Hlavní obsah

Rozjezd sousedského hlídání se odsouvá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Sousedské dětské skupiny mají představovat další zajímavou alternativu ke školkám. Ilustrační foto.

Reklama

Spuštění vázne na zákonu, který ještě společně ladí resorty práce a školství. Řešilo se například, kdo bude plánované dětské skupiny kontrolovat.

Článek

Sousedské hlídání má být další cestou, jak zvýšit kapacitu předškolní péče o děti. Důležitou roli může sehrát například v méně zabydlených oblastech, kde se nevyplatí budovat mateřské školy.

Ostrý start očekávané novinky, která měla začít fungovat už v lednu 2024, se ale odsouvá. „Předpokládám účinnost od 1. července,“ řekla ve středu novinářům Zdislava Odstrčilová, vrchní ředitelka Sekce rodinné politiky a sociálních služeb na Ministerstvu práce a sociálních věci.

Záměr je takový, že chůva nebo „hlídač“ budou moci u sebe doma zřídit jednu sousedskou dětskou skupinu a starat se až o čtyři děti ve věku od šesti měsíců až do povinné školní docházky.

Za každé dítě přitom pečující osobě bude náležet odměna vycházející z částek, které jsou platné pro dětské skupiny.

Konkrétně: Měsíční příspěvek za celodenní docházku je aktuálně u dítěte do tří let věku 10 955 korun, u staršího pak 6444 korun. K tomu je možné ještě žádat poplatek od rodičů, jehož maximální výši stanovuje vláda a pro letošní rok je to 4720 korun. Pečovatel si tak v rámci jedné skupiny může přivydělat desetitisíce měsíčně.

Přečtěte si podrobnosti o tom, jak by měly sousedské dětské skupiny fungovat:

Dva citlivé body

Rozjezd sousedského hlídání vázne na zákonu, který ho má upravovat. Norma má aktuálně ukončené připomínkové řízení a čeká se na projednání na vládě, ještě předtím ale musí resorty práce a školství doladit některé detaily.

Zákon je totiž širší a kromě sousedského hlídání upravuje i dětské skupiny a povinnost obcí umístit dítě do předškolního zařízení.

Projednávání se podle Odstrčilové posunulo zejména kvůli dvěma citlivým bodům. Jeden se přímo týkal sousedského hlídání, konkrétně toho, kdo bude hlídače kontrolovat.

Původně se předpokládalo, že tato povinnost padne na kraje. „Nakonec jsme se dohodli, že tím kontrolujícím úřadem bude Úřad práce. S tím, že nejde o žádnou hygienickou nebo požární kontrolu, to zdůrazňuji. Půjde o vizuální kontrolu a rozhovor s pečující osobou a zároveň o to, jestli je domácnost vhodná,“ vysvětlila přesun kompetencí u rodící se legislativy vrchní ředitelka na MPSV.

Druhý problém je pak ještě citlivějšího rázu – míří na povinnost obcí umístit děti nad tři roky do předškolního zařízení. „Chceme tam dostat možnost, že povinnost může být realizovaná i skrze místa v dětských skupinách. Tady ještě hledáme tu přesnou úpravu zajištění povinnosti. Ještě si to s Ministerstvem školství vyjasňujeme,“ uvedla Zdislava Odstrčilová.

Pro koho bude sousedské hlídání

  • Pracující nebo lidé ve služebním poměru. Dokládá se smlouvou nebo jiným dokumentem.
  • Studující, kteří dochází na denní formu studia a mají potvrzení o studiu.
  • Evidovaní uchazeči o zaměstnání, kteří mají potvrzení od úřadu práce.
  • Samostatně výdělečně činní, kteří platí zálohy na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti. Požaduje se čestné prohlášení.
  • Pečující o osobu blízkou, která je příjemcem příspěvku na péči v druhém a vyšším stupni závislosti. Dokládá se potvrzením od Úřadu práce.

Firemní skupiny i pro vnoučata

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) doplnil, že zákon také vychází vstříc připomínkám z praxe od provozovatelů dětských skupin. Do firemní dětské skupiny budou moci například chodit nejen děti zaměstnanců, ale i životních partnerů zaměstnanců, nebo například vnuci či vnučky zaměstnanců. Stejně tak se rozšíří provoz dětských skupin z šesti na osm hodin.

„Jsou to drobnosti, ale každý, kdo to prožíval, ví, že jsou to absurdní komplikace pro běžně fungování domácnosti. I tomuto vycházíme vstříc,“ uvedl ministr.

V minulosti navrhoval i případné tresty pro starosty, kteří místa pro děti od tří let v předškolních zařízeních v budoucnu nezajistí. To aktuálně ministerstvo dále nerozpracovává.

Jurečka přesto zdůraznil, že jsou aktuálně výzvy z Národního plánu obnovy, z kterých mohou obce čerpat finance dětské skupiny. Celkově je na to vyhrazeno až sedm miliard korun.

„Uděláme maximum pro to, abychom starosty namotivovali. Bude nám celkově chybět 70 až 130 tisíc míst pro předškoláky,“ prohlásil.

Podle něj se může situace i zhoršit v důsledku zkrácení rodičovské dovolené ze čtyř na tři roky a větší podpory zkráceným úvazkům.

Reklama

Doporučované