Hlavní obsah

Šéf strážníků k videu se Železným: Nemám pocit, že bychom pochybili

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Pro anonymizaci jsme udělali maximum. Tak reaguje ředitel Městské policie Praha na výzvu, aby se omluvili za zveřejnění videa s moderátorem České televize Jakubem Železným.

Článek

Strážníky k omluvě vyzval pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

Podle něj neměli zveřejnit sestříhaný záznam, na němž se řidič – kvůli špatnému parkování na Václavském náměstí – pře s městskými policisty. „Dnes ráno jsem toto stanovisko sdělil řediteli Eduardu Šusterovi,“ uvedl Svoboda s tím, že samotný postup strážníka považuje za profesionální.

Video nazvané „Konverzační etuda“ se na facebooku pražských strážníků objevilo před týdnem. Až po několika dnech vyšlo najevo, že se vše odehrálo už v půli loňského listopadu a jedním z hlavních aktérů je známý moderátor veřejnoprávní televize. Jakub Železný se veřejně omluvil s tím, že se vše odehrálo ve chvíli, kdy se dozvěděl tragickou zprávu o zdravotním stavu svého bratra.

Ředitel městské policie Seznam Zprávám potvrdil, že ho primátor seznámil se stanovisky dvou advokátních kanceláří. „Stejně tak mi sdělil svůj názor na to, že by kromě systémové nápravy tuto situaci vyřešila i omluva.“

Šuster ale soudí, že nepochybili. Při anonymizaci videa prý postupovali tak, aby plně zachovali „osobnostní práva přestupce“ a udělali maximum „jako ve stovkách podobných zveřejněných případů v minulosti“.

„Pokud by tento postup měl být označen jako nesprávný, tak se do budoucna dostaneme do situace, kdy bude nutné posuzovat, zda daná osoba tím, že je veřejně známá, bude ‚požívat‘ vyšší ochrany nebo respektive zvláštního zacházení než osoba, která veřejně známá není,“ sdělil Šuster Seznam Zprávám prostřednictvím své mluvčí.

„Této situaci odlišného posuzování ‚ve prospěch‘ mediálně známých osob bych se chtěl vyhnout. V současné době totiž platí přesně opačný princip. To znamená, že běžný občan požívá mnohem vyšší ochrany osobnostních práv než veřejně známá či činná osoba.“

Dodal ale, že pokud bude Úřad pro ochranu osobních údajů jiného názoru, který případně potvrdí správní soud, bude ho respektovat.

„Stejně tak plně respektuji názor pana primátora, ačkoli v tomto konkrétním případě nevnímám postup městské policie a ani některého z jejích zaměstnanců jako chybný,“ uzavřel Šuster.

Vyjádření ředitele Městské policie Praha

Pan primátor mě seznámil se stanovisky dvou advokátních kanceláří, s kterými se zcela ztotožnil, stejně tak mi sdělil svůj názor na to, že by kromě systémové nápravy tuto situaci vyřešila i omluva.

Mám však za to, že městská policie při zveřejnění tohoto videa postupovala při anonymizaci tak, že se snažila plně zachovat osobnostní práva přestupce. Podle mého názoru učinila maximum. Stejně tak jako ve stovkách podobných zveřejněných případů v minulosti.

Nemám tedy pocit, že bychom jakkoliv pochybili. Pokud by tento postup měl být označen jako nesprávný, tak se do budoucna dostaneme do situace, kdy bude nutné posuzovat, zda daná osoba tím, že je veřejně známá, bude „požívat“ vyšší ochrany nebo respektive zvláštního zacházení než osoba, která veřejně známá není. Této situaci odlišného posuzování „ve prospěch“ mediálně známých osob bych se chtěl vyhnout. V současné době totiž platí přesně opačný princip. To znamená, že běžný občan požívá mnohem vyšší ochrany osobnostních práv než veřejně známá či činná osoba.

Pro anonymizaci používáme stejné nebo podobné technologie a metody jako ostatní média. Samozřejmě, pokud Úřad pro ochranu osobních údajů zaujme jiný názor, který případně bude potvrzen v rámci správního soudnictví, tak jej budu plně respektovat. Stejně tak plně respektuji názor pana primátora, ačkoli v tomto konkrétním případě nevnímám postup městské policie a ani některého z jejích zaměstnanců jako chybný.

Reklama

Doporučované