praktické vyučování. Podle zákona totiž mohou s takzvanými vyhrazenými technickými zařízeními pracovat jen zletilé osoby.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Praxe ve firmách je zásadní součástí středoškolské výuky v praktických oborech. Jenže nová legislativa zamotala hlavu jak školám, tak firmám. S elektrotechnickými zařízeními by podle ní měli pracovat jen lidé starší 18 let.

Opatření přitom dopadá na velmi široké skupiny zařízení pro výrobu, přenos a rozvod elektrické energie nebo elektrické instalace staveb.

„V bližších podmínkách nařízení vlády je to tak nešťastně naformulováno, že se sice mohou žáci na vyhrazených technických zařízeních učit, ale stále zůstává platná podmínka 18 let,“ vysvětluje Seznam Zprávám ředitel ostravské Střední školy elektrotechnické Tomáš Führer.

Požadovaného věku žáci obvykle dosáhnou až v závěru svého studia, připravovat se prakticky ale potřebují daleko dříve.

U odborného výcviku ve školách nemají ještě ředitelé a učitelé takový problém. Žáci se totiž setkávají s učebními pomůckami, i když ani zde není situace kolem vyhrazených technických zařízení úplně vyjasněná.

„Řešíme to tak, že se žáci učí na vyhrazených technických zařízeních, která jsou odpojená. V okamžiku, kdy se to jde zkoušet, je tam učitel odborného výcviku a žáci ustoupí. Samozřejmě by pro nás bylo lepší, kdyby žáci mohli pracovat na nízkém napětí,“ popisuje ředitel Střední odborné školy elektrotechnické v Hluboké nad Vltavou Pavel Zasadil, který je také předsedou Asociace energetického a elektrotechnického vzdělávání.

Vyhrazená elektrická zařízení

Vyhrazenými elektrickými zařízeními jsou zařízení, která představují zvýšenou míru ohrožení života, zdraví a bezpečnosti fyzických osob, a to

a) elektrická zařízení pro výrobu, přeměnu, přenos, rozvod, distribuci a odběr elektrické energie a elektrické instalace staveb a technologií,

b) zařízení určená k ochraně před účinky atmosférické nebo statické elektřiny.

Taky řetězová pila

Problém je každopádně s praktickým vyučováním u zaměstnavatelů. Jelikož chybí jasný výklad, některé firmy už školám oznámily, že od 1. září žáky na praktické vyučování brát nebudou.

Nová legislativa vstoupila v platnost v červenci 2022. „Už loni jsme dostali zpět žáky z firmy, která řekla, že pokud jim není 18 let, tak tam být nemůžou. Hledali jsme pro ně tedy náhradní řešení. I některé další větší firmy poukazují na to, že je potřeba problém řešit, jinak nebudou moct žáky brát,“ upozorňuje Führer.

Podobně, i když v rámci jiného právního předpisu, je na tom také práce s motorovou pilou. Také tady nařízení vlády mluví o věkovém limitu 18 let. V lesnických oborech se přitom samozřejmě počítá s tím, že absolventi musí s motorovou pilou umět pracovat.

„Vezměte si, že učební obor lesní mechanizátor je tříletý a někteří žáci dosáhnou 18 let až ve třetím ročníku a měli by přitom prokázat práci s pilou v rámci závěrečné zkoušky,“ vysvětluje ředitel frýdlantské Střední školy hospodářské a lesnické Miroslav Kudrna.

Bezpečnost především

Podle Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), které je gestorem této legislativy, je zásadní bezpečnost práce.

„S obsluhou řetězové pily a prací na elektrických zařízeních je spojeno vysoké riziko ohrožení života a zdraví. Proto je zajištění bezpečnosti a ochrany zdraví účastníků vzdělávání jednou z hlavních povinností školských zařízení,“ zdůrazňuje mluvčí MPSV Jakub Augusta, proč je v zákonech stanovena jako jedna z podmínek zletilost.

Podle informací Seznam Zpráv se jednalo o úpravě nařízení vlády, která by alespoň krátkodobě situaci vyřešila. Tato možnost nakonec padla.

„MPSV novelu předmětného zákona ani jednotlivých nařízení vlády neplánuje, naopak bylo doporučeno, aby předmětná problematika byla řešena připravovanou novelou školského zákona. Tu MŠMT chystá,“ říká mluvčí Ministerstva školství Aneta Lednová.

Nový školní rok se nestihne

MŠMT tak legislativní radě vlády navrhlo, aby ve školském zákoně přibyly dvě věty, které umožní žákům při praktickém vyučování pracovat jak s řetězovou pilou, tak na elektrických zařízeních a v jejich blízkosti.

MŠMT navrhuje úpravu školského zákona

Legislativní radě vlády jsme navrhli upravený § 65 odstavců 4 a 5:

„(4) Při obsluze řetězové pily při praktickém vyučování se na žáky nevztahuje požadavek 18 let věku, pokud je vykonávána pod přímým dohledem instruktora na pracovišti právnických nebo fyzických osob, kde žáci vykonávají praktické vyučování, nebo učitele“.

(5) Při činnosti na elektrickém zařízení a v jeho blízkosti, pokud jsou vykonávány pod přímým dohledem instruktora na pracovišti právnických a fyzických osob, kde žáci vykonávají praktické vyučování, nebo učitele, se na žáky nevztahuje požadavek plné svéprávnosti“.

Nová právní úprava by směřovala výlučně k praktickému vyučování (pro obory středního vzdělání, kde je tato výuka součástí RVP) spočívajícímu v obsluze řetězové pily a v činnostech na elektrickém zařízení a v jeho blízkosti.

Zdroj: Vyjádření MŠMT pro Seznam Zprávy

Na rozdíl od úpravy nařízení vlády ovšem není reálné novou podobu školského zákona přijmout do začátku dalšího školního roku. Některé školy tak mohou mít větší potíže při dojednávání praxí u firem.

O něco snazší je situace u řetězové pily, kde alespoň existuje základní metodické východisko.

„Ministerstvo zemědělství i Ministerstvo zdravotnictví se shodují v názoru, že práce žáků mladších 18 let s motorovou řetězovou pilou může být realizována, a to v daném kontextu v rámci přípravy na budoucí povolání,“ dodává mluvčí MŠMT Lednová s tím, že musí být zajištěn soustavný odborný dozor a ochrana jejich zdraví.

Ohledně přípravy mladých elektrotechniků si ale budou muset školy poradit zatím samy, pokud jim firmy žáky na praktickou výuku nevezmou. Alespoň do novely školského zákona.

Reklama

Doporučované