Hlavní obsah

Sedm tisíc míst pro uprchlíky od institucí je málo, řekl Rakušan a chce víc

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ministerstva a státní instituce hledají místa pro uprchlíky, aby nemuseli být v tělocvičnách.

Reklama

Ministerstva a státní instituce zatím našly 7 tisíc míst pro uprchlíky. Podle ministra vnitra Víta Rakušana však některé neprošly rezervy dostatečně. Chce najít další dva tisíce.

Článek

Ministerstvo vnitra mělo mít dnes ucelené informace o tom, kolik lůžek pro ukrajinské uprchlíky jsou schopna nabídnout jednotlivá ministerstva a státní organizace. Podle šéfa resortu Víta Rakušana (STAN) může stát zatím nabídnout kolem sedmi tisíc volných lůžek.

Některé státem zřizované instituce podle něj ale mají ještě mezery a ministerstvo je tak bude tlačit, aby ve svých rezervách našly ještě další volná místa.

„Ministerstva nakonec poskytla všechna svá dostupná lůžka. U některých institucí ale mám představu, že bychom jejich kapacitu mohli projít ještě jednou, protože si myslím, že tabulku vyplnily ne zcela dokonale,“ řekl ministr vnitra. O které instituce jde, nechtěl říct.

Jeho resortu se zatím sešlo na sedm tisíc dostupných lůžek pro rodiny z Ukrajiny utíkající před válkou rozpoutanou Ruskem. „Moje představa je, že bychom se mohli dostat k devíti tisícům. Budu rád, když se nám podaří najít každou stovku nebo pokud se povede tisícovku kvalitního ubytování,“ dodal Rakušan. Uvedl, že si od institucí opět vyžádá podrobný výpis ubytovacích rezerv.

Některá lůžka jsou už obsazena. Již dříve Ukrajincům nabídla třeba Poslanecká sněmovna svá rekreační střediska. Ministerstvo pro místní rozvoj už obsadilo lukrativní byty u Pařížské ulice, které se „proslavily“ tím, že je obývaly ministryně vlády Andreje Babiše.

Kromě ministerstev nabízejí volné ubytovací kapacity i různé státem zřizované instituce. Přes 200 lůžek již nabídly třeba Lesy České republiky. Státní podnik vlastní řadu nemovitostí po celé České republice. Jak již dříve Seznam Zprávám řekla mluvčí podniku Eva Jouklová, ne všechny objekty jsou vhodné pro ubytování uprchlíků. Za příklad dala třeba některé hájenky či chaty, které se nacházejí uprostřed lesů, a některé z nich nejsou třeba ani napojené na elektřinu.

Místa bude nabízet i Horská služba a zapojí se také jednotlivé kraje.

Velká část lidí však nachází ubytování u soukromých poskytovatelů. „Kolegům ze zahraničí vyráželo dech, že většina těch lidí je ubytovaných v rodinách. U lidí, se kterými se předtím neznali. To je něco mimořádného,“ uvedl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Reklama

Doporučované