Hlavní obsah

Steroidy vedou k agresivitě i depresím, varují experti po odhalení pašeráků

Foto: Pixabay.com

Sportovci tíhnou k užívání steroidů čím dál častěji. Ilustrační foto.

Reklama

Užívání anabolických látek a steroidů je na vzestupu. Odborníci varují, že jejich užívání může vést k trvalému poškození zdraví, zvýšenému cholesterolu nebo poškození jater.

Článek

Tisíce mladých lidí si v e-shopech nerušeně kupují steroidy či jejich náhražky. Naznačuje to rozsáhlý případ, o němž ve středu informoval mezinárodní tým vyšetřovatelů a celníků z Česka, Polska a Slovenska.

Experti přitom varují, že užívání podobných látek může trvale zničit zdraví.

„Anabolické steroidy na organismus působí jak krátkodobě, tak dlouhodobě a mohou způsobit nemoci týkající se krevního oběhu, hormonálního systému, jater, ale taky třeba nádory,“ řekl Seznam Zprávám Michal Rynkowski, který stojí v čele Polské antidopingové agentury. Právě ta měla v celém případu úlohu hlavního experta, ale taky soudního znalce.

Podle nutriční terapeutky Dagmar Muškové se u lidí s vyšším příjmem bílkovin může později projevit dna, vyšší cholesterol, zvýšené jaterní testy, hormonální nerovnováha nebo přílišné zadržování vody, které vede k vyšší hmotnosti.

„U mužů je například zvýšený výskyt a nežádoucí růst prsních žláz. Může totiž docházet ke tvorbě ženských hormonů estrogenů. Ženy i muži potom můžou pozorovat nadměrné ochlupení, protože s příjmem steroidů souvisí i vyšší příjem androgenních hormonů.“

Krůček po krůčku

Vyšetřovatelé v úvodu zmíněného případu zajistili více než 150 kilogramů tablet steroidů, 430 tisíc kusů tablet anabolik a téměř 170 kilo látek určených na jejich výrobu.

Podle státního zástupce Roberta Hanuše nelegálně vyrobené látky odebírali především kulturisté a trenéři jak amatérských, tak profesionálních sportovců v posilovnách.

Trend užívání podobných látek je v posledních letech na vzestupu. Běžný uživatel si objedná jen pár kusů, málokdo si však dokáže představit či připustit možné dlouhodobé účinky. „Důsledky přicházejí krůček po krůčku, velmi plíživě. Spousta lidí si to neuvědomuje a raději zaplatí cenu za krásu svým zdravím,“ řekl Hanuš.

Nejvíce trpí psychika mladých

Fyzické dopady na zdraví nejsou to jediné. Užívání anabolických látek má vliv také na psychiku. Problémy jako vyšší agresivita, poruchy spánku nebo poruchy příjmu potravy se mohou projevovat u všech, častější jsou však u mladistvých.

„Myslím, že i kvůli vlivu sociálních sítí jsou především kluci okolo 16 až 17 let velmi ohroženou skupinou. Na instagramu vidí někoho vysportovaného - často jsou to starší muži, kteří už mají přirozeně vyšší svalovou hmotu. Mladí se ale na rozdíl od nich neustále vyvíjejí,“ vysvětlila nutriční terapeutka Mušková.

Nebezpečí užívání steroidů a anabolických látek se podle odborníků blíží rizikům spojeným s užíváním drog. Lidí užívajících steroidy je přitom mnohem více než těch drogově závislých. „Můžeme zde hovořit o takzvaném abstinenčním syndromu, který se běžně projevuje při používání jiných látek. Je to vlastně takové zvyknutí si na to, že vypadáme nějakým hezkým způsobem, ale po odstavení těchto látek se nakonec ukáže, že třeba postava není jako dřív, a to způsobuje deprese nebo výkyvy nálady,“ uvedl Rynkowski.

„Vůbec netuší, co jedí“

Závažnost užívání těchto látek mezi amatérskými sportovci je podle odborníků alarmující. Na rozdíl od profesionálů je totiž výrazně náročnější na takové případy přijít a diagnostikovat je.

Velký vliv na rozšíření mezi amatérskými sportovci a mladistvými má kromě sociálních sítí taky samotné prostředí fitness. „Vzniká něco jako kult krásy, všichni chtějí vypadat hezky, a to se týká jak žen, tak mužů. Lidé ale občas nevědí, jak toho dosáhnout přirozeným způsobem, a tak když přijdou do fitness klubu nebo posilovny, baví se o tom s některými profesionálními trenéry. Ti už ale můžou mít zájem na tom, aby distribuovali zakázané látky,“ pokračoval Rynkowski.

„Pandemie covidu a zavření středisek způsobily navýšení prodeje přes internet,“ nastínil Hanuš, že skrze e-shopy mohli koncoví zákazníci nelegálně vyrobené produkty vcelku jednoduše získat.

Konzumenti takových látek však často netuší, co vlastně do svého těla vpravují. „Viděl jsem naprosto nevyhovující prostředí v Jindřichově na Přerovsku. Pachatel choval asi deset psů a byla tam obrovská lejna. Kdyby si uživatelé představili, jaké bakterie se dostaly do výrobků, nikdy by si je neobjednali,“ uvedl Hanuš.

Nejde ale pouze o nehygienické podmínky, ve kterých jsou zakázané produkty vyráběny. „V jiném případu naši francouzští kolegové odeslali vzorky do laboratoře a některé obsahovaly až čtyřnásobné dávky udávaného množství látek. Lidé vůbec netuší, co jedí,“ komentoval József Habenicht z Europolu, který se na vyšetřování případu také podílel.

Reklama

Související témata:

Doporučované