Hlavní obsah

Pacientů s covidem v nemocnicích přibylo za červenec pětinásobně

Foto: Getty Images

Průměrný věk hospitalizovaných bez očkování či posilující dávky se za červenec pohybuje okolo 68 let. (ilustrační foto)

Reklama

Počet covidových pacientů v nemocnicích postupně narůstá od poloviny června.

Článek

Ještě na začátku července bylo v českých nemocnicích okolo 200 pacientů s covidem. Nyní jich už je hospitalizováno 1170, z toho 38 ve vážném stavu.

Dle dat Ministerstva zdravotnictví se zatím počet všech (tedy i již ukončených) hospitalizací za červenec blíží k 2700. Z toho 27 % pacientů bylo zcela bez očkování a 14 % pacientů mělo za sebou dvě dávky vakcíny.

Většina hospitalizovaných pacientů – 58 % – měla i posilující dávku. Takto vysoký podíl očkovaných vysvětluje statistický jev známý jako Simpsonův paradox. Čím více je ve společnosti očkovaných, tím pravděpodobněji bude jejich podíl větší také v nemocnicích. Více se jevu věnujeme zde:

Průměrný věk hospitalizovaných bez očkování či posilující dávky se za červenec pohybuje okolo 68 let. Věk těch, kteří byli do nemocnice přijati s posilující dávkou, je průměrně 76.

Zatímco hospitalizovaných ještě přibývá, tempo růstu nově potvrzených případů již zpomaluje. V uplynulých sedmi dnech přibylo v zemi téměř 17 tisíc nových nákaz, což je o 2200 více než předchozí týden, o týden dřív však nárůst činil 4400.

Za letním šířením stojí především nové submutace varianty omikron BA.4 a BA.5, které v současné chvíli dominují v celkovém počtu potvrzených nákaz.

Očkování 4. dávkou

Vzhledem k letní vlně nákaz se Ministerstvo zdravotnictví nedávno rozhodlo zahájit očkování 4. dávkou vakcíny proti covidu. Podle virologa Libora Grubhoffera má smysl zejména pro starší věkové kategorie nad 60 let a rizikové skupiny.

„Čím dříve si lidé půjdou pro čtvrtou dávku, tím udělají lépe, protože než se do Česka dostane bivalentní vakcína (látka zaměřená na původní virus i jeho varianty, pozn. red.), bude už zastaralá. Frekvence vzniku nových variant, respektive podvariant, je zhruba jednou za tři měsíce a technologicky není Pfizer ani žádná jiná firma schopna připravit aktualizovanou vakcínu na novou variantu dříve než za půl roku,“ dodává Grubhoffer.

S tím, že by se ohrožené skupiny měly nechat očkovat již nynější variantou vakcíny, souhlasí i epidemiolog a předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek.

„Tito lidé si nemohou dovolit přepych toho, čekat až do října, protože by se teď mohli nakazit. Nic jiného lepšího tady v tuto chvíli nemáme,“ říká s tím, že pro ostatní se ale podle něj vyplatí počkat na efektivnější bivalentní variantu vakcíny, která by mohla být dostupná na podzim.

Za uplynulý týden tvořila čtvrtá dávka očkování tři čtvrtiny z celkového počtu 38 309 aplikovaných vakcín. První posilující dávku má v současné chvíli aplikovanou přes čtyři miliony lidí, pro druhý „booster“ si zatím přišlo 42 tisíc z nich.

Reklama

Doporučované