Hlavní obsah

Proč je důchodová reforma nutná? Přinášíme vysvětlení vládnoucí koalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Úřad vlády

Premiér Petr Fiala připomněl, že kdyby vláda nekonala, v roce 2050 by důchodový schodek představoval 350 miliard korun.

Předsedové koaličních stran na tiskové konferenci po schválení důchodové reformy mluvili o odpovědnosti, klesajícím poměru pracujících na jednoho důchodce i rostoucím schodku.

Článek

Vláda schválila důchodovou reformu, která má zajistit „dnešním třicátníkům a čtyřicátníkům za jejich práci také důstojné důchody“.

To jsou úvodní slova premiéra Petra Fialy (ODS), který také hned připojil, že pokud by neměla jeho vláda reformu přijmout, tak by systém nebyl udržitelný.

„Schodek důchodového rozpočtu neustále roste a v roce 2050 by dosáhl 350 miliard korun, pokud bychom nic neudělali, to je pět procent hrubého domácího produktu,“ snažil se budoucí problém Fiala ilustrovat na rostoucích výdajích. S důchodovou reformou má být dosaženo toho, že schodek bude 75 miliard korun.

„Stejně důležitá jsou čísla, která nám ukazují, kolik je pracujících lidí na jednoho důchodce. V roce 2000 to bylo pět lidí, v roce 2020 tři a půl a v roce 2050 to budou dva lidé. I tady je jasné, že je potřeba něco udělat,“ uvedl premiér.

Podle ministra práce a sociálních věcí se o důchodové reformě více jak čtvrt století hovořilo. „Ale vlastně nikdy, pokud jde o průběžný pilíř, žádná vláda nedošla do stavu, že by měla komplexní návrh a aby ho společně všemi hlasy schválila a poslala do Parlamentu,“ uvedl Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Vysvětloval, že s výraznými deficity důchodového systému by se jinak muselo Česko vypořádat tak, že by důchody výrazně poklesly nebo by muselo dojít k výraznému zvýšení daní a odvodů. „V zásadě nic moc mezi tím se nedá racionálně realizovat,“ řekl Jurečka.

Projděte si kompletní přehled změn, s kterými důchodová reforma přichází:

Nejde jen o důchody

Předsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová argumentovala, že pokud by nebyla provedena reforma, museli by politici v budoucnu řešit otázku, jak zachovat penzistům důstojný život. Přitom by k tomu neměli příliš mnoho nástrojů. „Museli by brát někde jinde. Na co by nebylo? Na kvalitní zdravotní péči, nebo na vzdělávání? I taková řešení by se dotkla úplně každého,“ podotýká předsedkyně TOP 09.

Pekarová se snažila důchodovou reformou vztáhnout na konkrétního člověka. „V důchodu potřebuje nejenom samotnou penzi, ale i sociální služby, nebo zdravotní péči, a to všechno je v našem státě zaručováno ve vysoké kvalitě,“ uvedla předsedkyně TOP 09 s tím, že se řeší vše souběžně, nejde jen o důstojné penze.

Ivan Bartoš, předseda Pirátské strany připomněl, že důchody jsou největším výdajem státního rozpočtu. „Výběr na sociálním je v mínusu,“ vysvětloval Bartoš a ocenil i informovanost, že občan bude znát jak důchodový věk, tak i přibližný důchod.

Vít Rakušan (STAN) mluvil o odpovědné politice. „Často se říká, že naše vláda drží pohromadě, že se proti někomu vymezujeme. Ono to tak není, naši vládu drží pohromadě odpovědnost,“ zmínil předseda Starostů.

Opoziční hnutí ANO se naopak proti reformě ostře vymezilo. Kritizuje například nedostatečnou podporu vyšší porodnosti a vlastního spoření.

Doporučované