Hlavní obsah

Trestní oznámení Hradu na lékařku Stehlíkovou prověří žalobkyně

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Lékařku Džamilu Stehlíkovou policie z ničeho neobvinila.

Reklama

Trestní oznámení prezidentské kanceláře na psychiatričku a bývalou ministryni pro lidská práva Džamilu Stehlíkovou za výroky o fungování Hradu v době nemoci prezidenta Zemana prověří státní zástupkyně. Policie případ odložila.

Článek

Prezidentská kancelář proti rozhodnutí policie podala stížnost. České televizi to řekl obvodní státní zástupce Jan Vychyta.

„Mohu potvrdit, že usnesení policejního orgánu o odložení věci bylo napadeno stížností. Věcí se tak bude zabývat státní zástupkyně činná u zdejšího státního zastupitelství,“ uvedl Jan Vychyta z Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 4.

Kancelář prezidenta republiky podala na Stehlíkovou trestní oznámení kvůli jejím výrokům v televizním pořadu, v němž zpochybňovala chod a fungování Hradu v době, kdy byl Zeman nemocný. Podle policistů se Stehlíková trestného činu nedopustila a věc odložili.

„Kriminalisté případ prověřili a došli k závěru, že ve věci nejde o podezření ze spáchání trestného činu. Věc tedy odložili,“ uvedl dříve mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Policie se v této souvislosti konkrétně zabývala slovy, jež lékařka pronesla zejména na adresu hradního kancléře Vratislava Mynáře loni v březnu v pořadu České televize Máte slovo.

„Strašlivé je to, v jaké absolutní závislosti je pan prezident Zeman na svém okolí. Mynář si ho vodí a teprve minulý rok, kdy byl pan prezident nemocný, jsme viděli, že i když lékaři řekli, že není schopný pracovní činnosti, tak jeho úřad dál fungoval. Nevíme, jestli rozhoduje Zeman, čínská ambasáda, nebo Putin,“ řekla Stehlíková.

Zástupce advokátní kanceláře Marka Nespaly, který Hrad zastupuje, už dříve Seznam Zprávám napsal, že se budou dál bránit.

„Proti předmětnému usnesení policejního orgánu o odložení věci bude podána stížnost dozorujícímu státnímu zástupci, jelikož závěry v usnesení učiněné jsou nesprávné,“ napsal advokát Tomáš Rousek z advokátní kanceláře Marka Nespaly.

Nejbližší okolí prezidenta Miloše Zemana přitom už jeden spor se Stehlíkovou zahájilo. Podalo na ni civilní žalobu, kterou chce Zeman po Stehlíkové vymoci omluvu a jeden milion korun za to, že se na svém blogu i v médiích vyjadřovala o jeho zdraví. Zmínila mimo jiné, že u prezidenta došlo k metabolickému rozvratu kvůli alkoholické jaterní cirhóze.

V tomto případu se zatím konalo jen první jednání. Lékařka u soudu uvedla, že za jejími žalovanými výroky o Zemanově zdraví stál dobrý úmysl – záchrana prezidentova života. Jednání u soudu bude pokračovat na konci února.

Reklama

Doporučované