Hlavní obsah

Pilot nemusí platit pokutu 100 tisíc za pomoc při hašení v Hřensku

Foto: Jiří Vlk

Pilot Jiří Vlk, který pomáhal hasičům při požáru v Českém Švýcarsku.

Reklama

Pilot Jiří Vlk zasahoval s vrtulníkem jako dobrovolník při požáru národního parku. Namísto poděkování mu ale hrozila vysoká pokuta. Úřad pro civilní letectví teď rozhodl, že pokutu 100 tisíc platit nemusí, uložil mu napomenutí.

Článek

Pilot se proti původní pokutě vyměřené na 100 tisíc korun odvolal. Úřad pro civilní letectví (ÚCL) o jeho námitkách rozhodl minulý čtvrtek a svoje rozhodnutí poslal Jiřímu Vlkovi.

„Účastník řízení je shledán vinným ze spáchání přestupku, kterého se dopustil nedbalostně tím, že dne 26. 7. 2022 jako velící pilot vrtulníku uskutečnil sérii osmi letů, při kterých prováděl hašení požáru v Národním parku České Švýcarsko bez povolení dle ust. § 74 a § 76 zákona o civilním letectví,“ stojí v rozhodnutí úřadu z 12. ledna, jak uvedly jako první Novinky.cz.

Server anonymizovanou verzi dokumentu získal na základě zákona 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím. Pilot tak musí uhradit „pouze“ tisíc korun jako náklady přestupkového řízení. Rozhodnutí zatím není pravomocné a pilot se proti němu ještě může odvolat.

Úřad pro civilní letectví tak zrušil stotisícovou pokutu, kterou Vlkovi uložil loni v říjnu.

„Spáchaný skutek sice nelze považovat s ohledem na zájem společnosti na ochraně bezpečnosti letectví, zdraví a majetku za zcela neškodný, přesto je společenská škodlivost spáchaného skutku natolik nízká, že uložení trestu napomenutí se jeví s ohledem na účinnou ochranu zájmů společnosti jako dostačující,“ stojí ve zdůvodnění, které Novinky získaly.

Hašení požáru v Českém Švýcarsku

Požár vypukl 23. července minulého roku. Jiří Vlk okamžitě reagoval na výzvu, aby pomohl při hašení, kterou vydalo regionální ředitelství hasičského záchranného sboru.

„Jednal v souladu s pokyny a na místě byl prospěšný jako všichni dobrovolníci,“ uvedla Pavla Jakoubková, mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru České republiky.

Přesto pilotovi Úřad pro civilní letectví v říjnu vyměřil pokutu. Vlk se měl dopustit několika přestupků a ohrozit tak ostatní dobrovolníky a hasiče.

O situaci se posléze dozvěděla i Správa Národního parku České Švýcarsko. „Ta situace byla tak komplexní, že se v prvních dnech požáru na místě pohyboval kdekdo. Nelze mít v tomto případě všechny dobrovolníky pod kontrolou. Každý v té chvíli konal tak, jak to cítil. Je tedy těžké situaci nějak posoudit,“ uvedl k tomu už dříve mluvčí parku Tomáš Salov.

Pilot kupříkladu údajně neměl souhlas k přistání na heliportu Zdravotnické záchranné služby Ústeckého kraje nebo bez potřebného povolení létal pod povolenou výškou a nad nízkými překážkami.

Podobně úřad v roce 2021 uvalil asi 50 sankcí za porušení pravidel. „Úřad toto nikdy nevnímal jako boj, ale jako nástroj k hledání cíle,“ uvedl mluvčí ÚCL Vítězslav Hezký.

Jiří Vlk provedl při zásahu v Hřensku sérii osmi letů. „Jedná se o provoz s nutným zvláštním výcvikem, postupy pro specifickou vysoce rizikovou činnost a tak dále. Nejedná se tedy o pouhé byrokratické překážky. Úřad při rozhodování zohledňuje veřejný zájem, nemůže ovšem přehlížet porušování či dokonce opakovaná porušení pravidel stanovených právním řádem České republiky,“ komentoval Úřad pro civilní letectví.

„Výcvik na to máme“

Podle pilota však k žádnému ohrožení nedošlo. „Jsme jediná firma, která v Česku spolupracuje s hasiči a výcvik na to máme,“ vysvětloval pro Seznam Zprávy Vlk.

Celá situace byla na základě jeho odvolání přezkoumána. Původní rozhodnutí o udělení pokuty ho ale prý zaskočilo. Podobné akce se totiž účastnil před třemi lety a tehdy k udělení žádné pokuty nedošlo. Věcí se rovněž zabýval Úřad pro civilní letectví.

„Byl jsem u výslechu. Závěr nedovedu odhadnout,“ konstatoval Jiří Vlk v den, kdy mělo k rozhodnutí dojít. Aktuální vyjádření pilota Seznam Zprávy shání.

Reklama

Doporučované