Hlavní obsah

Třetina firem chce navyšovat mzdy. Potíže čekají nízkopříjmové pracovníky

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Firmy plánují spíše nabírat. Problém ale můžou mít spíše nízkopříjmové profese, kde se vykonává rutinní práce. (Ilustrační snímek)

Reklama

Zaměstnavatelé se chystají více pracovníků nabírat než propouštět. Problém s prací by však letos mohli mít lidé, kteří vykonávají rutinní činnosti za nízké mzdy. Odhaluje to masivní průzkum mezi 40 tisíci firmami.

Článek

Nabírat chtějí v letošním roce větší zaměstnavatelé od padesáti a více pracovníků, zatímco spíše propouštět budou ti nejmenší do deseti pracovníků.

Oborově pak plánují hledat nové zaměstnance zejména v administrativě nebo informační a komunikační činnosti. Propouštěním naopak hrozí podniky v pohostinství nebo ze zpracovatelského průmyslu či zemědělství.

Z obřího průzkumu mezi 40 156 zaměstnavateli z konce loňského roku v souhrnu vyplývá, že v následujících 12 měsících budou zaměstnanci na českém pracovním trhu spíše chybět. Za průzkumem stojí Ministerstvo práce a sociálních věcí ve spolupráci se společností LMC.

Třetina zaměstnavatelů proto chce i navyšovat mzdy, nejčastěji plošně všem pracovníkům (46 procent oslovených). A dalších 61 procent oslovených firem chce finanční ohodnocení držet na stejné úrovni. Snižovat mzdy se naopak chystají pouze 4 procenta zaměstnavatelů, převážně nejmenší firmy.

Podívejte se na rozbor, kde se podle oborů chystají zaměstnavatelé spíše nabírat (modrá) a kde propouštět (oranžová):

Foto: MPSV.cz

Kde se bude nabírat a kde propouštět podle masivního průzkumu?

„Jasně z dat vyplývá, že zásadní krize, která by znamenala extrémní růst nezaměstnanosti, nehrozí. Naopak firmy nadále hledají pracovní sílu,“ shrnuje výsledky ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Z reakcí firem totiž vychází, že úspory se snaží hledat mimo lidské zdroje.

DPP a DPČ se může změnit

Z průzkumu také vyplynulo, že zatímco odborníci a specialisté jsou na pracovním trhu stále velmi žádaným zbožím, dopady zdražování nejvíce dopadnou na nízkopříjmové pracovníky.

Jednak jim ve větší míře hrozí propouštění a zároveň právě u nich zaměstnavatelé vykazují nejmenší ochotu zvyšovat mzdu.

Podle ministra práce Mariana Jurečky je to tak jasný signál, že na podporu těchto pracovníků se musí jeho resort připravit. „Je to pro nás vzkaz, abychom s nimi pracovali,“ podotkl Jurečka.

Lednová reportáž Pelhřimova, který hlasí jednu z nejnižších nezaměstnaností

Přestože na konci loňského roku nezaměstnanost v celé zemi mírně stoupla na 3,7 procenta (meziročně o 0,2 procentního bodu), stále platí, že v Česku převažuje poptávka po lidech. A to navzdory aktuálním rostoucím cenám energií a zdražování, kvůli nimž zaměstnavatelé hrozí propouštěním.

Seznam Zprávy proto už popsaly atmosféru v Pelhřimově, který vykazuje jednu z nejnižších nezaměstnaností v Česku:

Ministr zmínil možnost zvýšení limitů u pracovních úvazků na dohodu o provedení práce a dohodu o pracovní činnosti. Aktuálně platí, že je dohoda o provedení práce limitovaná na 300 hodin ročně a dohoda o pracovní činnosti zase na 20 hodin týdně.

„O tom ještě vedeme debatu v rámci koalice,“ uvedl ministr k případným změnám s tím, že více by mohl říct v únoru.

Ohrožená je rutinní práce

Z dat vyplývá, že zaměstnavatelé se budou snažit šetřit na nízkopříjmových profesích, které lze nahradit automatizací.

„Jsou to pozice, které vykazují určitou míru rutinního chování. Řada firem modernizuje a nahrazuje tyto rutinní úkoly,“ charakterizuje ohrožené pracovníky Kateřina Štěpánková, vrchní ředitelka sekce zaměstnanosti na Ministerstvu práce.

Tomáš Ervín Dombrovský z LMC pak mluví i o pozicích v potravinářství nebo logistice. „A podpůrné administrativní činnosti… to se může týkat řadově tisíců lidí,“ vysvětluje analytik s tím, že jde o pracovníky, u kterých bude potřeba rekvalifikace nebo zvýšení jejich odbornosti, aby se mohli na trhu práce uplatnit.

Reklama

Doporučované