Hlavní obsah

Reklamace vadných respirátorů za stamiliony skončí. Ve hře je i žaloba

Foto: mibres, Shutterstock.com

Ministerstvo dokončuje reklamaci respirátorů z Číny. Ilustrační foto.

Reklama

Ministerstvo zdravotnictví dokončuje se dvěma firmami reklamaci vadných respirátorů. V dalším případě už spor dokončilo.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Po roce a půl by mohlo brzy skončit jednání Ministerstva zdravotnictví s čínskými dodavateli ochranných pomůcek.

Jde o spor, který začal ještě v první éře ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za hnutí ANO). A to tehdy, když jeho resort zjistil, že část respirátorů nakoupených na počátku pandemie covid-19 není dostatečně kvalitní.

Za vadné bylo nakonec označeno asi 4,4 milionu kusů respirátorů za zhruba 230 milionů korun. Podle dřívějšího vyjádření ministerstva byl problém v průniku aerosolu, tedy v tom, že masky byly příliš propustné.

Resort kvůli vadám řešil reklamace se třemi konkrétními čínskými firmami: Shaan XI Succeed Trading, Aparso International Limited a Ningbo Dewei Zhouli Import & Export.

První část sporu byla již uzavřena. S poslední z uvedených společností, která dodala do Česka respirátory za zhruba 14 milionů korun, bylo jednání ukončeno. „Nebyl zjištěn důvod pro vedení obchodní reklamace,“ uvedl mluvčí Ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob.

Další dvě firmy podle smluv zveřejněných v registru dodaly ochranné pomůcky za nejméně 530 milionů korun, zboží za zmíněných 230 milionů bylo označeno jako vadné.

S firmou Aparso International Limited je jednání podle Jakoba téměř uzavřeno. Z jeho slov vyplývá, že by Česko mohlo získat zpět finanční kompenzaci.

„Finanční objemy jsou předmětem reklamačních jednání, proto nelze v současné  době konkretizovat dílčí fakta, jako je například jejich finanční objem,“ doplnil Jakob.

U firmy Shaan XI Succeed Trading se ministerstvo v současné době rozhoduje, jak bude dále postupovat. Je možné, že bude podána i žaloba k soudu.

„Vyhodnocuje se dosavadní průběh reklamačního řízení a zvažuje se další postup včetně případného soudního vymáhání,“ popsal Jakob.

Na řešení sporu s čínskými firmami o reklamaci si Ministerstvo zdravotnictví najalo advokátní kancelář White & Case, se kterou loni podepsalo dvě smlouvy v celkové výši 2,3 milionu korun.

Právě její advokáti měli udělat analýzu a zhodnotit další postupy podle čínského a mezinárodního obchodního práva.

Reklama

Doporučované