Hlavní obsah

Česká pošta řeší, co dělat se zrušenými pobočkami. První už je na prodej

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Z nemovitostí plánovaných k prodeji má Česká pošta zatím jen jeden objekt s pobočkou, která je plánovaná k rušení. Státní podnik chce dát vždy přednost obcím, na jejichž území objekty stojí.

Článek

Mezi nemovitostmi, které Česká pošta připravuje k prodeji, se objevila už i první pobočka ze seznamu těch, které chce podnik od července zrušit. Jedná se o pobočku Svitavy 4 v městské části Lačnov. Pošta připravuje prodej formou e-aukce, předpokládanou cenu zatím podnik neuvedl. Prvními, kdo dostane nabídku odkoupit objekty po rušených pobočkách, však budou podle vedení České pošty obce.

Na svém webu má pošta k předpokládanému prodeji třináct nemovitostí po celém Česku. Dalších dvanáct objektů v současnosti nabízí.

Opoziční poslankyně Jana Vildumetzová Mračková (ANO) upozornila na to, že pošta začíná „překvapivě rychle prodávat své nemovitosti“. Mezi těmi v současnosti prodávanými však není žádná z poboček plánovaných na zrušení.

Mluvčí České pošty její slova odmítá s tím, že státní podnik nabízí nepotřebné objekty k prodeji neustále a s plánovanou reorganizací to nesouvisí.

„Nemá to přímou vazbu na současné rušení poboček. Časem se v seznamu samozřejmě objeví i objekty, ve kterých jsou rušené pošty, pokud pro nemovitosti nebudeme mít využití a obce o ně nebudou mít zájem,“ řekl Seznam Zprávám tiskový mluvčí České pošty Matyáš Vitík.

Mezi objekty, které pošta do budoucna nabídne k odkupu, se zatím objevila pouze výše zmíněná pobočka ve Svitavách.

Zruší i vaši poštu?

Kompletní seznam rušených poboček České pošty si projděte v našem článku.

Mezi prodávanými objekty jsou podle mluvčího momentálně třeba budovy, kde v obci vznikla Pošta Partner a státní podnik tak objekt už nevyužije. V nabídce jsou ale i budovy, kde pošta stále sídlí a ani se nebude její pobočka rušit. „Jde třeba o případ ve Valticích. Pošta v objektu zůstává, ale my pro celou budovu nyní nemáme využití, proto ji nabízíme k prodeji s tím, že pobočka tam zůstane v nájmu,“ popsal. Takzvaně ve vlastním je pošta prý zhruba u třetiny stávajících poboček.

Konkrétní objekty po zrušených pobočkách mohou do nabídky přijít až po definitivním určení toho, jaké pošty opravdu zaniknou. „Seznamy se ještě mohou měnit na základě jednání se starosty,“ vysvětlil Vitík. Obce zároveň dostanou nabídku si nepotřebný objekt odkoupit do svého vlastnictví. „Jako státní podnik musíme nabízet cenu dle znaleckého posudku,“ řekl mluvčí. Pokud obec odkup odmítne, objekt půjde do aukce.

Největším objektem, který momentálně Česká pošta nabízí k prodeji, je budova na Masarykově třídě v centru Opavy. Za pětipodlažní památkově chráněnou budovu chce jako vyvolávací cenu necelých 32 milionů korun.

Mezi prodávanými objekty jsou i vily v malých obcích, které slouží jako poštovní pobočka, ale zároveň v nich jsou nájemní bytové jednotky.

Reklama

Doporučované