Hlavní obsah

Spravedlnost pro „kulaky“ po 71 letech. Bolševici je vyhnali neprávem

Foto: wikimedia

Jedni z mnoha tisíc takzvaných kulaků donucených k vystěhování.

Reklama

Okresní soud v Praze v pátek rehabilitoval rodinu sedláků z Hrusic za nucené vystěhování, k němuž došlo za komunistů před sedmi desítkami let.

Článek

Komunisté v padesátých letech vystěhovali několik tisíc rodin sedláků, které předtím odsoudili ve vykonstruovaných procesech. Likvidaci venkovských elit nazvali „Akce K“ podle tehdejšího pejorativního označení „kulak“.

Přesně takový byl i příběh Františka Matyse z Hrusic, jeho dcery Miroslavy Čihákové, jejího muže Františka Čiháka a jejich dětí. František Matys byl v roce 1950 uvězněn za údajné pobuřování, jeho statek přešel do povinného nájmu JZD a v roce 1952 dostala rodina příkaz k okamžitému vystěhování.

Vystěhování soud řešil až nyní

Po revoluci soud v roce 1991 Matyse rehabilitoval za nezákonné věznění, ale samotné vystěhování jeho rodiny se dostalo před soud až letos. O rehabilitaci pro svého dědečka, své rodiče i sebe samotnou žádala Matysova vnučka Eliška Teplická. Chtěla, aby soud jasně řekl, že nucené vystěhování bylo tehdy nezákonné. Soud návrhu v plném rozsahu vyhověl.

„Staré křivdy je třeba napravit. A nebýt formalista. Je nesporné, že k vystěhování došlo v důsledku perzekuce, že pan František Matys byl nepohodlný pro tehdejší režim. Bouřil se, byl za to nezákonně odsouzen a strávil za to nezákonně nějakou dobu ve vězení,“ poznamenal soudce Michal Matouš.

Foto: Profimedia.cz

Dobový plakát útočící na sedláky.

Státní zástupce navrhoval, aby se rehabilitace nevztahovala na paní Teplickou, protože se narodila až sedm let po vystěhování. V roce 1952 měla rodina šest dětí a další tři se narodily v době, kdy už žili v přiděleném bytě.

Nucené vystěhování ale podle soudce omezilo osobní svobodu sedlácké rodiny, a to včetně dětí, které se narodily už na nové adrese. Rodina se mohla do svého statku vrátit až po uvolnění poměrů v roce 1965.

„Je pravda, že se narodila až poté, co došlo k násilnému vystěhování. Nicméně rehabilitaci nelze vztahovat pouze k okamžiku vystěhování, ale i k následkům, které mělo. S vystěhováním souvisela nemožnost vrátit se do té nemovitosti až do roku 1965. To všechno je potřeba zahrnout do podstaty - zbavení osobní svobody,“ řekl soudce.

Foto: Seznam Zprávy

Soud, který v pátek projednal desítky let starou kauzu.

Vnučka pronásledovaného sedláka rozsudek uvítala. Majetek rodina dostala zpět v restituci a dnes na něm hospodaří sourozenci Teplické.

O rodinné historii sepsala publikaci, aby se s ní mohly seznámit i její děti. Teď chce do publikace zahrnout i čerstvý rozsudek okresního soudu.

„Jsem moc ráda, že jsem to (rozhodnutí soudu) zažila. Potřebuju jít dál a zároveň mít pocit, že jsem i pro dědečka a rodiče něco udělala,“ řekla po vynesení rozsudku pro Seznam Zprávy Teplická.

Reklama

Doporučované