Hlavní obsah

Po sporu o kotel další potíž. Zakázky brněnské odpadové firmy řeší policie

Foto: SAKO Brno, Seznam Zprávy

Městská firma Sako Brno řeší odpadové hospodářství města a provozuje spalovnu. Každoročně generuje stamilionové zisky.

Reklama

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu se zajímají o zakázky výdělečné městské firmy Sako Brno.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zakázky městské odpadové společnosti Sako Brno prověřuje policie. Jak zjistily Seznam Zprávy, před kriminalisty z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) minulý týden vypovídal přibližně hodinu ředitel městské společnosti Karel Jelínek.

Informaci potvrdil jeho advokát Igor Veleba. „Bylo to na konci minulého týdne. Podal vysvětlení, nebyl na výslechu. Myslím, že tím to pro něj končí,“ uvedl advokát.

Na dotaz Seznam Zpráv připustil, že se kriminalisté zajímají hlavně o zakázky spojené s administrátorskou firmou Via Consult. „Je to nasnadě,“ doplnil.

NCOZ se k informaci detailně nevyjádřilo. „Náš útvar zpravidla nesděluje, zda se nějakou konkrétní věcí zabývá či naopak nezabývá,“ uvedl mluvčí Jaroslav Ibehej.

Jednatel firmy Via Consult Michal Konečný je obviněný z korupce ohledně veřejných výběrových řízení v Moravskoslezském kraji.

Městská firma Sako Brno, která provozuje spalovnu odpadu, je považovaná za „výkladní skříň“ hospodaření města, pravidelně generuje roční zisky v řádech stamilionů korun.

Brněnští zastupitelé před pár dny zastavili rozšíření spalovny a odpískali kontroverzní zakázku na výstavbu třetího kotle v hodnotě 4,6 miliardy. Někteří komunální politici mimochodem zmiňovali, že je předražená.

Na dotazy, proč se kriminalisté NCOZ o firmu zajímají, Sako Brno do vydání článku neodpovědělo.

Spolupráce s Via Consult

Jak redakce informovala už dříve, administrátorská firma Via Consult a její nástupnická společnost Inteza Advice organizovaly pro brněnský magistrát, městské části i firmy od začátku roku 2019 na pět desítek veřejných zakázek. Vedení města si kvůli tomu loni v létě nechalo zpracovat jejich detailní soupis.

Via Consult pro městskou odpadovou firmu a její odnož Sako Brno Solar ve zmíněném čtyřletém období chystala nebo měla chystat minimálně sedm zakázek.

V Sako Brno to byl například výběr zhotovitelů sběrných dvorů v městských částech Židenice nebo Žabovřesky, nebo nákup kompostérů v hodnotě bezmála osm milionů korun.

V solární filiálce Saka měla společnost Via Consult také původně zorganizovat obří zakázku v hodnotě 2,2 miliardy korun. Týkala se fotovoltaik. Město chce nechat osadit solárními panely více než šest stovek městských budov, po korupční aféře na severní Moravě administrátora u zakázky změnilo.

Jak je zřejmé ze soupisu, Via Consult také organizovala veřejnou zakázku na výběr projektanta v kontroverzní zakázce na stavbu třetího kotle ve spalovně.

Jestli se Jelínkova policejní výpověď týkala i této zakázky, advokát neupřesnil. „Je to dost možné, týkalo se to výběrových řízení,“ řekl vyhýbavě.

Spor o cenu

Brněnští zastupitelé nedávno posvětili vedení města, ať téměř pětimiliardovou zakázku na výstavbu třetího kotle nechá zastavit. Podle autorů projektu se mělo z energie vzniklé spalováním odpadků vyrábět teplo a zvýšit tak energetickou soběstačnost Brna. Politici se přeli o smysluplnosti kotle a nakonec jej po těsném a tajném hlasování odpískali.

Vedení brněnské ODS v čele s primátorkou Markétou Vaňkovou i jejím náměstkem Robertem Kerndlem, který má energetiku v gesci, se proti zakázce vymezilo. Po několikatýdenních debatách nad technickými parametry nakonec zdůraznili obavy, že je zakázka, v níž uspěla společnost Metrostav DIZ, předražená.

Napřímo o tom hovořil přímo na jednání i zastupitel (ODS) Vladan Krásný. Pro Seznam Zprávy potvrdil, že okolnosti zadávacího řízení byly podle něj pochybné. „Nemohu to dokázat. O tom, že  vyhraje Metrostav, si po celém městě už rok štěbetali vrabci na střeše. Měl jsem delší dobu pochybnosti od svých zdrojů. Samozřejmě soutěž se musela nechat doběhnout,“ řekl.

Kerndl před klíčovou mimořádnou schůzí psal zastupitelům a varoval před pokračováním miliardové zakázky. Odeslal jim pětistránkový dopis s argumenty pro stopnutí tendru. „Podílela se na přípravě administrací veřejných zakázek souvisejících s projektem třetího kotle nějak společnost Via Consult? Ano,“ napsal v dopise.

Mimo jiné zastupitelům sdělil, že na základě posouzení odborných firem měla být hodnota zakázky v rozmezí mezi 3,3 - 3,9 miliardami korun, a vysoutěžená částka je tak vyšší. Městská firma původně předpokládala cenu v hodnotě 2,3 miliardy korun.

Firma Metrostav se informacím o předražení brání. „V průběhu výběrového řízení sám zadavatel stanovil na základě detailních posudků nezávislých renomovaných konzultačních firem maximální výši nabídkové ceny na 4,9 miliardy korun. Z tohoto kroku jsme nabyli dojmu, že si zadavatel uvědomil neaktuálnost původního cenového předpokladu a výši předpokládané ceny sám korigoval,“ reagoval mluvčí skupiny Metrostav Radim Mana.

Reklama

Doporučované