Hlavní obsah

Stát vyčlenil uprchlíkům další tisícovku lůžek. Snaží se hledat další

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Kdo nemá kam jít, si může ubytování zajistit v uprchlických asistenčních centrech. Na snímku to v pražském Kongresovém centru.

Reklama

Státní instituce už našly ve svých budovách 8 tisíc lůžek, které lze použít na ubytování uprchlíků. Ministr vnitra Vít Rakušan ale tlačí na hledání dalších prostor.

Článek

Jednotlivým ministerstvům a různým organizacím, které pod ně spadají, se v uplynulém týdnu podařilo nalézt další volné kapacity pro ubytování ukrajinských uprchlíků. Nabízejí už téměř 8 tisíc lůžek. A budou hledat další.

Minulý týden ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) oznámil, že ministerstva a pod ně spadající organizace, nabídly už necelých 7 tisíc lůžek. Slíbil, že přesvědčí jednotlivé organizace, aby své ubytovací kapacity zrevidovaly a pokusily se najít další volná místa pro lidi, kteří utíkají před válkou.

„Ministerstva nakonec poskytla všechna svá dostupná lůžka. U některých institucí ale mám představu, že bychom jejich kapacitu mohli projít ještě jednou, protože si myslím, že tabulku ne zcela dokonale vyplnili,“ řekl Rakušan už v minulém týdnu.

A opravdu se podařilo najít další zhruba tisícovku míst. „Nyní disponujeme celkem 7 977 lůžky, která poskytla jednotlivá ministerstva a jimi zřizované organizace. Náměstek ministra je navíc ještě v pátek opětovně dopisem požádal o nalezení případných dalších kapacit,“ uvedl na dotaz Seznam Zpráv mluvčí ministra Rakušana Jakub Veinlich.

Jednotlivé instituce podle něj mají na dopis zareagovat do tohoto pátku. „Není proto vyloučené, že počet uvolněných lůžek se může ještě navýšit,“ dodal. Rakušan v minulosti počítal s tím, že by stát touto formou mohl nabídnout kolem 9 tisíc postelí.

Ukrajinští uprchlíci už bydlí třeba v rekreačních střediscích Poslanecké sněmovny. Několik rodin našlo útočiště v luxusních bytech nedaleko Pařížské ulice v centru Prahy, v nichž dříve bydlely ministryně vlády Andreje Babiše (ANO). Jejich nástupci služební byty nevyužívají, proto je Ministerstvo pro místní rozvoj mohlo nabídnout běžencům.

Ku příkladu Praha nebo Brno a okolí v minulých týdnech spustily databázi volného ubytování. Do ní se skrze formulář hlásí lidé nebo firmy nabízející různé druhy ubytování pro Ukrajince. Portál, který by sdružoval všechny poskytovatele ubytování, včetně těch státních, však Ministerstvo vnitra podle Veinlicha nepřipravuje.

„Pokud jednotlivec nabízí ubytování, může se prostřednictvím webové stránky nasiukrajinci.cz obrátit na neziskový sektor, který vede svoji databázi, do níž má v případě potřeby přístup i stát. Ten pak zprostředkovává se svojí interní databází ubytování velkého rozsahu (jako jsou ubytovny, hotely a podobně) prostřednictvím krajů a Krajských asistenčních center pomoci Ukrajiny,“ vysvětlil.

Podle ministerské statistiky do dnešního dne do Česka přišlo celkem 235 tisíc lidí utíkajících před válkou na Ukrajině. Z nich je 102 tisíc dospělých žen, 99 tisíc dětí a mladistvých a přes 8 tisíc seniorů.

Reklama

Doporučované