Hlavní obsah

Primátor se pustil do šéfa strážníků za zveřejnění videa se Železným

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Primátor Prahy Bohuslav Svoboda (ODS).

Reklama

aktualizováno •

Pražský primátor Bohuslav Svoboda chce, aby se pražská městská policie omluvila za zveřejnění videa, na němž řeší přestupek s moderátorem ČT. Ředitel strážníků Eduard Šuster to ale odmítá.

Článek

Pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS) není spokojený s postupem městské policie, která zveřejnila videozáznam z řešení přestupku moderátora ČT Jakuba Želeného.

„Důkladně jsem se seznámil se všemi okolnostmi zveřejnění videozáznamu úkonu Městské policie hl. m. Prahy a došel k závěru, že MPP nebyla oprávněna zveřejnit videozáznam. Dnes ráno jsem toto stanovisko sdělil řediteli Eduardu Šusterovi,“ uvedl Svoboda.

Zároveň dodal, že samotný zásah považuje za profesionálně správný a zveřejnění videa vnímá jako pochybení jednotlivce. „Panu řediteli jsem tlumočil názor, že by kromě systémové nápravy tuto situaci vyřešila i omluva,“ dodal primátor.

Podle Svobody oprávněnost pořídit videozáznam automaticky neznamená, že je možné jej zároveň zveřejnit. „Případné zveřejnění záznamu musí provázet legitimní účel, k jehož naplnění v daném případu dle všeho nedošlo,“ uvedl pro Seznam Zprávy.

Další nedostatek videozáznamu pak primátor Svoboda vidí v nesprávném způsobu anonymizace řidiče. „Bylo proto možné jej bez větší námahy přesně identifikovat, což samozřejmě mohlo vést k porušení osobnostních práv řidiče,“ dodal. Připomněl, že se v současnosti věcí zabývá i Úřad pro ochranu osobních údajů.

Ředitele strážníků Šustera se Seznam Zprávy na postup strážníků dotazovaly již ve středu. Tisková mluvčí zaslala pouze odpověď, dle které se strážníci na místě chovali jako profesionálové. Podobně pak reagoval Šuster i na sociálních sítích.

„Postup strážníků na místě hodnotím jako vysoce profesionální a jednoznačně za nimi stojím. Stejně jako vždy stojím za všemi strážníky, kteří vystupují profesionálně a nestranně proti pachatelům protiprávních jednání, a to bez ohledu na jejich postavení, funkci či známost ve veřejném prostoru. Žádnému tlaku, který by měl tento nestranný přístup změnit, nepodlehneme,“ napsal.

Na opakovanou žádost o odpověď, jak hodnotí zveřejnění videa a zda jeho podřízení postupovali i v tomto správně, poslal Šuster redakci Seznam Zpráv svoje vyjádření až dnes odpoledne.

„Městská policie při zveřejnění tohoto videa postupovala při anonymizaci tak, že se snažila plně zachovat osobnostní práva přestupce. Podle mého názoru učinila maximum. Stejně tak jako ve stovkách podobných zveřejněných případů v minulosti. Nemám tedy pocit, že bychom jakkoliv pochybili,“ stálo v něm.

Šéf pražských strážníků dál pokračoval, že pokud by tento postup měl být označen jako nesprávný, veřejně známá osoba by pak „požívala“ vyšší ochrany nebo zvláštní zacházení oproti člověku, který veřejně známý není.

„Pro anonymizaci používáme stejné nebo podobné technologie a metody jako ostatní média. Samozřejmě, pokud Úřad pro ochranu osobních údajů zaujme jiný názor, který případně bude potvrzen v rámci správního soudnictví, tak jej budu plně respektovat. Stejně tak plně respektuji názor pana primátora, ačkoli v tomto konkrétním případě nevnímám postup městské policie a ani některého z jejích zaměstnanců jako chybný,“ dodal ještě ředitel městské policie Šuster.

Konverzační etuda

Pozornost vzbudil příspěvek pražských strážníků s názvem „Konverzační etuda“, na kterém je zaznamenán případ dohadování řidiče s městskými policisty o tom, kdo je arogantní a kdo lže. Příčinou bylo špatné parkování na Václavském náměstí.

Teprve po pár dnech se video s anonymizovaným řidičem stalo hitem sociálních sítí a vyšlo najevo, že hlavním aktérem je moderátor České televize Jakub Železný. Ten se za svůj výstup veřejně omluvil a své chování omlouval tím, že to bylo ve chvíli, kdy se dozvěděl tragickou zprávu o zdravotním stavu svého bratra.

Na sociální sítě a mezi tiskové zprávy příspěvek s tímto názvem „zavěsila“ mluvčí strážníků Irena Seifertová 16. března. Případ se ale odehrál již 16. listopadu a na rozdíl od ostatních podobných videí z osobních kamer strážníků datum incidentu na videu chybí.

„Pro nás je to zcela nadčasové video, kdy se jednalo o banální přestupek a neadekvátní chování přestupce,“ vysvětlovala čtyřměsíční odstup a ořez data vzniku Seifertová pro Seznam Zprávy. Mělo prý jít hlavně o výchovný charakter, ukázat úskalí práce strážníků a ne o snahu někoho dehonestovat.

O existenci takové nahrávky se prý ona sama dozvěděla až letos v únoru. „Jedná se o běžný ničím zajímavý přestupek, vyjma chování přestupce, ke kterému není zapotřebí ze strany strážníků sepisovat úřední záznam. Pokud by úřední záznam existoval, měli bychom informaci s odstupem hodin po události,“ popisuje běžnou praxi.

O případech nad tento rámec je prý spolu s kolegy upozorňují sami strážníci, operační důstojníci nebo přestupkoví pracovníci. „A tak jsem se dostala i k případu z Václavského náměstí,“ dodala.

Sám Jakub Železný pak Seznam Zprávám řekl, že dosud jej nikdo kvůli přestupku, který incident odstartoval, nekontaktoval. Na místě – což je vidět i na zveřejněném videu – odmítl přestupek řešit, za čtyři měsíce jej prý ale nekontaktoval ani žádný správní orgán.

Dle mluvčího pražského magistrátu „ticho“ ze strany úřadů neznamená, že je vše uzavřeno. „Přestupkem se zabýváme,“ uvedl Vít Hofman.

AKTUALIZACE: Doplnili jsme vyjádření ředitele městské policie Šustera.

Reklama

Doporučované