Hlavní obsah

Rakušan prověří, proč nemá škola tři týdny po střelbě seznam zraněných

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Reklama

Rektorka Milena Králíčková uvedla, že se univerzitě dosud oficiálně nepodařilo od Policie ČR ani od ostatních složek IZS získat seznam zraněných nebo jejich příbuzných, o který žádali. A to prý s odkazem na ochranu osobních údajů.

Článek

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) prověří, proč nemá Karlova univerzita seznam zraněných více než tři týdny po střelbě na filozofické fakultě.

Na čtvrtečním bezpečnostním výboru Sněmovny poslanec Jan Richter popsal, že jeho dcera jako jedna z obětí střelby dosud leží v motolské nemocnici. A stěžoval si na to, že se jemu ani jeho dceři nikdo od policie neozval a že s nimi nekomunikuje ani fakulta.

Rektorka Milena Králíčková jako reakci na toto tvrzení Seznam Zprávám v e-mailu napsala, že problém může být i v tom, že se jim dosud oficiálně nepodařilo od Policie ČR ani od ostatních složek IZS získat seznam zraněných nebo jejich příbuzných, o který žádali. A to prý s odkazem na ochranu osobních údajů.

Rakušan v pátek na novinářský dotaz odpověděl, že o tomto problému slyší poprvé.

„Jsem v kontaktu s paní rektorkou a tato výhrada se ke mně nedostala. Je to pro mě důvod k tomu, abych pokračoval v tom, o co se pokouším od začátku: facilitace, zprostředkování kontaktů mezi univerzitou a Policií České republiky. Budu se určitě i na tohle ptát, ale primárně se na to zeptám paní rektorky, abych pochopil detail toho problému,“ řekl Rakušan.

Ministr dodal, že po čtvrtečním jednání bezpečnostního výboru si nechal vypracovat zprávu o tom, jak byla poskytována psychosociální pomoc lidem zasaženým střelbou na filozofické fakultě.

„Bylo poskytnuto 635 osobních intervencí občanům, 300 intervencí pracovníkům integrovaného záchranného systému, 750 telefonických intervencí na různých telefonních linkách. Celkem tedy byla krizovými interventy poskytnuta pomoc 1685 osobám. Byli to interventi, psychologové integrovaného záchranného systému i dalších organizací. Určitě děkujeme i neziskovému sektoru, že nám tady byl připraven a schopen pomoci,“ řekl ministr.

Na místě podle něj zasahovali všichni interventi, kteří byli toho dne k dispozici. Třicet tři interventů hned první den pomáhalo informovat rodiny těch, kdo útok nepřežili. Dalších více než sto interventů pracovalo se zraněnými, svědky a blízkými obětí.

„Nevylučuji chyby, nevylučuji, že se na někoho zapomnělo. Já nevylučuji, že se někomu třeba pomoc, které se dožadoval, v tu danou chvíli nedostala. Ale nasazení personálních kapacit je maximální, včetně stálého provozu intervenčních linek,“ dodal Rakušan.

V Hostouni bylo hned jasné, že jde o zločin

Rakušan čelil i otázce, proč policie ve chvíli, kdy později vraždící student mířil se zbraněmi do Prahy na filozofickou fakultu, neprověřila možnost, že by se mohlo jednat o vraha z Klánovic.

A tomu podle policejních vyjádření odpovídala některá opatření - konkrétně policie nenařídila vyklizení hlavní budovy filozofické fakulty, a dokonce v ní ani nezůstal žádný člen policejní hlídky, která předtím přišla studenta do budovy hledat.

„Určitě mám rezortní odpovědnost za Policii České republiky, ale nejsem schopen tuhle jednotlivost komentovat. Myslím si, že na ni může odpovědět jenom vnitřní prověřování policie, případně Generální inspekce bezpečnostních sborů. Tohle je ryze odborná otázka policejního postupu. Já sám se opravdu nechci a nebudu ve veřejném prostoru pasovat do role člověka, který je odborníkem na detailní postupy v rámci policejního zásahu, a ani to tak být nemá,“ řekl Rakušan.

Policejní mluvčí Jan Daněk ve čtvrtek pro Deník N potvrdil, že si policie nespojila chladnokrevnou dvojnásobnou vraždu v Klánovicích s nálezem mrtvého muže a nástražného výbušného systému v Hostouni, kde student před cestou do Prahy zabil svého otce.

„To jsme si propojili až po střelbě na filozofické fakultě, přesnou informaci o čase nemám, ale bylo to až po té střelbě,“ řekl mluvčí Daněk Deníku N.

Vrah přitom figuroval na seznamu 4000 lidí, které policie v tu dobu už několik dní postupně prověřovala kvůli klánovické vraždě. A podle státní zástupkyně Jany Murínové bylo už z prvního ohledání místa činu v Hostouni jasné, že jde o násilný trestný čin.

„Ze situace v Hostouni bylo evidentní, že tam došlo k nějakému násilí. Ale spojit to hned s tím, že pachatelem je syn… Pachatelem mohl být i kdokoliv jiný z rodiny,“ popsala ve čtvrtek pro Seznam Zprávy státní zástupkyně.

Vnitřní inspekce označila policejní postup za správný. Policisté připustili pouze to, že mohli lépe komunikovat s vedením fakulty. Rakušan v pátek řekl, že s případnými dalšími kroky počká na šetření Generální inspekce bezpečnostních sborů.

„Pokud Generální inspekce bezpečnostních sborů přijde s nějakými pochybeními, potom ministr vstupuje opět do hry a chce od policejního prezidenta a ode všech povolaných, kteří se na daném zásahu podíleli, aby tyto otázky zodpověděl a vysvětlil, proč postupovali tak, jak postupovali. Ale do spekulací se teď opravdu pouštět nebudu,“ dodal Rakušan.

Reklama

Doporučované