Hlavní obsah

Nové informace od policie: Střelec poslal SMS, policie přijela do pěti minut

Záběry ze zásahu policie.

Nové informace ke včerejší tragédii na filozofické fakultě zveřejnili policisté na páteční dopolední tiskové konferenci. Například, že pachatel po vraždě v Hostouni poslal kamarádce SMS, v níž psal, že se chce zabít.

Článek

Policisté zveřejnili nové záběry, na nichž je zdokumentována část zásahu. Video natočili ti, kteří na Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy přijeli jako první. Policie zdůraznila, že tyto jednotky měly k dispozici pouze krátké zbraně, zatímco útočník disponoval minimálně jednou dlouhou zbraní.

Chronologicky se celá událost udála podle kriminalistů takto: Policie před půl jednou dostala první oznámení od svědkyně v Hostouni, že jí její kamarád poslal sebevražednou SMS a na volání už nereagoval.

Policisté na základě svých informací zaměřili pozornost na budovu filozofické fakulty v Celetné ulici. Přestože měl pachatel u sebe mobilní telefon, nedokázali jej kriminalisté lokalizovat dostatečně přesně. Na náměstí Jana Palacha, kde později zaútočil, v tu chvíli žádný strážník přítomný nebyl.

„Na tísňovou linku byla informace o střelbě ohlášena krátce před 15. hodinou. Jediná informace, kterou policisté měli, byla, že pachatel se nachází v horních patrech. První policisté se na místo dostavili do pěti minut,“ popsal ředitel pražské policie Petr Matějček na tiskové konferenci.

„Kromě zákroku v budově musel probíhat i zásah v jejím okolí, jelikož pachatel vylezl na ochoz a pomocí dlouhé zbraně s optikou ohrožoval i veřejnost,“ dodal Matějček. Ke zraněním došlo i na veřejné komunikaci v okolí budovy.

Střelbu z ochozu jsme popsali v tomto článku:

Policie podle něj použila služební zbraně, k zásahu pachatele však pravděpodobně nedošlo, protože se většinu času schovával mezi sloupky na ochozech fakulty. Když se k němu policisté blížili, spáchal sebevraždu, pravděpodobně brokovnicí.

Policie zároveň musela prověřit i informace, že má pachatel komplice. Žádné z nich se podle ředitele pražské policie nepotvrdily.

Propojení s Klánovicemi?

„Indicie naprosto směřují k propojení případu v Klánovicích s tragédií na FF UK. Čekáme na výsledky balistických testů,“ řekl Aleš Strach, vedoucí 1. oddělení pražské policie, k této rovině příběhu.

Dodal, že již od minulého pátku se na akci podílely stovky kriminalistů, včetně špiček v oboru. „Pozornost byla skutečně mimořádná,“ potvrdil na tiskové konferenci náměstek policejního prezidia Tomáš Kubík.

„Policie neměla žádný prostoj a policisté pracovali 24/7 už od klánovické vraždy z minulého týdne,“ řekl plukovník Vojtěch Motyka.

V celkovém součtu tak může mít pachatel na svědomí až 17 obětí. Dvě z Klánovického lesa, jednu v Hostouni a 14 na náměstí Jana Palacha. Policie na tiskové konferenci toto číslo aktualizovala. Předchozí vyjádření ministra vnitra totiž hovořilo pouze o 13 obětech.

Všichni zranění již jsou po svých zákrocích a leží ve stabilizovaném stavu v pražských nemocnicích. „Nemocnice poskytly nejvyšší součinnost při celém zásahu,“ řekl Petr Kolouch, ředitel ZZS hlavního města Prahy.

Na tiskové konferenci rovněž zaznělo, že policie zaznamenala případ, kdy se někdo chtěl inspirovat odsouzeníhodným činem. Policisté ubezpečili, že konkrétní hrozbu eliminovali a že budou situaci a sociální sítě nadále monitorovat.

Policie zasahuje proti muži, který se chtěl střelcem inspirovat.Video: twitter/PolicieCZ

Střelba na filozofické fakultě

Doporučované