Hlavní obsah

„Popelnice Česka.“ Koalici ODS a lidovců ohrožuje obří zakázka pro Moravu

Foto: SAKO Brno, Seznam Zprávy

Brněnská městská firma SAKO Brno bývá považovaná za „zlaté vejce“. Její rozvoj teď rozděluje brněnské politiky.

Reklama

Širokou koalici v Brně pod vedením ODS rozhádal energetický projekt pro městskou spalovnu za 4,6 miliardy korun. Pokud jej občanští demokraté ve shodě s ANO odpískají, lidovci zváží odchod z koalice.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Brněnské politiky čeká mimořádně důležitý týden.

Tamní koalici, jejíž vztahy prorůstají až na vládní úroveň, rozděluje obří zakázka městské odpadové firmy SAKO. Projekt přitom určí energetickou budoucnost nejen Brna.

Investici na třetí kotel spalovny za 4,6 miliardy korun, která má vyřešit likvidaci odpadů i řadě dalších tuzemských měst, Brno chystalo sedm let.

Politici ODS ale chtějí projekt, ve shodě s koaličním ANO, odpískat. Koaliční lidovci, kteří v minulém volebním období akci chystali, ovšem nechápou, proč občanští demokraté zatáhli za brzdu. Ze strany dokonce zaznívají hlasy, že po téměř 10 letech odejde z vedení města.

ODS přitom v minulé koalici po boku lidovců proti projektu nijak zásadně nevystupovala. Lidovci, kteří měli energetiku čtyři roky v gesci, projekt chystali.

Teď občanští demokraté názorovou otočku vysvětlují tak, že se Brno s rozšířenou spalovnou stane popelnicí Česka. „Změnila se evropská legislativa k odpadu. Máme se na něj dívat jako na surovinu, nemá v žádném případě vyletět komínem. Doba se změnila, takže změna plánů dává smysl,“ řekl náměstek primátorky Robert Kerndl (ODS).

Koalice v Brně

ODS: 12 mandátů

TOP 09: 4

ANO: 13

KDU-ČSL: 5

STAN: 5

ČSSD Vaši starostové: 3

Poznámka: V brněnském zastupitelstvu sedí 55 zastupitelů

Podle některých kuloárních informací je plánovaná kapacita spalovny pro brněnskou aglomeraci příliš vysoká. Zastánci projektu pak mluví o zelené energetice a větší soběstačnosti města.

Zastupitelé nakonec - po úterní bouřlivé debatě - nechali definitivní rozhodnutí na mimořádné jednání, které se uskuteční příští středu.

Zlaté vejce

O spalovně a městské firmě SAKO Brno hovoří politici jako o zlatém vejci. Jen loni podle výroční zprávy vykázala zisk 279 milionů korun. A podle části opozice kolem ní krouží velcí byznysoví hráči, včetně firmy EPH, spadající do holdingu podnikatele Daniela Křetínského.

Jak je patrné z veřejných zdrojů, stejnojmenný syn Roberta Kerndla od loňska pracuje právě pro EPH.

Náměstek Kerndl však byznysovou lobby, která by měla ovlivnit energetické směřování města, odmítá. „Je to nesmysl. Žádný prodej SAKA ani jiných akciových společností vlastněných Brnem na poli energetiky se nepřipravuje ani připravovat nebude, dokud budu v politice. Je smutné, co všechno jsou ochotní naši oponenti užít za argumenty,“ reagoval v SMS pro Seznam Zprávy.

Občanští demokraté prosazují jiný projekt, který má zajistit větší energetickou soběstačnost Brna. Teplo do domácností chtějí přivádět horkovodem z Dukovan. Oba záměry si tak konkurují.

Jak už Seznam Zprávy informovaly dříve, EPH se chce v budoucnu více soustředit na výrobu energií z obnovitelných zdrojů. S českým trhem navíc zamíchá zákaz skládkování v roce 2030. 

Redakce se holdingu dotázala, jak vnímá zkazky o jeho údajných zájmech v Brně. „Naše společnost nikdy žádná jednání v této souvislosti s představiteli brněnského magistrátu nevedla,“ uvedl mluvčí EPH Daniel Častvaj.

„Velmi složitý problém“

„Případ SAKO“ je citlivý i z vládní perspektivy. Z Brna kromě premiéra Petra Fialy (ODS) pochází i další důležité figury včetně ministra životního prostředí a místopředsedy lidovců Petra Hladíka. Ten ještě jako náměstek primátorky Markéty Vaňkové (ODS) projekt chystal. Jeho současný rezort má navíc Brnu na kotel poskytnout téměř třímiliardovou dotaci.

Hladík na úterním jednání přiznal, že otázka setrvání lidovců v koalici je na stole. „To je správný dotaz, ale asi jej nechme na zvážení až po tomto hlasování,“ nabádal.

Lidovecký zastupitelský klub, v němž sedí i politici STAN, má v 55členném zastupitelstvu 10 mandátů. ODS s TOP 09 a hnutím ANO drží jen těsnou většinu 29 hlasů.

Nejasná je ohledně spalovny pozice koaličních sociálních demokratů. „Je to velmi složitý problém. Pro náš klub nebudeme dávat závazné hlasování,“ nechal se slyšet zastupitel a líšeňský starosta Břetislav Štefan (SOCDEM). I když z pozice člena představenstva SAKO vnímá ekonomickou smysluplnost projektu, sám nechtěl předjímat, jak bude hlasovat.

Podle Jakuba Hrušky, lidoveckého starosty brněnské části Kohoutovice a člena představenstva spalovny, je projekt kvalitně připravený a „přežil“ hned několik politických reprezentací města.

„Vítám věcnou diskuzi a nemyslím si, že je chvíle na ultimáta. Některé argumenty vnímám jako nepochopení projektu, který má potřebná povolení. Na základě snižování oxidu uhličitého získal dotaci 2,8 miliardy z rozpočtu Ministerstva životního prostředí,“ sdělil Seznam Zprávám.

350 tisíc tun odpadků

Městská spalovna nyní disponuje dvěma kotli na spalování odpadu, z nějž se vyrábí elektřina a teplo.

Třetí kotel má snížit energetickou závislost města na plynu a zajistit více dodávek tepla pro domácnosti z vlastních zdrojů. SAKO by tak nově mohlo spálit až 350 tisíc tun odpadků ročně.

Primátorka Vaňková přiznává, že politiky čeká složité rozhodování, které ovlivní směřování města na desítky let dopředu.

„Současné kotle spalují veškerý odpad z Brna a Jihomoravského kraje. Nový třetí kotel by bral dovezený odpad z Olomouckého, Zlínského kraje a z Vysočiny. Není pro Brňany prospěšný ani přesto, že by z odpadu vznikalo teplo,“ pronesla na úterním jednání zastupitelů. Dodala, že horkovod z Dukovan považuje za nejvýznamnější projekt tohoto volebního období.

Občanští demokraté změnu argumentace podporují analýzou, kterou si ke zhodnocení projektu nechali vypracovat. 700stránkový dokument předložili zastupitelům teprve den před jednáním.

„Sám bych rád věděl, proč vedení města otočilo,“ podivil se Hladík. Zároveň se ostře pustil do firem, které pro radu posudek zhotovily.

Podle něj může případná stopka projektu nabýt i trestně-právní rovinu. „Jaká hrozí trestně-právní zodpovědnost zastupitelům a členům rady, pokud tento pokyn (zrušit projekt) udělí?“ ptal se při jednání.

Pro lidovce je změna směru koalice další rána. Už loni před volbami jim ODS s hlasy ANO strhala připravený územní plán, nedávno úplně překopala plán sportovišť. Nyní může padnout další dlouhodobě chystaný strategický projekt.

Hollan: Nejlepší zájem Brňanů

Otočka vedení města se nelíbí ani opozičním Zeleným. „Stávající kotle mají životnost maximálně do roku 2035. Na jejich renovaci Brno znovu nemůže čerpat evropské dotace,“ upozornila lídryně brněnských Zelených Jana Drápalová, která dříve v představenstvu spalovny seděla a projekt také prosazuje.

V reakci na Kerndlovo tvrzení zdůraznila, že dotace na výstavbu třetího kotle Evropská komise posvětila a nedává signály, že by se Unie nově vymezila proti spalování odpadů.

„Argumentace neekologičností kotle a tím, že bychom se stali popelnicí Česka, je urážkou všech, co na projektu pracovali,“ dodal opoziční zastupitel Matěj Hollan (Žít Brno).

Výroba tepla spalováním odpadu je podle něj hned po recyklaci nejlepší možnost: „Mluvíte o nejlepším zájmu Brňanů. Jejich bytostným zájmem je dostupné teplo, obzvlášť když je ekologické.“

Zaříznutí projektu má zatím v zastupitelstvu jen mírnou podporu. Navíc politici z koaliční ODS či SOCDEM zároveň sedí v řídicích orgánech městské odpadové firmy a stopka dlouholetých příprav by zhatila i jejich práci.

Lidovci se STAN proto stále věří, že projekt nakonec dostane zelenou. Další postup budou řešit i na společném pondělním setkání. „Stále věřím, že ve věcné rovině další koaliční kolegy o pokračování projektu přesvědčíme,“ sdělil lidovecký zastupitel Hruška.

Reklama

Doporučované