Hlavní obsah

Bouřka míří k městu, ale někdy nezaprší. Vliv mají „tepelné ostrovy“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Šárka Svobodová

Podle meteorologa Pavla Zahradníčka vliv tepelných ostrovů na úhrn srážek ve městech prokázaný není. Někdy k tomu ale může docházet.

Reklama

Česko opět zažívá tropické horko. Ulice jsou rozpálené i na 50 stupňů Celsia, v noci neklesne teplota pod dvacet. Mnohem hůře se ochlazují města beze srážek.

Článek

Minulý týden na sociální síti X (dříve Twitter) vyvolal diskuzi příspěvek Jana Lenarta z Katedry fyzické geografie a geoekologie Ostravské univerzity, který komentoval bouřkový mrak na Ostravsku.

Bouřka se Ostravě těsně vyhnula, mrak nicméně postupoval dál a za centrem města se opět vytvořil. Podle Lenarta mělo na tento jev vliv přehřátí městského centra, takzvaný městský tepelný ostrov.

Klimatolog Pavel Zahradníček z Českého hydrometeorologického ústavu v tom však souvislost nevidí. „Vliv města na bouřky nejde pořádně vědecky prokázat, takto se zkrátka bouřky chovají. Dá se říct, že je to náhoda,“ popsal.

„Chování bouřek je v tomto opravdu nevyzpytatelné. Rychle vznikají, zanikají, mění trajektorii směru, takže tepelnému ostrovu města bych to úplně nepřisuzoval,“ reagoval na ostravský případ Zahradníček.

Podle bioklimatologa Miroslava Trnky z projektu Intersucho však tepelné ostrovy na srážky v některých případech vliv mít mohou a mají.

„Pokud je to nepříliš silná bouřka a opravdu rozehřáté město, tak efekt městského tepelného ostrova je dost silný na to, aby trasu bouřky ovlivnil, to není překvapivé,“ míní.

Vždy však závisí na konkrétní situaci a faktorech, například na tom, zda bouřka přichází po vlně veder, do jak vlhkého prostředí a do jakého terénu. „Zejména v posledních dnech během probíhající horké vlny je efekt poměrně výrazný a skutečně může dojít k zdánlivému blokování vstupu srážek do města,“ řekl Seznam Zprávám Trnka z Intersucha.

Podle něj ale stejně tak teplý vzduch vystupující z měst může vznik bouřky podpořit a podle jedné konkrétní situace není možné vliv měst na srážky zobecňovat.

Podle Zahradníčka ale téma vyvstává, protože si lidé v dnešní době i díky meteorologickým radarům v telefonech srážek všímají více.

„Je období sucha a silných bouřek. Lidé na jednu stranu vyhlíží každý déšť, na druhou stranu mají obavy, aby jim bouřka nezpůsobila škody. Navíc to více sledují a zamýšlejí se nad každou anomálií. Ale přes sezónu takhle bouřka obejde Brno, Prahu, vesnice… takto se prostě bouřky chovají,“ objasnil.

S horkem roste úmrtnost

Efekt tepelného ostrova znamená, že se město otepluje více než okolí, a to především v odpoledních a nočních hodinách.

„Je to dáno tím, že města mají daný ‚špatný‘ systém uličních kaňonů, jsou tam vyšší budovy a zároveň nevhodný třeba asfaltovo-betonový povrch, který se dokáže během dne nahřát a během noci se toto teplo uvolňuje do okolí,“ popsal Zahradníček.

Město se podle něj následně nedokáže ochladit, a v nočních hodinách se tam proto udržuje výrazně vyšší teplota, která vede k častějším tropickým nocím (teplota přesahující 20 stupňů Celsia).

„S dobou západu slunce je město najednou až o 7 stupňů teplejší než okolí, protože se nedokáže řádně ventilovat,“ dodal klimatolog.

V důsledku toho pak lidé trpí častějšími zdravotními problémy. „Výrazně roste úmrtnost obyvatelstva, jsou častější kardiovaskulární nemoci. Lidé špatně snášejí, když se v noci nevyspí. Přes den se ještě nějakým způsobem ochladit dokážeme, v noci ne,“ vysvětlil Zahradníček.

Ve městech prší, ale sucho tam je

Přestože souvislost mezi tepelným ostrovem a menším počtem srážek není zcela prokázaná, ve městech je i tak větší sucho než v jejich okolí. Problém ale není v nedostatku deště, ve městech je celkově vyšší teplota, tudíž se voda zkrátka vypařuje rychleji.

„Ve městech je podle našich dat zhruba stejně srážek jako v okolí, ale teplota v nich dosahuje výrazně vyšších hodnot, povrchy jsou zpevněné a materiály dokážou teplo delší dobu akumulovat. Povrchy proto nejsou chlazeny a naopak je ve městě tepleji. Tím pádem vzniká ve městě větší potřeba vláhy, ale my velkou část srážek z měst odvádíme,“ popsal Trnka.

Suchu tak může pomoci více zelených a vodních prvků.

„Pod zelení můžou být teploty povrchu okolo 23 stupňů, ale mimo zeleň může mít povrch i okolo padesáti šedesáti stupňů. Ty rozdíly jsou výrazné, zeleň pomáhá, ale musíme ji umisťovat s rozmyslem a myslet na to, jestli ji máme čím zavlažovat,“ uzavřel Zahradníček.

Reklama

Doporučované