Hlavní obsah

Půjčka 50 tisíc na rok? Přeplatit můžete až 180 tisíc, ukazuje srovnání

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Člověk v tísni zveřejnil srovnání poskytovatelů půjček. Varuje zejména před třemi triky. Nejnebezpečnější podle něj bude snaha nabízet lidem podnikatelské úvěry, kterých se netýká řada ochranných prvků.

Článek

Několik posledních let se bankéř David Borges v české humanitární organizaci Člověk v tísni snaží s kolegy zlepšovat trh s půjčkami.

Hlavním nástrojem se k tomu stal žebříček poskytovatelů spotřebitelských úvěrů, který oficiálně nese název Index odpovědného úvěrování. Myšlenka je jednoduchá: srovnání podmínek u modelové půjčky 50 tisíc korun na 12 měsíců.

Letošní hlavní zjištění zní: přeplatit můžete necelé tři tisíce korun, ale i přes 183 tisíc korun. Podle toho, kdo úvěr poskytuje.

Letos ovšem nad rámec srovnání půjček, které už po sedmý rok v řadě pomáhá spotřebitelům se zorientovat v půjčkách v předvánočním období, přichází s důrazným varováním.

David Borges mluví o dokonalé bouři. Hrozbou do budoucna je podle něj snaha s lidmi namísto spotřebitelských úvěru uzavírat podnikatelské úvěry.

Impulzem můžou být i změny v zákoníku práce, které směřují k posílení práv lidí pracujících na dohody.

„Máme signály, že se zaměstnavatelé nevydávají cestou, kdy konvertují dohodáře na řádné zaměstnance, ale naopak z nich budou dělat ve ‚švarc‘ systému osoby samostatně výdělečně činné,“ vysvětluje David Borges.

Podívejte se, kolik přeplatíte u jednotlivých poskytovatelů půjček, a překlikněte si i na údaj, kolik stojí prodlení se splátkou:

Poznámka autorů průzkumu: společnost Movinero poskytuje půjčky do 30 tisíc Kč. Pro srovnatelnost byly dopočteny náklady pro 50tisícovou půjčku.

A živnostenský list je podle bankéře branou k hrozícím problémům. „Protože pak přijdou společnosti s podnikatelským úvěrem,“ obává se autor žebříčku. Lákavé to může být zejména pro lidi s nestabilními příjmy, kterým obezřetnější poskytovatelé nebudou chtít peníze půjčit.

„Zákon k tomu přistupuje tak, že se setkává rovný s rovným. Podnikatel s podnikatelem. Uzavřou spolu dohodu o půjčce a je na živnostníkovi, aby posoudil, jestli je, nebo není schopen splácet,“ popisuje odborník z Člověka v tísni.

U podnikatelského úvěru odpadá řada ochranných prvků, které jsou u spotřebitelského úvěru, jako například zastropované sankce nebo možnost odstoupit od smlouvy.

„Myslím, že se to v následujících letech ukáže jako problém,“ strachuje se Borges.

Finančně smrtící novinka na trhu

Letos autor žebříčku varuje i před dalšími nebezpečnými triky. Novinkou je poskytovatel půjčky, který přišel s myšlenkou, že nejdříve splácíte jen úroky a až s poslední splátkou splatíte i celý dluh.

„Když si půjčíte 50 tisíc korun na 12 měsíců, tak zaplatíte 90 tisíc na úrocích a v poslední splátce zaplatíte měsíční úrok 7,5 tisíce korun plus k tomu 50 tisíc, co jste si na začátku půjčil. Je to úplně smrtící věc, která nemá na spotřebitelském trhu co dělat,“ konstatuje Borges.

Podle něj je to ale legální, zákon nepřikazuje, jak se má splácet, a navíc není z webových stránek zřejmé, že je splátka takto koncipovaná.

Index odpovědného úvěrování ve svém celkovém srovnání nehodnotí jen, kolik klient přeplatí, ale i další parametry jako transparentnost a vstřícnost poskytovatele, podívejte se na celkové pořadí:

Problémové mohou být podle autora žebříčku i takzvané revolvingové úvěry. „Je to vlastně každý úvěrový limit, včetně toho, kde figuruje kreditní karta. Kreditka je revolving s kusem plastu,“ vysvětluje podstatu.

Ve skutečnosti jde podle Borgese ovšem o hru s ohněm. „Cena není moc odlišná od klasické půjčky se splátkami a takzvaná flexibilita, na kterou se hodně hraje, plaťte, kolik se vám hodí, ve skutečnosti vede k tomu, že se mi hodí pokud možno nezaplatit nic, nebo jen minimální splátku. A úvěr mám neustále před sebou,“ vysvětluje odborník z Člověka v tísni.

Člověk v tísni zároveň poskytuje rady lidem, kteří se dostali do finančních problémů nebo potřebují poradit. A to na helplince 770 600 800.

Reklama

Doporučované