Hlavní obsah

Mapa: Kde je bydlení v Česku nejdostupnější

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Chcete bydlet? Dnes to jde hodně ztuha. Ilustrační fotografie.

Reklama

Porovnali jsme data téměř ze 40 měst a zjistili, kde je jak dostupné bydlení podle výše lokálního příjmu. Další díl série Jak se žije v Česku ukazuje na problémy s dostupností bydlení.

Článek

Obecně vzato, ušetřit na byt je v současnosti mimořádně těžké. Zatímco některé regiony v České republice umožňují dosáhnout na vlastní bydlení poměrně rychle, jiné oblasti, zejména velká města jako Praha nebo Brno, představují velkou výzvu.

Například v Orlové je možné si vydělat na vlastní byt za čtyři roky, v Praze za 16 let. Ovšem za předpokladu, že nebudete jíst.

Mapa zobrazuje, jak dlouho se šetří na byt ve čtyřech desítkách českých, moravských a slezských měst. Čím světlejší barva, tím to jde rychleji, čím tmavší, tím se vidina vlastního bydlení více vzdaluje. Kliknutím na vybrané město se ukáže přesný údaj.

Výrazně jsou vidět oblasti, kde se dá vlastní bydlení získat snáz, typicky Ústecký a Moravskoslezský kraj. I v nich jsou ale vidět rozdíly: zatímco v Opavě a Třinci člověk našetří na vlastní byt za deset či osm let, v Orlové jsou to čtyři roky.

To samé je vidět i v Ústeckém kraji: v Mostu a Chomutově se dá našetřit za čtyři až pět let, v Děčíně už je to skoro osm let.

Bydlení za pár let?

Čísla na první pohled vypadají vcelku optimisticky, ale pozor, fakticky je tato doba mnohem delší, protože výpočty se opírají o mediánový příjem bez odečtení běžných životních výdajů – jídla, energií, ošacení, případně jiných výdajů na bydlení například v nájemním bytě.

Co tedy tyto údaje ukazují? Jde o jednoduchý standardizovaný index, který pracuje s čistým mediánovým příjmem a také mediánovou cenou bytu (60 m2). Příjmy i ceny bytů jsou vztažené k dané oblasti, nezohledňují ale, zda na byt člověk šetří sám, nebo se o to dělí například partnerská či manželská dvojice.

Jinými slovy, jestli bylo vlastní bydlení ještě nedávno obtížně dostupné, nyní se dostalo do kategorie nedosažitelné. Už loni analýzy ukazovaly, že vlastní byt je nejméně dostupný za posledních 13 let. Průměrná česká domácnost vydává 65 procent svých čistých měsíčních příjmů na splátky hypotéky. V Praze se tento podíl dokonce vyšplhal na 86 procent, což je rekord a podle prognóz tato situace jen tak neopadne.

Obrovské rozdíly i v nájmech

Severní Morava a Slezsko a severozápadní Čechy jsou místy, kde je bydlení v Česku nejdostupnější. Týká se to jak nájmů, tak koupě bytu. Na opačné straně je potom Praha a Brno, kde je nájemné zhruba dvakrát dražší s ohledem na příjmy a koupě bytu dokonce až čtyřikrát dražší s ohledem na běžné místní příjmy.

Druhá mapa zobrazuje, jak velký podíl z mediánového platu v daném místě člověk potřebuje na bydlení v nájemném bytě (opět jde o mediánovou cenu bytu 60 m2 v daném místě). Kliknutím na vybrané město se pak opět ukáže přesný údaj.

Například ve městě Orlová na střední nájemné nabízeného šedesátimetrového bytu stačí 35 procent středního čistého příjmu. V Praze je to 60 procent.

Méně žádané lokality – nečekaně velké rozdíly v nájmech

Zajímavé je srovnání mezi městy s nejdostupnějším bydlením, tedy mezi Ostravskem a severozápadními Čechami.

Zatímco cena bytů je v obou lokalitách srovnatelná, například v Karviné a Mostě činí kolem 1,4 milionu, v nájmech se místy objevují nečekaně velké rozdíly.

Zhruba o 20 procent je totiž vyšší v českém regionu (například v Mostě se mediánový byt nabízí zhruba za 11 tisíc měsíčně), ve Slezsku je viditelně levněji a kupříkladu v Karviné vyjde nájem ve stejně velkém bytě na osm tisíc měsíčně.

Většina měst: dostupnost koupě se v čase zhoršuje

Z následujícího srovnání v čase vyplývá, že ceny bytů se zvyšují rychleji, než jak v regionech rostou mzdy. V porovnání s rokem 2020 se dostupnost koupě bytu zhoršila ve všech zkoumaných městech kromě Prahy a Brna. I ve městech s nejdostupnějšími byty na prodej – např. v Mostě nebo Orlové – se dostupnost zhoršila ze tří let na čtyři roky středního příjmu.

U největších měst – Prahy a Brna – sice mzdy rostly rychleji a mírně předstihly nárůst cen bytů, ovšem zvláště v těchto městech zároveň platí, že vlastní bydlení je jedno z nejméně dostupných v rámci celé Evropy.

Naopak u nájmů došlo skoro u všech měst k mírnému zlepšení v nabízené ceně nájmu: například v Ostravě ze 48 procent na 44 procent místního středního příjmu, v Praze ze 70 procent na 60 procent.

Jak počítáme dostupnost bydlení

Ceny bytů a nájmů v analýze jsou střední (mediánové, tj. polovina nabídek je dražší a polovina levnější) nabídkové ceny z portálu Sreality.cz za byty v dobrém a vynikajícím stavu u měst nad 25 tisíc obyvatel.

I platy, k nimž pak ceny bytů vztahujeme, jsou pro výpočet použité střední (mediánové, tj. polovina lidí má nižší příjem, polovina vyšší) za daný kraj podle Českého statistického úřadu.

Data o mzdách jsou původně celorepubliková, ovšem v této analýze jsou ještě zpřesněna o dodatečný výpočet pro každý konkrétní okres, ve kterém se město nachází. Hrubé mzdy jsou přepočteny na čistý příjem podle platné legislativy pro osobu bez dětí, bez postižení apod.

Všechna data jsou za první čtvrtletí roku 2023, data pro srovnání za první čtvrtletí roku 2020.

Jak se žije v Česku

Foto: Seznam Zprávy

Série Seznam Zpráv.

Seznam Zprávy vyrážejí do měst a obcí, aby zjistily, jak se vám v České republice žije. Zajímá nás, jak zvládáte zdražování, jak bydlíte, jaké máte příležitosti k práci. Celoroční projekt vychází z interních dat datového týmu a průzkumů společnosti IPSOS.

Všechny díly série naleznete ve speciálu „Jak se žije v Česku“.

Chcete se do projektu Jak se žije v Česku zapojit? Dejte nám vědět, kde se potýkáte s problémy. Svoje tipy pište na e-mail: pribehy@sz.cz.

Reklama

Doporučované