Hlavní obsah

Rusa, který měl pomáhat s anexí Krymu, chce Česko vydat na Ukrajinu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Městské státní zastupitelství v Praze podalo návrh na vydání Rusa podezřelého z podílu na anexi Krymu. Policie Alexandra Frančettiho zadržela loni 12. září na pražském letišti.

Článek

Rus Alexandr Frančetti, který na Ukrajině čelí podezření, že pomáhal v anexi Krymu, a kterého česká policie zadržela v polovině září na pražském letišti Václava Havla, bude čelit soudnímu líčení o vydání z Česka na Ukrajinu.

Informovalo o tom Městské státní zastupitelství v Praze, jež ukončilo předběžné šetření. V úterý 11. ledna zaslalo Městskému soudu v Praze návrh na vydání k trestnímu stíhání na Ukrajinu.

„S ohledem na skutečnost, že se věcí nyní bude zabývat výše uvedený soud, který v souladu se zákonem o mezinárodní justiční spolupráci ve veřejném zasedání rozhodne, zda je vydání přípustné, není možné v současné chvíli k věci podávat bližší vysvětlení,“ uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

Kdy se soud o vydání bude konat, zatím není jasné. Pražský městský soud zatím termín na dotaz redakce neuvedl.

Šéf jednotky, která se podílela na anexi Krymu

Frančetti je známý zapojením do takzvaného Krymského jara, tedy do událostí spojených s anexí ukrajinského Krymu Ruskem.

Jako Krymské jaro jsou v Rusku označovány události, jež se staly v únoru a březnu 2014 na území Krymského poloostrova a města Sevastopolu po vojenském ovládnutí této části Ukrajiny Ruskem. Proběhlo referendum o připojení Krymu k Rusku a následovala anexe, kterou neuznává Kyjev ani převážná většina mezinárodního společenství.

Podle dřívějších informací portálu iRozhlas byl Frančetti šéfem jedné z polovojenských formací, jež se v roce 2014 aktivně podílely na anexi Krymu. V okolí Sevastopolu vedl rozvědnou skupinu Severní vítr, která měla chránit město před údajnými útoky. Do Sevastopolu přijel podle vlastních slov dva dny před vypuknutím konfliktu, tedy 25. února 2014. Potvrdil také, že jeho skupina spolupracovala s velením ruské námořní flotily.

Server iRozhlas v roce 2019 napsal, že Frančetti má od roku 2000 trvalý pobyt v Praze, kde se živí jako fitness trenér a také podniká. Střídavě žije v hlavním městě České republiky a na Krymu.

Aktualizace: V textu jsme opravili nesprávný výraz „vyhoštění“ Rusa na „vydání“ Rusa.

Reklama

Doporučované