Hlavní obsah

S Babišem navždy. Ve státních lesích nejvíc vytěží „jeho“ Uniles

Foto: Profimedia.cz

Státní Lesy ČR soutěžily komplexní lesnické práce ve 34 polesích, sedm z toho vyhrál Uniles.

Reklama

Státní Lesy České republiky soutěžily komplexní lesnické zakázky na léta 2022–2026 ve 34 polesích, podle dokumentů ze zadávacího řízení vyhrál sedm zakázek Uniles.

Článek

Firma Uniles ze svěřenského fondu expremiéra Andreje Babiše získá od státu nejvíc velkých lesnických zakázek na období 2022–2026.

Státní Lesy České republiky soutěžily komplexní lesnické zakázky ve 34 polesích ještě v časech generálního ředitele Josefa Vojáčka, který přišel do vedení firmy v éře Babišovy vlády a byl odvolán na konci minulého roku, když nastoupili noví ministři.

Podle dokumentů ze zadávacího řízení vyhrál sedm zakázek Uniles, který je společným podnikem Agrofertu a menšinového rakouského partnera Wood & Paper. Potvrdil tak suverénní postavení hlavního dodavatele lesnických prací pro stát.

Podnik Lesy ČR vlastní polovinu lesních porostů v zemi, které rozčlenil na 191 polesí. Každoročně zhruba v pětině z nich přiděluje pětileté těžební právo soukromým firmám. Uniles uspěl při soutěžích také v minulých letech a proto bude od letoška těžit celkem ve dvaatřiceti polesích.

Společně s Unilesem posílili svou pozici také ostatní velcí těžaři.

Při letošním tendru se pro Uniles však situace zkomplikovala. Firma z fondů bývalého premiéra sice nabídla ve zmíněných sedmi soutěžích nejlepší cenu, přesto výběrová komise posuzuje, jestli přitom nedošlo ke střetu zájmů. Není to však podle všeho zásadní překážka.

„S uzavřením smluv počítáme začátkem února,“ uvedla mluvčí Lesů České republiky Eva Jouklová.

Každý z velkých dodavatelů se stal dominantní firmou v některém z regionů.

Uniles kácí lesy především v severních Čechách a v severní polovině středních Čech. Společnosti Petra a Kloboucká lesní mají základny na Moravě, další firma Stora Enso má hlavní slovo na Vysočině, Jihozápadní dřevařská na Šumavě. Přesto se všichni ucházejí také o zakázky v jiných krajích, například Uniles se uplatnil v okolí Hluboké nad Vltavou. Zmíněných pět firem tak těží ve více než stovce státních polesí.

Těžaři se snaží pokácené kmeny pokud možno rychle zpeněžit, proto se každoročně zvyšuje export nezpracovaného dřeva do ciziny. Také vinou kalamitní těžby vyrostl za posledních šest let víc než na dvojnásobek.

Nová vláda prozatím nebude systém měnit.

„Komplexní lesnické zakázky a dodavatelé, kteří podle zákona o zadávání veřejných zakázek uspěli v zadávacím řízení, jsou součástí obchodního modelu Lesů ČR,“ potvrdil mluvčí Ministerstva zemědělství Jiří Bílý, že se role velkých těžařských firem omezovat nebude.

Zasáhnout ještě může nový generální ředitel Lesů ČR, kterého právě z pěti kandidátů vybírá ministerská komise. Avšak i v případě, že nový šéf systém komplexních zakázek zruší, zůstane „Babišův“ Uniles největším těžařem nejméně čtyři roky. Starší pětileté smlouvy se totiž budou ukončovat postupně a ještě před koncem roku 2025 z nich bude platit devatenáct.

Reklama

Doporučované