Hlavní obsah

Rakušan zdůrazňuje plusy migračního balíčku, podle Babiše problémy nevyřeší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační fotografie.

Reklama

Kvůli paktu chce ANO svolat mimořádnou schůzi Sněmovny.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Reforma evropského migračního práva vyvolala mezi domácími politiky rozkoly.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) umožní účinnější ochranu vnějších hranic Evropské unie a rychlejší vyhošťování. „Zároveň nebude žádnou členskou zemi zavazovat k přijetí migrantů na jejím území,“ napsal.

I když pakt nemá za tak ambiciózní, jak Česko chtělo, přesto je podle něj dobrou zprávou pro všechny, kdo současný stav nepovažují za uspokojivý. Dalšími nutnými kroky jsou jednání se zeměmi mimo EU a účinnější pomoc v místech, odkud migrace vychází.

Naproti tomu šéf opozičního hnutí ANO Andrej Babiš na síti X napsal, že pakt problém s migranty neřeší, ale naopak je do Evropy už dávno pozval. Obsahuje podle něj také skryté kvóty na uprchlíky.

Uvedl také, že migrační pakt obsahuje skryté kvóty na uprchlíky. „Pakt připravili a dojednali ministr Rakušan a premiér (Petr) Fiala (ODS) v rámci jejich šíleného předsednictví EU. Chlubili se tím, plácali se po zádech a teď od toho dávají ruce pryč,“ konstatoval.

Nelegální migrace podle něj ohrožuje evropskou bezpečnost, její hodnoty i místní způsob života. „Pakt migraci neřeší a naopak migranty do Evropy už dávno pozval,“ dodal.

Předsedkyně poslaneckého klubu hnutí ANO Alena Schillerová v debatě s voliči k eurovolbám řekla, že hnutí kvůli schválení paktu požádá o mimořádnou schůzi Sněmovny. Měla by se konat příští týden.

Vládní Piráti v tiskové zprávě zmínili, že jejich europoslanci nepodpořili většinu z deseti legislativních návrhů, které balíček tvoří.

Podle místopředsedkyně Pirátů a europoslankyně Markéty Gregorové strana nevěří, že pakt může přinést zásadnější změny u viditelných problémů. „Zato si všímáme, že snižuje humanistické standardy. To první je pro nás samo o sobě důvodem k odmítnutí, to druhé je pro nás nepřijatelné,“ uvedla.

Reklama

Doporučované