Hlavní obsah

„Nemůžu tomu uvěřit.“ Vlna solidarity změnila Monice život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Petr Švihel, Seznam Zprávy

Čtenáři Seznam Zpráv zásadně změnili situaci invalidní třicátnici Monice, která si tři týdny zpátky nemohla dopřát ani dezert, na který měla chuť.

Reklama

Text o invalidní třicátnici, která musí vyžít s několika tisíci korunami měsíčně a je závislá na pomoci rodičů v důchodu, vyvolal u čtenářů obrovskou vlnu nabídek pomoci. Doslova jí změnili život.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Téměř padesát přímých nabídek finanční pomoci, ať už jednorázové, nebo na pravidelné bázi, dále 11 nabídek nákupu potravin a ještě 10 obecnějších nabídek pomoci.

A k tomu jí lidé v 19 případech nabídli fotoaparát a v sedmi mobilní telefon – buď poskytnutí starších a nepoužívaných modelů, nebo i nákup zcela nových.

„Nečekala jsem, že se vůbec někdo ozve. Moc mě to dojalo a mockrát všem děkuji. S některými dárci jsem dále v kontaktu. A pokud jsem někomu zapomněla odepsat, tak se omlouvám, ale bylo toho strašně moc,“ říká Monika.

Už mnoho let trpí spastickou kvadruparézou (tedy ochrnutím všech končetin) – a jak sama popisuje – i dalšími problémy, jako je bolest zad, zvýšená únava, motání hlavy, ale i výkyvy v paměti nebo řeči.

Její příběh, který Seznam Zprávy před několika dny publikovaly coby součást série Jak se žije v Česku, zaktivoval nebývalou vlnu zájmu u čtenářů. A nezůstalo jen u nabídek.

Pomoc od lidí významně změnila Moničinu situaci: „Jeden pán mi poslal značnou částku. Když jsem mu řekla, že se zbláznil, tak mi odpověděl, že jestli si peníze nevezmu, tak ho naštvu,“ popisuje Monika necelé tři týdny po zveřejnění článku.

Celkově jí na účtu po publikaci reportáže přibylo tolik peněz, že část nabídek už s díky odmítala.

Přečtete si původní reportáž, která spustila vlnu solidarity:

Někteří jí dokonce nezištně poslali peníze poštou nebo je donesli přímo do schránky, přestože v článku nezaznělo Moničino příjmení ani bydliště.

Díky čtenářům si také aktuálně vybírá nový telefon a už dostala i starší kompaktní fotoaparát. „Vybrala jsem si ten, který nejméně váží. U mě je to hlavně o té váze,“ vysvětluje Monika v reakci na to, že čtenáři nabízeli i profesionální zrcadlovky.

Právě fotoaparát bylo přání, které Monika v publikované reportáži vyslovila. Přála si ho vyhrát v soutěži obchodního řetězce.

Nakonec má nejen fotoaparát, ale brzy ji čeká i zážitek k nafocení. Díky finanční pomoci si může dovolit vyjet s tátou do termálních lázní.

Měli jsme jen víc štěstí, psali čtenáři

Redakce Seznam Zpráv po vydání článku dostala přes sto e-mailů a další nabídky přicházely přes sociální sítě nebo i redakční kontaktní formulář.

Část čtenářů, kteří se nabídli s pomocnou rukou, rovnou popsala, že je pro ně bolestné číst popis Moničiny situace, protože sami podobnou prožívali nebo stále prožívají.

„Je trestuhodné, jak se naše společnost stará o takové lidi. Mám i podobnou osobní zkušenost,“ píše čtenář, který nabízel pomoc. „Vím, že tím svět nespasím, ale rád bych udělal aspoň malou radost,“ dodává.

„Moc mě ten příběh Moniky zasáhl, mám totiž dceru také na vozíku, ale máme to štěstí, že důchod jí přiznali celý a já i manželka můžeme pracovat,“ ozval se s nabídkou další čtenář.

S jedním z těchto čtenářů, kteří nabídli pomoc, zůstává Monika v kontaktu. Jeho dceru postihly podobné problémy. „Radíme si vzájemně co a jak,“ říká Monika.

Boj za uznání invalidity z mládí

V reportáži mladá žena popsala, jak v dnešní době zdražování vyžívá s přiznaným invalidním důchodem 5600 korun, s 4400 korunami coby příspěvkem na péči a 900 korunami příspěvku na mobilitu. Bez pomoci rodičů – otec je ve starobním důchodu a maminka částečně v invalidním – by to nezvládla.

Nyní Monika bojuje zejména o to, aby jí Česká správa sociálního zabezpečení uznala takzvanou invaliditu z mládí.

Standardně se totiž invalidní důchod jako starobní důchod vypočítává ze základní výměry, tedy desetiny průměrné mzdy (aktuálně 4040 korun), a z procentní výměry, která vychází z výdělků a doby pojištění. Jenomže Monika kvůli své diagnóze neměla šanci začít pracovat.

Zákon na takové případy myslí a pokud uzná, že je člověk invalidní od mládí, tak vychází i u procentní výměry z průměrné mzdy. Posudkový lékař ovšem v případě Moniky odhadl její úbytek pracovních schopností při studiích pouze o 20 procent, invalidita se přitom uznává až od 35 procent.

Po zveřejnění článku absolvovala Monika setkání s posudkovými lékaři, které mělo dopadnout dobře, minimálně v tom smyslu, že byli vstřícní a nechtěli jí snížit třetí invalidní stupeň, čehož se obávala.

Ohledně invalidy z mládí ovšem bude rozhodovat po odvolání soud, o termínu stání se zatím nerozhodlo.

Jak se žije v Česku

Foto: Seznam Zprávy

Série Seznam Zpráv.

Seznam Zprávy vyrážejí do měst a obcí, aby zjistily, jak se vám v České republice žije. Zajímá nás, jak zvládáte zdražování, jak bydlíte, jaké máte příležitosti k práci. Celoroční projekt vychází z interních dat datového týmu a průzkumů společnosti IPSOS.

Všechny díly série naleznete ve speciálu „Jak se žije v Česku“.

Chcete se do projektu Jak se žije v Česku zapojit? Dejte nám vědět, kde se potýkáte s problémy. Svoje tipy pište na e-mail: pribehy@sz.cz.

Reklama

Doporučované