Hlavní obsah

„Přístup národního parku byl nelidský.“ Obyvatelé Mezné se chtějí soudit

Foto: Pavel Kozdera

Manželé Hrdličkovi před svou vypálenou chalupou.

Reklama

aktualizováno •

Skupina pěti obyvatel z Mezné se připravuje na soud s Národním parkem České Švýcarsko. Jeho vedení podle nich mohlo zabránit ničivému požáru, který vypukl na konci července. Park se kritice brání.

Článek

„Jsem naštvaný na národní park, že neochránil nejen můj majetek, ale i vesnice. Stačilo málo a shořela by celá Mezná. Zažalovat si určitě zaslouží,“ říká Seznam Zprávám Pavel Hrdlička.

„Neudělali nic pro to, aby domy před požárem ochránili. Říkali, že když les shoří, je to dobře, protože tam něco nového vyroste. Tak mohou zacházet s lesem, ale ne s domy, kde někdo bydlí. Ten přístup byl nelidský,“ pokračuje v kritice vedení národního parku.

Jeho chalupa, která byla těsně před dokončením rekonstrukce, kompletně vyhořela. „Chtěli jsme tam bydlet, věnovali tomu pět let života. Ještě jsme se z toho s manželkou psychicky nevzpamatovali.“

Podle obyvatel Mezné vedení Národního parku České Švýcarsko zanedbalo preventivní hasičskou péči, a proto požár dosáhl obřích rozměrů.

„Nevytěžili kůrovcové dřevo a nepokáceli suché smrky, hasiči navíc neměli zpřístupněné cesty – park odklízení dřeva zakázal. V Mezné také nebyla voda,“ vyjmenovává nejzásadnější problémy Pavel Kozdera, další ze skupiny, která chce podniknout právní kroky.

„Nepochybili jsme,“ zní z parku

Vedení parku kritiku rázně odmítá. „Žádné zásadní pochybení nevnímáme, už jen proto, že oheň postupoval i zeleným lesem,“ říká mluvčí Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov.

Dodává, že co se týče dřeva, oblast Hřenska byla jednou z nejvyklizenějších. „Na podmínky kůrovcové kalamity tam bylo relativně málo dřeva. V minulých letech jsme se potýkali s kritikou opačného charakteru, tedy že tam příliš těžíme,“ tvrdí.

„V roce 2018 tam vznikly ohromné holiny, v následujících letech velice široké pásy podél cest, aby stromy nepadaly na komunikaci a abychom zajistili bezpečnost.“

Za zásoby vody navíc podle něj není zodpovědné vedení parku. „To je otázka na starosty nebo hasiče. Jako ochrana přírody tam máme velmi omezené pravomoci,“ podotýká.

Obyvatelé Mezné zatím nevědí, jestli budou podávat hromadnou žalobu, nebo trestní oznámení. Momentálně čekají na konzultaci s právníky.

Připomeňte si zásah v Českém Švýcarsku:

+13

S křížkem po funuse

Žaloba, nebo trestní oznámení se nejspíše bude opírat o hodnotící zprávu hasičského záchranného sboru.

Park sice zahájil celou řadu nových protipožárních opatření, podle místních je ale pozdě. „To, co dřív říkali, že se kácet nesmí, začali kácet. Jsou plány na to, aby ve vesnicích byl dostatek vody. Najednou to jde. Ale to je s křížkem po funuse,“ říká Hrdlička.

„Několikrát jsme na to upozorňovali ještě před požárem, ale řekli nám, že se tam nesmí zasahovat a na lidská obydlí úplně kašlali,“ dodává.

Nejrozsáhlejší požár v České republice policie vyšetřuje jako trestný čin obecné ohrožení. Na případu pracuje speciální tým krajských kriminalistů s pracovním názvem Park, který spolupracuje s děčínskými kolegy.

Národní park České Švýcarsko se rozhořel 24. července, zasáhl plochu o velikosti 1060 hektarů. Na místě se vystřídalo zhruba 6000 hasičů a 400 kusů techniky. Evakuovat se museli lidé z Hřenska a jeho částí a také z Vysoké Lípy u Jetřichovic.

AKTUALIZACE

Odstranili jsme odstavec s citací Pavla Kozdery, že Jan Drozd nechal zpracovat vykácení bezpečnostní zóny. Pan Drozd byl zaměstnancem národního parku, ale nikoliv jeho ředitelem. Odmítl rovněž to, že by byl autorem bezpečnostní zóny. Jemu i čtenářům se omlouváme.

Reklama

Doporučované