Hlavní obsah

O uklízečky a školníky přišly školy plošně. Znovu se mluví o stávce

Foto: Shutterstock.com

Školy dostaly méně peněz na školníky a uklízečky. A zatím neví, jak dopadnou kuchařky.

Reklama

Ministr školství Bek vysvětlil, že se školám škrtaly úvazky pro školníky, uklízečky nebo správce IT plošně proto, že nechtěl potrestat ty ředitele, kteří si už teď vystačí s menším počtem lidí. Ve školách se opět hovoří o stávce.

Článek

Ministerstvo školství bude oproti loňsku školám financovat asi o desetinu méně pracovníků, kteří zajišťují provoz škol. Jde třeba o hospodářky, uklízečky, školníky nebo správce IT.

Původně ministr školství Mikuláš Bek (STAN) tvrdil, že se šetření dotkne neobsazených míst. Jenže teď se ukazuje, že školy nedostanou peníze také na obsazené pozice. Proč ale Ministerstvo školství postupovalo plošně a nezaměřilo se přímo na neobsazená místa?

Starosta: Je to nespravedlivé

„My bychom tím potrestali ředitele, kteří se chovali manažersky racionálně, kteří dokázali zajistit potřebný servis nižším počtem úvazků,“ vysvětlil rozhodnutí ministerstva Bek.

Reálně se ale redukce dotkla různou měrou všech škol. I tam, kde se zvládli chovat efektivně, přišly školy i o peníze na reálné zaměstnance.

„Když se přijdu podívat jako starosta města do své školy a vidím, že v loňském roce měla předepsáno od Ministerstva školství 5,4 úvazků, čerpala 4,8 a letos v rozpisu najde 4 úvazky, tak mi to přijde dost nespravedlivé,“ komentuje rozpis financí poslanec a starosta Svitav David Šimek (za KDU-ČSL).

V tomto ohledu se navíc vede konflikt i v rámci koalice. Na úterním jednání premiér Petr Fiala a ministr financí Zbyněk Stanjura (oba ODS) odmítli požadavek Ministerstva školství na dalších 800 milionů korun.

„Říkám otevřeně v tuto chvíli, že si koalice zvolila delší, ale za to horší cestu tím, že se to nevyřešilo už ve státním rozpočtu,“ kritizuje postoj koalice k rozpočtu školství ministr Bek.

Znovu se mluví o stávce

Ředitelé škol tak budou pod tlakem, aby propouštěli své školníky nebo uklízečky nebo našli peníze v jiné části svého rozpočtu. Vadí jim, jak vláda hájí škrty tím, že ve školství financí přibylo.

„To ale nejsou žádné volné peníze. To jsou peníze na učitelské platy a odměny, neschopenky, přespočetné hodiny a další personální náklady. Pokud pan premiér říká, že tyto prostředky budeme moci ‚efektivně‘ převést podle potřeb školy na výplaty nepedagogů, ať to vysvětlí učitelům, jimž vláda zákonem garantuje objem platů v celkové výši až 130 % průměru,“ říká ředitel Jan Kuzebauch ze ZŠ Kraslice.

Reálně se tak mezi odboráři, asociacemi i jednotlivými řediteli a učiteli skloňuje opět slovo stávka. I o této alternativě budou jednat ve středu odpoledne odboráři s Učitelskou platformou, která spoluorganizovala loňský listopadový protest škol.

„Protože ředitelé to (úspory) budou muset doplatit z avizovaného navýšení učitelských platů,“ vadí šéfovi školských odborů Františku Dobšíkovi. Pokud se tedy nenajdou další peníze v krajské rezervě. O tomto dalším zdroji financování se rovněž v současnosti debatuje.

Aby toho nebylo málo, ředitelé zatím neví, kolik peněz dostanou na své kuchařky. Rozpis pro školní jídelny se totiž počítá jinak a školy ho teprve obdrží. Ředitelé se tak obávají, že další škrty ještě přijdou.

Reklama

Doporučované