Hlavní obsah

V noci by v Česku mohla být vidět polární záře, říkají astronomové

Foto: Profimedia.cz

Polární záře jsou viditelné hlavně v severských oblastech, u nás jen výjimečně.

Reklama

Dvě erupce na Slunci se spojily, činnost Slunce se dostala k maximu jedenáctiletého cyklu. Roste tak šance, že polární záře bude viditelná i v tuzemských zeměpisných šířkách.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Na Slunci se v noci z pátku na sobotu odehrála velmi mohutná erupce nejsilnější třídy X. Důsledkem mocného výbuchu může být polární záře viditelná v neděli večer po 18. hodině, případně v průběhu noci na pondělí i v tuzemských zeměpisných šířkách. Shodují se na tom čeští astronomové.

Jak na dotaz Seznam Zpráv uvedl Pavel Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR, pravděpodobnost viditelné polární záře je relativně velmi vysoká.

„Trefí“ se to do Země

„Vypadá to dnes skutečně mnohem optimističtěji než jindy. Fakticky totiž došlo na Slunci ke dvěma erupcím, které se spojily, což je docela atypický případ. Ten sluneční vítr tam bude silnější než jindy. A tím druhým důvodem je, že se to odehrálo přímo ve středu slunečního disku proti Zemi. To znamená, že nás to tentokrát nemine, ale ‚trefí‘ se to do Země,“ popisuje Suchan dění na Slunci a jeho důsledky.

„Samozřejmě předpovědi polárních září nejsou nikdy stoprocentní, ale v tomto případě jsou šance nemalé,“ uvedl k jevu astronom a astrofotograf Petr Horálek. Ten také podotkl, že v Česku a na Slovensku nejsou nikdy tak jasné záře jako v severských oblastech, obvykle jsou zaznamenatelné jen fotograficky.

Astronomové z Astronomického ústavu nabízejí další informace na facebookové stránce Sluneční patrola.

Erupce na Slunci přinášejí k Zemi oblaky nabitých částic a vyvolávají geomagnetickou bouři, což právě vytváří příznivé podmínky pro vznik polární záře. Čím silnější erupce, tím silnější záře.

Pavel Suchan upozorňuje, že záře se za normálních okolností vyskytují jen kolem zemských pólů, ale při silném výbuchu může být spatřena i u nás.

Nejde ale v současné době podle něj o nic překvapivého a neočekávaného. Slunce má totiž jedenáctiletou periodu činnosti a a vše nasvědčuje tomu, že nyní je už na maximu.

Pokud dnes v noci lidé záři neuvidí, nemusí zoufat, další šance patrně přijde brzy. „Období silných erupcí může klidně trvat ještě dva roky,“ doplnil Jan Suchan z Astronomického ústavu Akademie věd ČR.

Reklama

Související témata:

Doporučované