Hlavní obsah

Porazili spádové turisty. Chystá se ale změna zákona

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Josef Mačí, Seznam Zprávy

Takto například protestovali rodiče a děti za svou školu v pražském Karlíně.

Reklama

Přehlásit dítěti trvalý pobyt a zapsat ho tak na vybranou základní školu do jiné spádové oblasti. Tento recept už by nemusel být tak snadný. Praze 6 se podařilo spádové turisty odradit a chystá se i legislativní úprava.

Článek

Zápisy do základních škol se v Praze 6 opakovat nebudou. Tato výhružka visela nad rozhodnutím městské části, která se tento rok pustila do řešení spádového turismu.

Speciálně v Praze, ale i v dalších městech Česka, přehlašuje část rodičů fiktivně trvalý pobyt svých dětí, aby se dostaly na vybranou školu. Veřejné základní školy totiž zapisují do první třídy žáky podle místa bydliště. Pokud je žák v ulici náležející k vybrané škole trvale hlášený, má právo do ní docházet.

Jenže řada škol v Praze 6 se v minulých letech potýkala s nedostatkem míst pro místní děti, a to na úkor těch přehlášených. Muselo se tak mezi nimi losovat.

„Jsme nadšení. Žádné odvolání proti našemu postupu se neobjevilo. Rodiče to ne vždycky nesli s nadšením, ale akceptovali. Za mě z toho plyne nejdůležitější zjištění, že dotčení rodiče sami cítili, že systém zneužívali,“ uvažuje starosta Prahy 6 Jakub Stárek (ODS).

Městská část při zápisech vyloučila asi 50 spádových turistů. Rodiče totiž letos poprvé museli dokládat, že nemají trvalý pobyt hlášený jinde než jejich školou povinný potomek a zda rodina neměnila adresu před méně než třemi měsíci.

Jde ale o postup, který je na hraně legislativy. Podle Ministerstva školství může zřizovatel kontrolovat pouze místo trvalého pobytu. Magistrát hlavního města Prahy pak městské části ve svém stanovisku varoval, že by se v případě odvolání některého ze zákonných zástupců mohly celé zápisy rušit.

S podobným problémem jako Praha 6 se potýká například Praha 8. Seznam Zprávy v reportáži popisovaly, jak se snažili pro své děti zajistit školu rodiče žijící v okolí ZŠ Lyčkovo náměstí. Tamní městská část se ale k podobnému kroku neodhodlala, protože se obávala možného opakování zápisů.

Pro letošek tak vyřešila situaci přidáním další třídy, a letos se tak losovat nemuselo. Do budoucna tady ale problém nezmizí. Zastupitelstvo Prahy 8 tak na posledním zasedání vyzvalo vedení hlavního města, aby zvážilo svou zákonodárnou iniciativu a navrhlo změnu školského zákona.

„Jestli to takhle bude fungovat, tak jen dobře, že se tím potlačí zápisová turistika. Záleží, jestli si další městské části troufnou do toho jít taky,“ zamýšlí se pražský radní pro školství Antonín Klecanda (STAN). Podle něj je ale také potřeba proti účelovému přehlašování dětí zakročit systémově.

O změně ministerstva jednají

Takové debaty už mezi zákonodárci probíhají. Zástupci občanů Prahy 6 – poslanec Jan Lacina (STAN) a senátor Jiří Růžička (za TOP 09) – chtějí o změně jednat na parlamentní úrovni.

„Je zřejmé, že nejde pouze o problém Prahy 6. Jsme zatím v přípravných pracích k hledání legislativního řešení. Plánujeme kulatý stůl nebo nějakou minikonferenci, zatím ale nemáme přesný termín,“ říká Růžička.

Ve stejnou dobu ale jednání probíhají i v meziresortní skupině Ministerstev školství, vnitra a pro místní rozvoj. Ačkoliv návrhy teprve vznikají, některé úpravy legislativy se jeví být přinejmenším představitelné.

„Přemýšlíme o provázání trvalého pobytu dítěte se zákonným zástupcem,“ jmenuje jedno z možných řešení náměstkyně ministra školství Martina Běťáková (STAN).

Dalo by se tak předcházet účelovému přehlašování dětí na jinou adresu, než mají ve všech svých dokladech uvedenou rodiče. Už jen taková změna, která by zákonné zástupce nutila do celé řady administrativních kroků spojených nejen s výměnou dokladů, by mohla zákonné zástupce od spádového turismu odradit. Praha 6 toto opatření zavedla už letos a osvědčilo se.

Další změnou by mohlo být zamezení kšeftování s trvalými pobyty. Například nastavením hranice, kolik lidí může být v jedné bytové jednotce hlášeno. Určitě ne více než sto lidí, jak se dnes v některých místech děje.

Rodičům by ale samozřejmě stále zůstala možnost si základní školu pro své potomky vybrat. Jen by existovala pojistka pro místní. Děti bydlící za rohem od své základní školy by nemusely docházet několik kilometrů jinam jen proto, že se do ní nedostaly na úkor těch, kteří žijí v jiné části obce nebo úplně mimo ni.

Nezbývá než dojíždět

Je ale nutné dodat i druhý pohled. V některých obcích nejen v okolí Prahy školy chybí. V silách tamních rozpočtů přitom není novou budovu postavit. Ostatně ani Ministerstvo školství nepodporuje, aby byla škola v každé obci o pár stovkách obyvatel. I tady ale žijí děti. V minulosti se navíc stavěly školy ve větších sídlech a počítalo se s tím, že sem budou žáci z okolních obcí dojíždět.

„V loňském roce jsme neumístili 14 dětí. Po různých jednáních většina našla místo v Praze 6, protože měli volné kapacity. Letos máme 39 dětí. Probírali jsme to se Středočeským krajem a nejbližší volná škola je 80 kilometrů daleko,“ popisuje starostka Drahelčic v okrese Praha-západ Petra Ďuranová. Zdejší děti budou nakonec od září chodit do provizorní základní školy, která vznikne v kontejnerech.

Jde o léta se táhnoucí dluh celé veřejné správy. Obcí a krajů, aby zajistily svým občanům veřejné služby, i státu, který nezajistil dostatečné finanční pobídky pro stavbu škol. I když menší obce vytvoří svazek, nemohou projekt financovat ze svých prostředků.

„Během tohoto týdne budeme vypisovat výběrové řízení na generálního zhotovitele velké svazové školy pro 540 dětí. Školu řešíme u nás aktivně. Už v roce 2017 jsme koupili dostatečně velký pozemek pro školu a školku. Jenže neexistoval žádný dotační titul. Ten se podepsal až v roce 2021,“ vysvětluje Ďuranová, že obcím nezbývá než čekat, jestli se nějaká finanční pobídka objeví.

Svazková škola Drahelčice-Úhonice získala podporu v podprogramu Prstenec II na budování plně organizovaných základních škol ve Středočeském kraji. Z něho čerpá prostředky na výstavbu dalších pět projektů. Než se ale tyto školy otevřou, nezbývá dětem nic jiného, než dojíždět jinam.

Reklama

Doporučované