Hlavní obsah

Telegramový účet se jménem střelce nevznikl až zpětně, vědí bezpečnostní složky

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

21. prosinec u pražské filozofické fakulty.

Reklama

Kanál vznikl podle zjištění online deníku Neovlivní.cz už 9. prosince ve 20:03:50. O den později na něm byly věty o plánech na střelbu ve škole.

Článek

Pár hodin poté, co loni 21. prosince zastřelil David K. na pražské filozofické fakultě 14 lidí, se rozšířila informace o kanálu na sociální platformě Telegram, který nesl jméno pachatele a vyzněl jako deník budoucího masového vraha.

Rusky psané příspěvky vyjadřovaly pocity silné nenávisti a rostoucí odhodlání postřílet co nejvíce lidí po vzoru ruské školačky, která podobným způsobem vraždila na začátku prosince.

Od začátku panovaly pochybnosti, zda věty v azbuce opravdu napsal masový vrah z Prahy. Jednak pro to, že byly příspěvky upravovány i dlouho po smrti Davida K., jednak pro slangovou ruštinu, která byla v příspěvcích použita. (Detailně jsme se tématu věnovali v tomto textu.)

Online deník Neovlivní.cz nyní s odkazem na své zdroje informoval o nálezu bezpečnostních složek: „Disponují doklady, že kanál nebyl vyrobený zpětně až po útoku na školu. Vznikl 9. prosince ve 20:03:50. O den později už pak na něm byly věty o plánech na střelbu ve škole. Ty – na rozdíl od prvního příspěvku – nikdo neupravoval.“

Podle Neovlivní.cz se nyní snaží bezpečnostní experti zjistit, zda účet skutečně patřil střelci, jak stálo v jeho názvu i URL adrese, nebo jej někdo jeho jménem založil či přejmenoval až po střelbě. Telegram je ovšem kanál spjatý s ruským režimem a pravděpodobnost spolupráce na vyšetřování je v důsledku války, kterou Kreml rozpoutal před dvěma roky na Ukrajině, mizivá.

„Každopádně z textů zpráv, které bezpečnostní experti dohledali z hloubi internetu, je zřejmé, že nejméně u jedné z nich – opět z 10. prosince – vystupuje správce kanálu pod jménem David,“ dodává Neovlivní.cz.

Psali jsme

V nezačerněných pasážích zprávy je například uvedeno, že policie neměla informace o tom, k čemu se pachatel na fakultě chystá.

Oficiálně se k telegramovému účtu policie nevyjadřuje. „Pracujeme se všemi dostupnými informacemi, které nad tím lze mít. Děláme pro to všechno, ale nemůžu vám k tomu říct vůbec nic,“ řekl online deníku Břetislav Brejcha, šéf Národní centrály proti terorismu, extremismu a kybernetické kriminalitě. Úkolem úřadu je mimo jiné monitoring sociálních sítí s cílem najít možné nebezpečné příspěvky.

Deník, za kterým stojí investigativní novinářka Sabina Slonková, dále zdůrazňuje, že i když mnoho dní před tragédií na fakultě v éteru byly informace, že se něco podobného může stát, nikdo je nepodchytil.

Reklama

Doporučované