Hlavní obsah

Produkční z Netflixu oklamal dozorce a dostal se ke Krejčířovi do vězení

Foto: Profimedia, Profimedia.cz

Český podnikatel Radovan Krejčíř na snímku z roku 2012.

Reklama

Americká streamovací služba Netflix by chtěla natočit dokument o odsouzeném českém zločinci Radovanu Krejčířovi. Ten s nabídkou souhlasí. Jenže věznice, kde nyní Krejčíř je, zakázala producentovi návštěvy.

Článek

O českém uprchlíkovi Radovanu Krejčířovi, který před více než sedmnácti lety utekl kvůli policejnímu vyšetřování z Česka, by mohl vzniknout další film.

Dokument o něm chce natočit americká streamovací služba Netflix. Zástupce produkčního týmu se dokonce už s Krejčířem potkal ve vězení v Jihoafrické republice, kde v současné době pobývá.

Zaznělo to během soudního jednání, u něhož se projednává případ, kdy se Krejčíř v roce 2016 pokusil o útěk z vězení.

Jak napsal portál News 365, státní zástupce Steven Rubin u tohoto soudu popsal, že zástupci produkčního týmu společnosti Netflix se podařilo až ke Krejčířovi dostat pod falešnou záminkou - že jde o soukromou návštěvu.

Českého podnikatele navštívil v oddělení věznice Kgosi Mampuru, kde je nejvyšší stupeň zabezpečení. S sebou si vzal i smlouvu o další spolupráci, která byla následně založena do soudního spisu.

Krejčířova právní zástupkyně Nastasja Otrebski u soudu potvrdila, že má Krejčíř zájem se společností Netflix na vytvoření dokumentu spolupracovat. Jenže problém je nyní v tom, že vedení věznice podle této právničky zakázalo producentovi další návštěvy.

Podle žalobce Rubina to je kvůli zmíněnému incidentu. Všechny návštěvy Radovana Krejčíře jsou tak nyní mnohem důkladněji sledovány.

Tuzemské Ministerstvo spravedlnosti usiluje o vydání Krejčíře do Česka nepřetržitě už od roku 2007, kdy o to požádalo jihoafrické úřady.

Vydání komplikuje hlavně fakt, že Krejčíř si má v Jihoafrické republice odsedět celkem 35 let, navíc mu hrozí další tresty v ještě nedokončených řízeních. V Česku byl oproti tomu Krejčíř pravomocně odsouzen pouze na 15 let, a to za pokus o vytunelování státního podniku Čepro a další trestnou činnost.

Pokud by nakonec dokument o Krejčířovi vznikl, nešlo by o první film. V roce 2017 už o něm český režisér Jan Pachl natočil filmy Ganster Ka a Gangster Ka: Afričan. Oba jsou inspirovány knihami novináře Jaroslava Kmenty Padrino Krejčíř - Gangster a Padrino Krečíř - Afričan. Českého podnikatele v nich ztvárnil Hynek Čermák. Kmenta se pak podílel na scénářích.

Reklama

Doporučované