Hlavní obsah

Pošta oznámila Úřadu práce propouštění doručovatelů. Kde jich skončí nejvíc?

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Podle interního dokumentu, který mají Seznam Zprávy k dispozici, hrozí zrušení dalších až 529 pozic, zejména doručovatelů. Podle pošty ale bude reálně odchozích zaměstnanců méně.

Článek

Česká pošta v pátek informovala Úřad práce o druhém kole hromadného propouštění. O práci mají přijít hlavně listovní doručovatelé, konkrétně může být vyhozeno až 442 zaměstnanců na této pozici. Propuštění se má dotknout i balíkových doručovatelů.

Vyplývá to z dokumentu Informace o záměru organizační změny, který má redakce k dispozici. Podle něj může být propuštěno celkem až 529 zaměstnanců.

„Účinnost organizační změny je ke dni 1. 8. 2023. Výpovědi budou jednotlivým zaměstnancům doručovány postupem dle zákoníku práce v měsíci květnu s tím, že pracovní poměry skončí nejpozději dnem 31. 7. 2023,“ píše se v dokumentu, který mají Seznam Zprávy k dispozici.

Nejvíce doručovatelů má být propuštěno v Praze, konkrétně 120. V dalších regionech jde o desítky nebo jednotky doručovatelů.

Už dříve pošta oznámila, že k 1. červenci zruší 950 pracovních míst, to se dotkne hlavně zaměstnanců přepážek.

Podívejte se, kde chce pošta propouštět doručovatele:

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Informace o hromadném propouštění.

Další kolo propouštění potvrdil mluvčí České pošty Matyáš Vitík. Dodává ale, že reálně odchozích bude méně.

„V pátek jsme na Úřad práce oznámili záměr o hromadném propouštění. Typových pozic, kterých se to týká, je 529. Je to maximální možné číslo, reálně odchozích zaměstnanců bude méně. Většina typových pozic jsou listovní doručovatelé a souvisí to s optimalizací listovní doručovací sítě vzhledem k úbytku listovních zásilek,“ napsal ve vyjádření pro Seznam Zprávy mluvčí.

Na poště se propouští. „Snad se mě budou snažit zachránit,“ říká pošťačka

Česká pošta některé zaměstnance přesune v rámci podniku, ostatní si budou muset hledat práci někde jinde. Podrobnosti v reportáži Seznam Zpráv.

Předsedkyně největších odborů na poště Jindřiška Budweiserová o plánu pošty ví, bude chtít znát podrobnosti. Předpokládá, že číslo není končené a bude se měnit.

„Zatím jsme to neprojednávali, uvidíme, až o tom budeme jednat. Nebudeme souhlasit s rušením pracovních pozic při projednávání, protože už teď je to napnuté,“ uvedla ve vyjádření pro Seznam Zprávy.

Podle ní se bude jednat už o čtvrtou vlnu propouštění za poslední roky. „Česká pošta dělá úsporná opatření s dopadem na lidi už od roku 2018, kdy bylo zrušeno více než sedm tisíc pracovních míst,“ připomněla.

Šéf Federace výkonných zaměstnanců České pošty Miroslav Prokop bere oznámení za novou informaci. Věděl jen, že se budou propouštět zaměstnanci k 1. červenci.

„Dokument mám také k dispozici, ale nemám k tomu vysvětlení. Budu chtít vědět, co to má znamenat,“ reagoval Prokop.

Nedává to logiku

A záměr pošty se nelíbí ani odborům na jižní Moravě. „Odchází příliš moc doručovatelů a pracovníků. Vedení pošty tvrdí, že se chce soustředit na doručování balíkových zásilek, a přesto v tomto propuštění má být 50 balíkových doručovatelů. To nedává logiku, s propouštěním nesouhlasíme,“ říká Hana Pavloušková, krajská předsedkyně odborové organizace OHZ.

Pošta už nyní rozdává výpovědi vybraným zaměstnancům nebo je přesouvá v rámci podniku na jiné pozice. „Výpovědi budou pokračovat, pak bude jasné, kolik lidí reálně odejde a kolik přijme jiné pozice na České poště,“ uvedl ve vyjádření koncem minulého týdne mluvčí pošty Vitík.

Pošta chce od poloviny roku snížit počet poboček o 300 na zhruba 2900. V souvislosti s tím hodlá snížit počet pracovních míst na pobočkách o 950 a dalších zhruba 500 lidí propustit právě v doručování. V současnosti na poště pracuje okolo 23 tisíc lidí. Snížení minimálního počtu poboček o 300 schválila v dubnu vláda.

Reklama

Doporučované