Hlavní obsah

„Nesleduj Feriho, pomůžeš obětem,“ nabádá výzva na sítích

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Dominik Feri u soudu.

Reklama

Feministický magazín Druhá směna vydal výzvu k ukončení sledování příspěvků Dominika Feriho na sociálních sítích. Statusy bývalého politika, v nichž sdílí záznam ze své soudní obhajoby, považuje za nátlak na oběti znásilnění.

Článek

Bývalý poslanec TOP 09 v uplynulých dnech zveřejnil na sociálních sítích záznamy ze své obhajoby u soudu. Před ním stanul kvůli obvinění ze znásilnění.

Podle feministického magazínu Druhá směna ale příspěvky vedou k sekundární viktimizaci obětí znásilnění a šíří mýty o sexualizovaném násilí. S hashtagem #NesledujuFeriho proto redakce časopisu na facebooku vyzvala, aby uživatelé sociálních sítí přestali exposlance sledovat.

„Má prostě velkou mediální moc,“ vysvětlila Eliška Koldová z Druhé směny s tím, že ukončení sledování Feriho je signálem, jak ženám, které proti němu svědčily, vyjádřit podporu.

„Nejsem velký příznivce cancel culture - myslím si, že často nedovoluje prostor pro diskuzi. Také si ale myslím, že právě tady jiný nástroj není,“ vysvětlila Koldová. Dále zdůraznila, že podnětem pro vznik výzvy byl článek novinářky Magdaleny Duškové z deníku A2larm.

Statisíce sledujících

Přibližně desetiminutové záznamy své obhajoby začal Feri zveřejňovat brzy poté, co soud minulý týden začal. Možnost přidávat komentáře však omezil.

Jeho hojně sledované profily ožily po dlouhé době. Pro představu: Na facebooku bývalého politika sleduje 96 tisíc lidí, téměř 180 tisíc pak na twitteru. Na instagramu má aktuálně 698 tisíc, před dvěma roky jich byl dokonce milion.

„Každý nechť sleduje, koho chce, a přidává si, jaké příspěvky uzná za vhodné,“ řekl Feri Seznam Zprávám.

Zveřejňování záznamů obhajoby za nátlak nepovažuje. Podle něj mají ženy, které proti němu svědčily, rovnocennou možnost ovlivnit svůj obraz v očích veřejnosti.

„Závěr, že se takto bránit nemohou, není správný. Zaprvé mají poškozené svou zmocněnkyni, která může vystupovat v médiích a činí tak. Souběžně může v médiích vystupovat státní zástupkyně za obžalobu. A rovněž tak činí,“ uvedl Feri.

S tím Druhá směna nesouhlasí.

„Je potřeba si uvědomit, že to je bývalý nejpopulárnější politik, jeho účet na sociálních sítích byl ve své době nejpopulárnější účet v Česku. Tady to akorát značí absenci sebereflexe vlastního mocenského postoje,“ sdělila Seznam Zprávám Koldová.

„U každého případu znásilnění je vždy mocenská disproporce mezi násilníkem a jeho oběťmi, ale tady je prostě mnohem větší, protože on je celebrita,“ doplnila.

Ročně se v Česku odehraje až 12 000 případů znásilnění, nahlášeno je ale méně než 10 procent. Podle Koldové bude mít Feriho kauza velký vliv na budoucí přístup k obětem sexuálního násilí v Česku.

„Myslím, že si jako veřejnost často neuvědomujeme, že takto mediálně exponovaný případ má vliv i na další přeživší znásilnění, na jejich psychické rozpoložení a na jejich důvěru v českou justici,“ podotkla Koldová.

Obhajoba na sítích

Kritika se na Dominika Feriho snesla už minulý týden, kdy během soudního líčení vyzradil jméno jedné z poškozených. Její advokátka to později označila za zastrašování.

Oslovení experti však Feriho kroky na sítích nevnímají z právního hlediska jako problematické. Neuvádí totiž údaje obětí.

„Pokud nezveřejňuje konkrétní jména, tak si nemyslím, že je v tom a priori něco protiprávního. Zdali je to pravdivé nebo jestli je to etické, to je otázka úplně jiná,“ řekl právník Martin Richter. Dodal, že někteří obvinění si za podobnými účely zřizují třeba webové stránky.

Kritičtější je právník a politik Tomáš Nielsen, expert na mediální právo a komunikační technologie. „Zveřejnění části záznamů je určitě velmi nestandardní krok a v tomto případě může podle mě poškodit ty, kdo se vyjádřit nemohou, tedy zejména oběti,“ uvedl. „S ohledem na citlivost podobných kauz jsem přesvědčen o tom, že je třeba v maximální míře chránit soukromí a lidskou důstojnost obětí,“ dodal.

Od května 2021 čelí bývalý poslanec za TOP 09 Dominik Feri obvinění ze dvou znásilnění a jednoho pokusu o něj. Proslavil se jako nejmladší radní Česka a v roce 2017 pak jako nejmladší poslanec v historii ČR. Hrozí mu 10 let ve vězení.

Kauza Feri

Deník N a A2larm přinesly v květnu svědectví dívek, podle kterých je tehdejší poslanec nutil k pohlavnímu styku, zpravidla opilé. Jednotlivé případy od sebe dělí i celé roky, nikdo se jimi dlouho nezabýval.

Reklama

Související témata:
Magazín Druhá : směna

Doporučované