Hlavní obsah

V březnu si dopravní nehody v ČR vyžádaly 25 obětí, o čtvrtinu méně než loni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Reklama

Během velikonoční neděle zemřeli na českých silnicích hned čtyři lidé. Konec měsíce byl navíc ovlivněn vysokými teplotami, kdy vyjeli motorkáři. Celý měsíc březen si přesto ve statistikách od loňska polepšil.

Článek

Počet obětí dopravních nehod v Česku byl letos v březnu zhruba o čtvrtinu nižší než loni, zemřelo 25 lidí. Také těžce zraněných ubylo o čtvrtinu. Vyplývá to z předběžných údajů o nehodách na webu policie. Nejtragičtějším dnem měsíce byl právě ten poslední – 31. březen, na který letos připadla velikonoční neděle. Během ní zemřeli na českých silnicích čtyři lidé.

V březnu 2023 zahynulo při nehodách v zemi 34 lidí, letos o devět méně. Těžce zraněných bylo loni v březnu 104, zatímco letos 79. Březen tak přinesl první meziroční pokles počtu obětí nehod v letošním roce. V lednu totiž bylo zemřelých 40 – stejně jako v lednu 2023 – a v únoru množství zemřelých oproti loňskému únoru stouplo o jednoho na 28.

V závěru března policie zaznamenala nejvíce zemřelých při nehodách za jeden den v tomto měsíci. Už krátce po půlnoci 31. března zemřel jeden člověk v Brně, když tam osobní auto vyjelo mimo silnici na stavbu a narazilo do traverzy. V Pardubicích zemřel osmačtyřicetiletý řidič, když v malé rychlosti narazil do plotu. Večer zahynula osmnáctiletá řidička osobního auta po nárazu do stromu na silnici mezi Poběžovicemi a Mnichovem na Domažlicku. Čtvrtou obětí byl motocyklista, který se večer střetl na Havlíčkobrodsku s autem na silnici I/34 mezi obcemi Jitkov a Ždírec nad Doubravou.

Stejně jako loni bylo i letos v březnu několik dní s rekordními teplotami. Motorkářů tak bylo mezi březnovými oběťmi nehod několik, hlavně v závěru měsíce. Například 26. března zemřel motorkář na dálnici D1 na Benešovsku po nárazu do středových svodidel, když podle policie nepřizpůsobil rychlost stavu vozovky a svým schopnostem.

Reklama

Doporučované