Hlavní obsah

Sleva na zkrácené úvazky: za první měsíc ji žádají u 57 tisíc míst

Foto: Profimedia.cz

Sleva má dopomoci ke vzniku 50 až 80 tisíc nových zkrácených úvazků. Ilustrační foto

Reklama

V únoru začalo platit první konkrétní opatření na podporu kratších pracovních úvazků, ve kterých Česko v rámci Evropské unie zaostává. Podle expertů je příliš brzo na zhodnocení.

Článek

Pětiprocentní slevu na sociální pojištění pro zkrácené úvazky hned první měsíc využili zaměstnavatelé na víc než 57 tisíc pracovních míst.

„Na tento počet lidí za uplynulý měsíc zaměstnavatelé uplatní příslušnou slevu. Celkový objem slev budeme znát po zpracování přehledu o výši pojistného za únor, tedy na začátku dubna,“ řekl pro Seznam Zprávy mluvčí Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Jakub Augusta.

Právě sleva na sociálním pojištění podle ministerstva představuje první hmatatelný krok, který má pomoci rozhýbat tuzemský trh se zkrácenými úvazky.

„Toto téma je nyní ještě aktuálnější v souvislosti s připravovanými změnami důchodového systému. Budeme podporovat zaměstnávání lidí v předdůchodovém věku a seniorů, kteří třeba ještě nechtějí odcházet do penze a mohou být nadále aktivní v rámci své profese,“ zdůraznil Augusta, podle kterého je systematická podpora zkrácených úvazků a flexibilní pracovní doby jednou z priorit resortu.

Ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL) v rozhovoru pro Seznam Zprávy navíc naznačil, že obdobně by se mělo pracovat i na slevě na zdravotním pojištění. „Tam ještě vzniká určitá demotivace, ještě je to potřeba dokončit,“ uvedl.

Brzo na závěry

V důvodové zprávě k zákonu, který slevu zavádí, MPSV původně vyčíslilo, že celkově bude moci o slevu žádat přibližně 260 tisíc osob. Prognózy tak pracují s tím, že by slevu mohli zaměstnavatelé využít ještě u dalších 200 tisíc pozic.

„Vzhledem k tomu, kolik je celkově krácených úvazků, se to nezdá být vysoké číslo. Navíc musíme mít na paměti, že jde jen o záměr toto opatření využít, nikoli o skutečné využití,“ reagovala na první zveřejněný údaj Andrea Linhartová Palánová, expertka na řízení lidských zdrojů z PwC Česká republika.

Markéta Schormová, předsedkyně sekce zaměstnanosti a práce v Hospodářské komoře, pro Seznam Zprávy uvedla, že je stále příliš brzo na vyhodnocení slevy. „Spousta firem to podle mě ještě ani nezačala aplikovat. Postupně se na to najede.“

Podobně odpověděli i další oslovení experti z připomínkových míst: že si chtějí pro vyhodnocení počkat na lepší rozpad tohoto údaje – kolik reálně žádalo rodičů s malými dětmi, kolik seniorů a kolik například mladých lidí.

O slevu na sociálním pojištění mohou žádat zaměstnavatelé v jasně vymezených případech. Lze ji uplatnit na pracovníky do 21 let a studenty, čerstvě rekvalifikované, zdravotně postižené, na osoby pečující o dítě do deseti let a osoby starší 55 let.

Zároveň musí pracovat týdně přinejmenším osm a maximálně 30 hodin. Podmínkou také je, že pracovní úvazek musí trvat celý měsíc. Platí zde i pojistka pro slevy u vysokých příjmů – slevu lze uplatnit jen v případě, že finanční odměna za zkrácený úvazek nepřesahuje 1,5násobek průměrné mzdy.

Podle důvodové zprávy má od února platná sleva ambice dopomoci ke vzniku 50 až 80 tisíc nových zkrácených úvazků.

Reklama

Doporučované