Hlavní obsah

Přehledně: Kam v zimě za teplem bez omezení a kde vyžadují test a očkování

Řada Čechů se chystá v zimě nebo na svátky do teplých krajů. V posledních letech to ale výrazně komplikovaly boj s koronavirem a všudypřítomné restrikce. Mnohde jsou minulostí, některé země ale na opatřeních trvají.

Reklama

Článek

Ani v době krize Češi podle cestovních kanceláří nepřestávají jezdit na zimní dovolené do teplejších koutů planety.

„Tradičně je o tyto termíny zájem. Jediný rozdíl je, že si Češi kupují spíše kratší, například sedmidenní dovolené. Rozhodují se například, jestli pojedou na vánoční svátky, nebo na Silvestra,“ říká Petr Kostka, mluvčí jedné z největších tuzemských cestovních kanceláří Exim Tours.

Dříve bylo běžné jezdit na 12 nebo i 14 dní, zájem obecně ale neopadl.

„U nás úbytek nepozorujeme. Stále u nás vedou hlavně sedmidenní zájezdy, kterých je samozřejmě oproti loňsku násobně více,“ potvrzuje také Jan Bezděk z cestovní kanceláře Fischer. „Momentálně prodáváme dokonce více než v roce 2019. Propisuje se nám rekordní zájem z léta,“ dodává.

V oblibě podle cestovních kanceláří vedou země jako Egypt, Spojené arabské emiráty, Omán a Kapverdské ostrovy.

Zatímco v uplynulých dvou sezonách bylo cestování poznamenáno opatřeními spojenými s pandemií koronaviru, letos je situace odlišná. Do většiny destinací lze cestovat bez podstatnějších omezení.

Foto: Ministerstvo zahraničních věcí, Seznam Zprávy

Opatření v oblíbených zahraničních destinacích Čechů.

Z oblíbených lokalit v tomto smyslu vybočují zejména Seychely, Zanzibar a Bali, kam by měli cestovatelé vyrazit pouze s očkováním. V opačném případě musí počítat s testem.

Pokud by pak nebyl cestovatel očkovaný a objevily by se u něj příznaky covidu, musí třeba na Bali počítat i s případnou pětidenní karanténou.

Před vstupem do Indonésie, kde se ostrov Bali nachází, je například potřeba nahrát očkovací certifikát na jejich webové stránky. V Tanzanii, kde zase leží ostrov Zanzibar, pak stačí předložit potvrzení s QR kódem.

Kvůli aktuálním informacím i proticovidovým opatřením se vyplatí před cestou sledovat stránky českého Ministerstva zahraničních věcí i zahraničních úřadů.

Reklama

Související témata:

Doporučované