Hlavní obsah

„Před rizikem požáru jsme varovali.“ První obec se chce soudit s parkem

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Následky požáru v národním parku České Švýcarsko.

Reklama

Požár v Hřensku je sice uhašený, emoce u místních obyvatel a některých starostů ale určitě ne. Starosta obce Staré Křečany Seznam Zprávám oznámil, že podají trestní oznámení i žalobu.

Článek

Pocit křivdy po požáru v Hřensku nemají jen obyvatelé Mezné, kteří se připravují na soud s národním parkem České Švýcarsko. Jeho vedení podle nich mohlo zabránit ničivému požáru, který vypukl na konci července.

Podle zjištění Seznam Zpráv nepůjde o jediný soudní spor. Obec Staré Křečany bude podávat trestní oznámení i žalobu.

„Už jsem to projednal s právním zástupcem, pravděpodobně budeme řešit trestní oznámení pro podezření ze spáchání nedbalostních trestných činů, třeba porušení povinnosti při správě cizího majetku. Budeme muset uplatňovat i žalobu na náhradu škody,“ sdělil Seznam Zprávám starosta Starých Křečan František Moravec.

Na koho konkrétně půjde trestní oznámení, se podle starosty ještě rozhodne. „To přesně nevím, jestli to půjde na neznámého pachatele, nebo přímo na správu národního parku. Poradím se s právním zástupcem a ten rozhodne.“

Lidé z Mezné se chtějí soudit

Skupina pěti obyvatel z Mezné se připravuje na soud s národním parkem České Švýcarsko. Jeho vedení podle nich mohlo zabránit ničivému požáru, který vypukl na konci července. Park se kritice brání.

Starosta Starých Křečan v rozhovoru pro Seznam Zprávy uvedl, že na přelomu roku 2018 a 2019 upozorňovali na důsledky kůrovcové kalamity a žádali, aby se zdokumentoval postup kůrovce.

„Měl tam být nějaký lesní hospodářský systém. Chtělo se to řešit tak, že se to nechá volně přírodě. Upozorňovali jsme, že tam leží miliony kubíků dřeva, a říkali jsme, že je tam velké požární riziko,“ říká starosta Moravec, co se podle něj podcenilo.

Mluvčí národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov ve vyjádření pro Seznam Zprávy už v souvislosti s kritikou občanů Mezné uvedl, že park podle něj nepochybil a postupoval v minulosti správně. „Žádné zásadní pochybení nevnímáme, už jen proto, že oheň postupoval i zeleným lesem,“ řekl minulý týden mluvčí Salov.

O tom, že se chce soudit i obec Staré Křečany, nic neví. „Tuto informaci se opět dozvídám z médií, neznáme podrobnosti, v čem se obec cítí poškozena. Pokud se někdo cítí poškozen v trestněprávní rovině, tak může samozřejmě podat trestní oznámení,“ reagoval na chystané právní kroky obce mluvčí parku.

Připomeňte si, jak vypadal zásah v Hřensku:

+12

Nejrozsáhlejší požár v České republice policie vyšetřuje jako trestný čin obecné ohrožení. Na případu pracuje speciální tým krajských kriminalistů s pracovním názvem Park, který spolupracuje s děčínskými kolegy.

Národní park České Švýcarsko se rozhořel 24. července, zasáhl plochu o velikosti 1 060 hektarů. Na místě se vystřídalo zhruba 6 000 hasičů a 400 kusů techniky. Evakuovat se museli lidé z Hřenska a jeho částí a také z Vysoké Lípy u Jetřichovic.

Reklama

Doporučované