Hlavní obsah

Před oslavami kdosi popsal pomník sovětských vojáků. Dvě Z vyšetřuje policie

Foto: mr_tigga, Shutterstock.com

Verzála Z je symbolem ruské invaze na Ukrajinu.

Reklama

Symbol ruské invaze na Ukrajinu se objevil na pomníku sovětských vojáků v Děčíně. Písmena Z musely skrýt během pietního aktu ubrusy.

Článek

Policie se od pondělního dopoledne zabývá případem, kdy neznámý pachatel napsal na pomník sovětských vojáků v Děčíně u hřbitova na Folknářích dvě písmena Z. Vandal zřejmě památník poničil přes noc. Je podezřelý z přečinu poškození cizí věci a přečinu popírání, zpochybňování, schvalování a ospravedlňování genocidy, řekla ČTK policejní mluvčí Ilona Gazdošová. Verzála Z je symbolem ruské invaze na Ukrajinu.

Na místo po oznámení vyjeli policisté z obvodního oddělení a také kriminalistický technik. Dnes se přitom u pomníku konal pietní akt pořádaný městem u příležitosti 78. výročí konce druhé světové války. Neznámý vandal tak nejspíš poškodil pomník několik hodin předtím.

Primátor Jiří Anděl (ANO) ČTK řekl, že trestní oznámení na neznámého pachatele podalo město. „Během pietního aktu byly nápisy zakryté bílými ubrusy,“ uvedl primátor. „Jsou to nepříjemné věci a samozřejmě to uvedeme do původního stavu,“ dodal. Pietní akt se podle něj zatím obešel bez dalších nepříjemností.

Podobné incidenty se odehrály už dřív. Neznámý vandal poničil rovněž malbou velkého Z počátkem května pomník připomínající havárii amerického bombardéru z prosince 1944 v Polné na Jihlavsku. Loni na podzim zase někdo nastříkal červenou barvou písmeno Z na podstavec sochy rudoarmějce v Přerově.

Reklama

Doporučované