Hlavní obsah

Polární záře opět nad Českem. Viditelná bude i v dalších dnech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Petr Horálek/ Fyzikální ústav v Opavě

Snímek ze Záhořic na Karlovarsku.

Erupce na Slunci opět umožňují Čechům užít si polární záři, aniž by museli cestovat do Skandinávie. Na místech odlehlých od obydlených oblastí bude jev pouhým okem viditelný i v příštích dnech.

Článek

V noci na pondělí bylo možné z České republiky vzhlédnout k obloze a vidět polární záři – a to dokonce slabě i pouhýma očima. Nejjasnější byla zhruba mezi půlnocí a druhou hodinou ranní.

„Záře se objevila v důsledku erupce uvolněné ze Slunce před třemi dny z aktivní oblasti AR3663,“ uvedl v tiskové zprávě Petr Horálek z Fyzikálního ústavu v Opavě. Tato erupce navíc podle něj nebyla jediná, a je tedy možné, že unikátní astronomický úkaz budou moci lidé spatřit i v příštích dnech.

Aby si vystačili s pouhýma očima, budou muset opustit města a vydat se dál od obydlených oblastí. „Úkaz se ale s přesností nikdy předpovědět nedá,“ vysvětluje Horálek a doporučuje, aby zájemci kromě předpovědi počasí sledovali i tzv. aurorální monitory.

Polární záře je úkaz typický spíše pro severní oblasti, ale právě velké sluneční erupce umožňují, že si okamžik – poslední dobou čím dál častější – mohou vychutnat i obyvatelé Česka.

Vysvětlení příčin jevu před poslední polární září letos v březnu:

Doporučované