Hlavní obsah

Proč Babiš poslal své nemocné dítě na Krym? Je to zarážející, uvedl žalobce

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Bývalý premiérem Andrej Babiš.

Reklama

Státní zástupce odložil případ pobytu Babiše juniora na Krymu. Zároveň však oficiálně uvedl, že některé okolnosti případu jsou „poměrně zarážející“.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Státní zástupce sice tento týden potvrdil odložení případu kolem pobytu Andreje Babiše mladšího na Krymu v roce 2017, ve zdůvodnění však uvedl, že okolnosti této kauzy jsou pro něj nadále „poměrně zarážející“.

Jak zjistily Seznam Zprávy, pozastavuje se žalobce z Prahy 1 Jan Vychyta nad tím, že otec – Andrej Babiš starší – pošle syna s duševní nemocí na anektované území se „soudně trestaným“  doprovodem, i když je v jeho možnostech zajistit pro dítě exkluzivní péči.

„Přestože se především jednání inženýra Andreje Babiše staršího, který ačkoli s ohledem na své postavení a materiální zdroje nepochybně měl přístup k těm nejkvalitnějším či jinak exkluzivním poskytovatelům zdravotních a sociálních služeb svěřil své nemocné dítě soudně trestanému muži postrádajícímu hlubší kvalifikaci a majícímu vazby na anektovaném a okupovaném území Krymského poloostrova, může jevit jako poměrně zarážející,“ napsal žalobce Jan Vychyta do rozhodnutí o odložení případu, s jehož částí se mohly Seznam Zprávy seznámit.

Přes vyjádřené pochybnosti však žalobce ve svém verdiktu uvádí, že podle dosud zajištěných a provedených důkazů nelze případ uzavřít tak, že by byl někdo obviněn. A také proto byla stížnost, kterou proti odložení kauzy podal advokát Babiše mladšího, nakonec zamítnuta.

„Zjednodušeně řečeno, když vám něco přijde z lidského pohledu zvláštní nebo z nějakého státně-bezpečnostního pohledu rizikové nebo z nějakých rodinných důvodů, že byste to asi sám neudělal, ještě to neznamená, že to je trestné za této důkazní situace, ke které jsme dospěli,“ doplnil žalobce.

Detailněji už nechce žalobce Vychyta své rozhodnutí rozebírat. „Myslím si, že to odůvodnění je jasné, kdybych to chtěl rozpitvávat víc, tak to v tom odůvodnění rozpitvávám víc,“ řekl pro Seznam Zprávy.

Andrej Babiš starší pak na žádost o vyjádření zaslanou SMS zatím nereagoval. Několikrát však už v minulosti odmítl, že by jeho syn byl na Krymu nedobrovolně. Při výslechu na policii také popsal, že odsouzeného Petra Protopopova vybral synovi jako cestovní doprovod na dovolenou opakovaně.

V rozporu s tím však Babiš mladší několikrát uvedl, že měl z Protopopova strach. V tomto smyslu informoval o svém pobytu na Krymu i policii.

Policisté se o tomto podezření od Babiše mladšího vůbec poprvé dozvěděli v roce 2017. Tehdy do e-mailové schránky českého Kriminalistického ústavu přišel vzkaz podepsaný Andrejem Babišem mladším, v němž bylo uvedeno, že byl unesen na Krym.

První skutečné policejní prověřování však ze strany policie začalo až na podzim 2018, kdy se Babiš junior svěřil v Ženevě reportérům Seznam Zpráv, že byl na Krymu nedobrovolně a že ho tam na pokyn jeho otce odvezl právě Protopopov. Jenže vyšetřovatelé loni v únoru kauzu odložili.

Podruhé se případem začali zabývat poté, co Babiš mladší přijel do Prahy a poskytl jim své svědectví. Teď tato kauza nejspíše skončí.

Seznam Zprávy před několika dny napsaly, že policie případ loni před Vánocemi podruhé odložila, protože se syn bývalého českého premiéra nepodrobil zdravotnímu zkoumání znalcem, jak chtěli vyšetřovatelé. Babiš mladší se v minulých letech dlouhodobě léčil s duševní poruchou. Když šel vypovídat v této kauze na policii, předal jí dva zdravotní posudky, že je zdravotně v pořádku. Policii to nestačilo a žádala posudek zmíněného znalce.

Andrej Babiš mladší je svědkem také v kauze, která se týká podezření z dotačního podvodu kolem Farmy Čapí hnízdo a v níž byl obviněn jeho otec. Také v tomto případě loni v září Babiš junior vypovídal na policii. Zda bude v této věci Babiš junior pro policii důvěryhodný a zda se k jeho svědectví přihlédne, však rozhodne dozorující žalobce kauzy Jaroslav Šaroch.

Reklama

Doporučované