Hlavní obsah

Povinnost hlásit podezřelé zákazníky? Nejsme psychiatři, říká prodejce zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Reklama

Ministerstvo vnitra chce po tragédii na filozofické fakultě po prodejcích zbraní, aby hlásili podezřelé chování zákazníků. Dosud to bylo dobrovolné. Prodejci se proti opatření ohradili, že nemají možnost takové chování rozpoznat.

Článek

Vláda schválila další novelu zákona regulující dostupnost zbraní v Česku, která by měla platit od 1. července. Ve středu to oznámil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Prodejci zbraní a střeliva budou mít nově povinnost hlásit podezřelé chování kupujících, což bylo doposud dobrovolné. Novela rovněž rozšíří možnost policistů zabavit člověku zbraň v případě, že se u něj objevuje podezřelé chování.

Ministerstvo vnitra návrh podalo v reakci na prosincovou tragickou střelbu na filozofické fakultě, kde vrah postřílel 14 lidí a pak i sebe. Předtím navíc zastřelil dvaatřicetiletého muže a jeho dvouměsíční dceru v Klánovickém lese.

Co je podezřelé chování?

Vláda chce urychlit opatření obsažená v nové podobě zákona, kterou poslanci schválili v lednu. Začne platit roku 2026. Díky nynějšímu urychlení už ale z podstatné části začne de facto platit již letos v červenci.

„Může to zachraňovat životy,“ prohlásil Rakušan o novele ve středu pro Radiožurnál. Sice uznává, že řešení není dokonalé, i tak v návrhu vidí přínos.

Co to ale znamená pro prodejce? „Když někdo přijde a kupuje si například velké množství zbraní najednou, které indikují nějaké riziko třeba u mladého držitele zbraně, v té chvíli je potřeba na to upozornit. Samozřejmě metodika jako taková bude vypracována policií a bude ještě i prodejcům zbraní blíže specifikována,“ vysvětlil Rakušan.

Proti návrhu ministerstva se ohradili prodejci zbraní. Podle místopředsedy Asociace výrobců a prodejců zbraní a střeliva Jiřího Šebesty jde o krok nesmyslný. Šebesta v rozhovoru pro Seznam Zprávy kromě jiného upozorňuje, že není specifikované, co vlastně „podezřelé chování“ je.

Jak hodnotíte novelu?

Je zbytečná a k ničemu. Jako prodejci neumíme poznat, jestli je na tom člověk psychicky špatně, anebo ne. Když nejsem psychiatr a nemám manuály, které podezřelé chování budou přesně specifikovat, tak to nemůžu posuzovat.

Ministr Rakušan to odůvodnil třeba tím, že máme upozorňovat, když si někdo kupuje hodně zbraní. Když chce ale člověk chodit střílet třeba na soutěže, tak potřebuje jiné typy zbraní. Takové prodeje se normálně dějí, není to nic neobvyklého.

Na řadu zbraní potřebujete povolení policie

Jak vás nová legislativa tedy ovlivní? Doposud bylo takové nahlašování dobrovolné.

Pro mě to bude znamená, že prostě nebudu vědět, co je podezřelé chování. Jestli je nějaká novela, tak musí být prováděcí předpis, který všechno jasně vysvětlí i skrze ty podezřelé nákupy zbraní nebo střeliva. A ten tu není a mám pocit, že kvůli tomu, jak to chtějí urychlit, ani nebude.

Toto mají řešit specialisté. Potvrzení vydává praktický lékař, který vás zná. Pokud vás nezná, anebo má pocit, že je tam nějaký problém, tak vás může poslat na psychotesty. My tohle prostě nedokážeme posoudit.

Využíváte jako prodejci tuto možnost nahlašování podezřelého nákupu nebo chování?

Osobně jsem nepotkal nikoho, kdo by se nějak podezřele choval. Jsou různé druhy zbraní a na řadu z nich potřebujete nákupní povolení, které vydává policie. Člověk už je tedy prověřený a já mu tu zbraň prodám. Do 10 dnů ji ale musí nahlásit na policii a osobně ji tam přinést. Ta kontrola je na policii vlastně dvakrát.

Pro nás je tedy i zbytečné toto posuzovat. Tohle má být na specialistech, protože my to nedokážeme posoudit. Já osobně ani nikdo kolem mě toto nedělal. Vím, že takové případy byly, nemám k tomu ale více konkrétních informací.

Lednová verze je dokonalá

V lednu Poslaneckou sněmovnou prošla novela zákona o zbraních, která začne platit od roku 2026. Jak na ni nahlížíte?

Jsem v pracovní skupině Ministerstva vnitra, kde jsme na té novele pracovali. A ten schválený zákon je podle mě dokonalý. Podle mého názoru je i ten, co je nyní v platnosti, nejlepší v Evropě a možná i na světě. Jako jediní máme centrální registr zbraní. Když ke mně někdo přijde a koupí si zbraň, tak policie ví, že má tu zbraň anebo jaké náboje má u sebe.

Říkáte, že již existující zákon byl sám o sobě velmi kvalitní. Byla podle vás jeho úprava krok správným směrem?

Ano, byla. Musela se tam implementovat evropská nařízení, která se týkají nejen prodeje zbraní, ale také výcviku. Šlo prostě o sjednocení evropské legislativy.

Ve schváleném návrhu je ještě jeden důležitý bod, a to že by stát měl mít možnost preventivně odebrat zbraň na základě upozornění na podezřelé chování člověka. Jak na to nahlížíte?

Pokud má jakýkoliv občan pocit, že se někdo, o kom ví, že má zbraň, chová podezřele, tak má už nyní občanskou povinnost to nahlásit na policii. Nechápu proto, proč se to dodatečně řeší, když už to v zákoně je. Je to opět zbytečná věc.

Komunikovali jste kvůli tomu s ministerstvem? Jak komunikace probíhala?

Jsem součástí pracovní skupiny, která byla zřízená Ministerstvem vnitra za účelem úpravy této legislativy. Tvořili jsme ji spolu 3 roky. Tuto novelu s námi vnitro komunikovalo a my k ní máme tyto výhrady, na kterých trváme. Mám pocit, že to tlačí na sílu a chtějí udělat politický krok, ale nic to nepřinese.

Reklama

Doporučované