Hlavní obsah

Soud potrestal reprezentačního trenéra za zneužití čtrnáctileté svěřenkyně

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

Nepravomocně odsouzený Michal L. (vpravo) se svým advokátem před soudní síní.

Reklama

Soud potrestal sedmapadesátiletého někdejšího trenéra za sexuální zneužití čtrnáctileté svěřenkyně. Muž, jenž v minulosti vedl národní tým stolních tenistek, se na místě odvolal.

Článek

„Je jménem republiky vinen, že v přesně nezjištěné době, nejméně však od ledna do května 2012, v kanceláři budovy tělovýchovné jednoty Sokol Hradec Králové jako trenér oddílu stolního tenisu za účelem svého sexuálního uspokojení nejméně ve čtyřech případech jiným způsobem pohlavně zneužil v té době nezletilou svěřenkyni,“ oznámil ve středu přítomným předseda senátu Okresního soudu v Hradci Králové Zdeněk Roch.

Muži za pohlavní zneužití dítěte vyměřil trest dva roky s tříletou podmínkou. Navíc nesmí čtyři roky trénovat mládež.

Sedmapadesátiletý bývalý reprezentační trenér během četby rozsudku nesouhlasně kýval hlavou a ihned se odvolal. Nepravomocný rozsudek odmítl komentovat.

Seznam Zprávy popsaly příběh dotyčné špičkové hráčky stolního tenisu v červenci 2021, a to skrze vyprávění jejích spoluhráček.

Ruce pod ručníkem

Soudce Roch nyní v ústním odůvodnění rozsudku poprvé veřejně popsal, čeho přesně se měl Michal L. na své čtrnáctileté svěřenkyni vlastně dopustit.

„V rámci rehabilitace jí prováděl masáže celého těla, během kterých ji mimo jiné nejméně ve dvou případech masíroval její nahá prsa, přes která měla rozprostřený ručník, kdy obě ruce měl pod ručníkem, a následně jí nejméně ve dvou případech masíroval její nahá prsa včetně bradavek bez ručníku. To celé zdůvodňoval tím, že prsní svaly jsou namáhané,“ sdělil soudce Zdeněk Roch.

Foto: Jan Novák, Seznam Zprávy

„Vinen,“ oznámil předseda senátu Zdeněk Roch.

Během masáže se hráčky dotazoval, zda cítí jejich emoční spojení. Vysvětloval jí, kde se na těle nacházejí erotogenní zóny, a to s vědomím, že jí nebylo ani 15 let. Hráčka měla podle soudce obavy, že pokud by nerespektovala jeho tréninkový a rehabilitační plán, nechtěl by ji trénovat a ona by neměla příležitost být v reprezentaci.

„Obžalovaný se dopustil zvlášť závažného zločinu pohlavního zneužití a dopustil se ho jako trenér mládeže, tedy osoba, k níž mají svěřenci značnou důvěru, plní jeho pokyny a chovají se tak, aby byl spokojený. To samozřejmě zvyšuje závažnost toho trestného činu,“ uvedl soudce Roch.

Tvrzení proti tvrzení

Obžalovaný po celou dobu soudního řízení, včetně závěrečné řeči, jakoukoliv vinu odmítal. Přiznal, že masáže svěřenkyni poskytoval, ale prý byly čistě profesionální, nic u nich neříkal a k žádným nepřístojným dotykům se neuchýlil.

Soudce Roch popsal, jak u činu, který je takzvaně „tvrzení proti tvrzení“, v tříčlenném senátu postupovali.

„V případech tohoto typu trestné činnosti jsou typicky velmi omezené možnosti dokazování. Základem je výpověď poškozené a výpověď obžalovaného a velmi důležité je potom posouzení důvěryhodnosti těchto účastníků řízení,“ vysvětloval.

Soud nechal vypracovat na oba hlavní aktéry posudky z oblasti psychologie a psychiatrie.

„Ve prospěch poškozené hovoří fakt, že se její výpověď u soudu jevila velmi autenticky, přesvědčivě, a to koneckonců potvrdil i psychologický posudek. Znalkyně u hlavního líčení vyloučila, že by si to poškozená vymyslela, a nemá pochybnosti o tom, že to, co popsala, skutečně zažila,“ popsal soudce.

Naopak posudky na Michala L. hovořily v jeho neprospěch. Znalkyně ho popsala jako osobu s dominantním, určujícím, manipulativním chováním se zvýrazněnými egocentrickými rysy.

„Jeho důvěryhodnost byla snížena jeho osobními vlastnostmi,“ uvedl Roch, ale současně dodal, že znalec není „detektor lži“, tudíž posudky byly pouze jedním z vodítek.

Trenérovi uškodily výpovědi dalších svědků a svědkyň, které téměř všechny hovořily o tom, že vůči dívkám měl narážky se sexuálním podtextem.

Soudce zmínil i fakt, že události se staly před 11 lety. „Že s touto věcí vyšla poškozená po tak velkém časovém odstupu, není u tohoto trestného činu nic neobvyklého. Oběti si procházejí nějakým psychologickým procesem a v tomto případě byl spouštěč fakt, že se to samé mělo dít i další hráčce,“ poznamenal soudce.

Výši trestu uložil na spodní hranici. „Tato doba se soudu jeví jako dostatečná k tomu, aby pan obžalovaný prokázal, že to byl jaksi exces v jeho jinak řádném životě.“ Naopak oproti návrhu státního zástupce prodloužil dobu zákazu činnosti trénování mládeže na čtyři roky.

Michal L. se na místě odvolal.

Hráčky: Musely jsme tančit, když byl ve spodním prádle

  • Seznam Zprávy o případu trenéra stolního tenisu Michala L. informovaly v červenci minulého roku.
  • Hráčky popsaly, jak je trenér v roce 2012 sexuálně obtěžoval. Vše prasklo na mistrovství Evropy v Rakousku, kdy bylo hráčkám v kategorii kadetek 14 a 15 let.
  • Hráčky uvedly, že trenér měl vůči nim řadu sexuálně laděných narážek, chtěl, aby před ním tančily, když byl ve spodním prádle a jednu z nich vyzval ke společnému sledování porna. Mluvily však také o masážích, kdy se trenér dotýkal intimních partiích tehdy čtrnáctileté hráčky.
  • Trenér u soudu všechno popřel. Žádné narážky prý neměl, tančení ani sledovaní porna po hráčkách nepožadoval a masáže byly dle jeho slov čistě profesionální. Dívky si prý vše vymyslely, aby poškodily jeho a výkonný výbor Svazu stolního tenisu.

Reklama

Doporučované