Hlavní obsah

Obchodník nabízí pivo Fialovej hnus, pivovar zvažuje právní kroky

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Pivo dehonestující premiéra Fialu.

Reklama

aktualizováno •

Podnikatel z Prahy prodává pivo dehonestující premiéra Petra Fialu. Pivo prezentoval jako výrobek zavedeného českého pivovaru, který se ale ohradil a zvažuje právní kroky.

Článek

Na jednom e-shopu v Česku se před několika dny objevilo pivo zesměšňující premiéra Petra Fialu (ODS). Plechovky s vyobrazením premiéra jako pohádkového krále Kazisvěta pojmenované „Fialovej hnus“ začal prodávat podnikatel ve zdravé výživě Dušan Mesarč.

„První balíčky už míří ke šťastným zákazníkům,“ uvedl na svém facebooku u fotek, kdy plechovku nafotil s fekálním vozem v pozadí.

Podle jeho sociálních sítí je Mesarč odpůrce očkování proti covidu, odpůrce podpory Ukrajiny a nyní také velký odpůrce vlády Petra Fialy. Sdílí také příspěvky, které Facebook označuje za dezinformace.

Pivo nabízí podnikatel i na svém e-shopu, kde původně tvrdil, že uvnitř plechovky by měla být desítka od postřižinského pivovaru. Ten se však proti takovému spojení ohradil.

„Žádnou plechovku, či grafiku na plechovku s tímto primitivním designem jsme nevyrobili a ani neautorizovali k použití. Kontaktovali jsme e-shop, aby tento nepravdivý údaj okamžitě odstranil,“ řekl Seznam Zprávám Jan Benák, obchodní ředitel pivovaru Nymburk, který Postřižinské pivo vyrábí. Potvrdil, že několik lidí se pivovaru kvůli tomuto výrobku už ozvalo.

Dodal, že pivovar je kvůli tomu již v kontaktu s právními zástupci. „Naše společnost vystupuje slušně a apoliticky, a proto nelze nechat zneužití našeho dobrého jména jen tak,“ uvedl.

Informace o Postřižinském pivu posléze z webu e-shopu zmizela. Nyní stránka uvádí, že se jedná o slovenské pivo a jde o sběratelský předmět. Informace o původu piva pak zmizely i z jeho postu na sociální síti LinkedIn.

Foto: Seznam Zprávy

Nabídka e-shopu s původními informacemi o pivu, které už provozovatel smazal.

Seznam Zprávy se dvakrát pokusily kontaktovat Mesarče s dotazy na pivo. V obou případech neúspěšně. „S novináři, kteří jsou objektivní a nepoplatní, si rád popovídám, ovšem to bohužel není případ Seznamu. Tímto bych komunikaci uzavřel,“ odpověděl redaktorovi na SMS. Druhý den v telefonátu s redaktorkou reagoval podobně a telefon položil.

Mesarč na svém profilu na sociální síti LinkedIn uváděl, že pivo je k dostání i v pekárně v centru Prahy. Reportér Seznam Zpráv se v roli zákazníka vydal na místo. Obsluha mu řekla, že pivo je zatím možné objednávat pouze přes e-shop, na prodejně se neprodávají.

„Nějaký pán volal, že by si objednal 20 piv, tak jsem mu řekl, že je neprodáváme,“ řekl mladý muž za pokladnou. Jeden kousek plechovkového piva má ale obsluha vedle kasy na ukázku.

Podle obalu bylo pivo vyrobeno na Slovensku, distributorem je firma WRC ze Žiliny. „Vyrobili jsme to na objednávku českého zákazníka. Země původu je Slovensko,“ informoval pivovar zástupce firmy WRC Marián Nemček.

Redakce oslovila s prosbou o reakci přes jeho mluvčího i premiéra Petra Fialu. „Snaha prodávat touto formou půl litru piva za téměř sto korun vypovídá nejvíce o samotném panu podnikateli. Pan premiér mu nehodlá věnovat jakoukoliv pozornost, protože je to přesně to, co by si autor přál,“ vzkázal mluvčí Václav Smolka. (E-shop pivo nabízel za 99 Kč, nyní ho prodává za 59 Kč, pozn. red.)

Aktualizace: Doplnili jsme vyjádření premiérova mluvčího.

Reklama

Doporučované