Hlavní obsah

Nový šéf ČT si objednal analýzu za statisíce. Chce prověřit Dvořákův odchod

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

„Vy říkáte hledání kostlivců ve skříni, já bych řekl hledání bílých míst v předávací dokumentaci,“ uvedl Jan Souček v pořadu Ptám se já.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Hledání kostlivců ve skříních České televize pokračuje. Současný generální ředitel Jan Souček si půl roku po svém nástupu chce ověřit, jestli předání funkcí proběhlo v pořádku. Zadal zpracování analýzy za statisíce.

Článek

Česká televize si pod novým vedením objednala dokument, který se jmenuje Externí analýza dokumentů souvisejících s předáváním funkce generálního ředitele. Hodnota veřejné zakázky malého rozsahu je 680 tisíc korun bez DPH. Zájemci se mohli přihlásit do poloviny března.

Generální ředitel České televize Jan Souček si chce půl roku od předání funkcí s bývalým ředitelem Petrem Dvořákem prověřit, jestli vše proběhlo v pořádku a jestli po něm nezůstali kostlivci ve skříni nebo bílá místa. Důvodem zadání analýzy je, že ho Petr Dvořák neupozornil na fakt, že ještě nemá vyplacený doplatek bonusu za rok 2020 ve výši 822 800 korun a požádal o něj až poté, co z televize odešel.

Nezaúčtovaných 800 tisíc

„Myslím, že 12. října, tedy necelé dva týdny poté, co jsem do funkce nastoupil, Petr Dvořák poslal dopis, ve kterém mě vyzývá, abych mu doplatil bonus přes 800 000 korun za rok 2020, ale ten bonus se nikde v té předávací dokumentaci neobjevil. A když jsem se zeptal finančního ředitele, jestli je někde zaúčtovaný, tak ani finanční ředitel o tom bonusu nevěděl,“ řekl Jan Souček v pořadu Ptám se já Marie Bastlové.

„A musím říct, že to je krok negentlemanský,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy. „Že když jsme tedy ty předávací schůzky založili na nějakém gentlemanském přístupu, tak to celé spadlo pod stůl a já jsem v tu chvíli zahájil debatu s finančním ředitelem, s naším útvarem veřejných zakázek, jakým způsobem prověřit, jestli vše bylo skutečně předáváno tak, jak to předáno být mělo. Nebo jestli tam existují, vy tomu říkáte kostlivci ve skříni, já bych spíš řekl bílá místa v předávací dokumentaci.“

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Bývalý ředitel České televize Petr Dvořák.

Rada České televize snížila Petru Dvořákovi bonusy za rok 2020 na 66 procent, a to kvůli údajnému nesplnění některých kritérií. Podle pozdějších analýz ale radní nerozhodli potřebnou většinou, a proto bylo snížení neplatné a generální ředitel měl nárok na doplacení plné výše odměny.

Podle stanoviska právního útvaru ČT o tom de facto rozhodla sama rada, když k tomuto bodu po neplatném hlasování nepřijala do poloviny června 2021 žádné ustanovení. Proč si tedy Petr Dvořák sám posléze odměnu ve výši 822 800 korun nevyplatil?

Dvořák: Je to úsměvné

„Byl jsem v pozici generálního ředitele, a kdybych si to vyplatil, aniž bych s radou nalezl nějaké řešení, tak bych byl v konfliktu zájmů, a proto jsem tu situaci nechal na nějakou dobu být. Až když jsem ukončil své působení v ČT, tak potom jsem požádal nového generálního ředitele, aby tu situaci vyřešil, protože to bylo v jeho kompetenci a současně nebyl v žádném konfliktu zájmů,“ vysvětlil Seznam Zprávám bývalý ředitel Petr Dvořák.

Jestli mu o tom, že od České televize očekává doplatek přes 800 tisíc korun, během střídání funkcí řekl, si už nepamatuje.

„O tom, jestli o tom věděl, nebo nevěděl, nevím. Ta situace se řešila na radě několikrát, řešila se i veřejně, a jestli mu něco připadá gentlemanské a negentlemanské, mi připadá trochu úsměvné,“ reagoval Dvořák. Bývalý ředitel se diví i tomu, že si řadu měsíců od předání funkcí objednala ČT analýzu.

„Vůbec tomu nerozumím, protože on společně se mnou strávil nad předávajícími protokoly mnoho hodin, řekl bych i pracovních dnů. Měl možnost v průběhu předávání klást jakékoliv dotazy, žádat jakékoliv doplnění dokumentů. Způsob, jakým jsem já předával svou funkci, byl nad rámec obecných pravidel, která panují normálně na trhu, což koneckonců konstatovala dozorčí komise, která to zkoumala,“ dodal Petr Dvořák. Nyní podle svých slov odpočívá a poohlíží se po nové práci.

„Čekám, až mi na konci září uplyne konkurenční doložka, pak se rozhodnu, jestli budu pokračovat v médiích, anebo jestli se vydám jiným směrem. Zatím žádné konkrétní kroky ani závazky nepřijímám,“ říká ke svému dalšímu působení.

Reklama

Doporučované