Hlavní obsah

Česko chce 77 nejmodernějších tanků Leopard, starší kusy už armáda zkouší

Foto: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Německý tank Leopard 2A4, který má k dispozici česká armáda v Přáslavicích.

Reklama

Armáda už nyní disponuje sedmi stroji 2A4, šéfka rezortu obrany zároveň řekla, že by Česko mělo zájem o 77 kusů nejmodernějších Leopardů 2A8. Reportér Seznam Zpráv navštívil základnu, kde se se starší verzí učí pracovat.

Článek

Do Prahy v pátek zavítal německý ministr obrany Boris Pistorius. S českou ministryní Janou Černochovou (ODS) jednali krom jiného i o tancích.

Řeč přišla především na nejnovější model Leopardy 2A8. „Němci se ptají zemí spadajících do Severoatlantické aliance, zda chtějí na projektu participovat,“ řekla Černochová s tím, že v případě společného nákupu tanků by Česko chtělo pořídit minimálně 77 těchto strojů.

S několika německými stroji, konkrétně staršími Leopardy 2A4, se vojáci v těchto dnech seznamují. Do Česka doputovaly jako dar za pomoc Ukrajině. Armáda totiž v uplynulých měsících poslala zemi, která se od loňska brání ruské agresi, několik desítek starších verzí tanků T-72.

Dodávky z Německa jsou postupné, do konce roku by ale armáda měla mít k dispozici všech 14 kusů.

„Je to krok dopředu“

U 73. tankového praporu v Přáslavicích na Olomoucku tuší, co můžou od tanků Leopard 2A4 čekat. A i když nejde o techniku, která právě sjela z výrobního pásu, jsou za ni rádi.

Nyní mají na základně k dispozici tři platformy tanků - kromě typu Leopard také sovětské T-72 M1 a modernizované T-72M4 CZ.

Podle velitele praporu Tomáše Suchého je těžké říct, který z nich je teď nejlepší. „Každá tanková platforma má svá pro a proti. Každý tank potřebuje svůj přístup, každý tank má jinou konstrukci a každý tank byl vyroben pro jiné účely. Nedá se říct, jestli je lepší T-72, nebo Leopard. Každopádně je to krok dopředu,“ míní.

Leopard 2A4

  • Bojový tank Leopard 2A4 se vyznačuje odolným pancéřováním, vysokou manévrovací schopností a palebnou silou. Je určen k ničení tanků, obrněných vozidel a živé síly nepřítele z místa či za pohybu ve dne i v noci.
  • Osádku tanku tvoří čtyři muži, vozidlo je vybaveno 120 mm tankovým kanónem Rheinmetall s hladkou hlavní s manuálním nabíjením. Výzbroj dále tvoří 7,62 mm spřažený kulomet MG-3 a protiletadlový kulomet stejného typu. Pohonnou jednotku tvoří dvanáctiválcový vícepalivový motor spojený s automatickou převodovkou.

Zdroj: 73. tankový prapor Přáslavice

Ruční nabíjení jako výhoda

Ačkoliv jsou T-72 M1 i Leopard 2A4 z minulého století, ten německý vypadá na první pohled moderněji. Nechybí světla, blinkry ani zrcátka a gumové bojové pásy.

Zástupce velitele 2. tankové roty 73. tankového praporu Jiří Kaluža popisuje, že se dovnitř vejdou čtyři vojáci – velitel, střelec, nabíječ a střelec. „Oproti starým T-72, kde jsou jenom tři vojáci v osádce,“ upozorňuje s tím, že v tanku sovětské výroby chybí nabíječ.

„To je největší rozdíl. Tank Leopard je podle mě spolehlivější, má přesnější kanón a líbí se mi celkově koncept, když je tam nabíječ, a ne nabíjecí automat.“

Podívejte se, jak vypadá tank Leopard 2A4:

+8

Uvnitř tanku Leopard to není nic pro klaustrofobiky, byť vojáci říkají, že oproti svému staršímu kolegovi nabízí víc místa. Interiér je bílý, všude jsou páčky a tlačítka a samozřejmě převažují nápisy v němčině. Lze tu ale spatřit i upozornění v češtině. V zadní části je pak prostor pro munici.

„U tanku Leopard se nabíjí ručně. Na bojišti může rozhodnout první výstřel. Udává se, že první by měl vystřelit tank s manuálním nabíjením, tedy tank západního typu. Nabíjecímu automatu chvíli trvá, než nabije první ránu. Pokud je nabíječ dobře vycvičený, je schopný nabít kanón do tří až pěti sekund,“ popisuje Kaluža reportérovi Seznam Zpráv uvnitř tanku.

Během střelby za jízdy prý byl Leopard velmi přesný na vzdálenost až dva kilometry.

Vyjetí ze stereotypu

Tank německé provenience má automatickou převodovku a váží 55 tun. Má gumové pásy, takže po silnici může jet rychlostí až 70 km/h.

Zatím se vojáci - za pomoci Němců - s novou technikou seznamují. „Na začátku září budeme mít vyškoleno 47 vojáků, kteří budou moci usednout do tanku na pozici řidiče, střelce, velitele nebo nabíječe. Jsou s technikou spokojeni, je to určitá vzpruha, vyjetí ze stereotypu. Člověk se učí novým věcem, ty určitě baví víc než ty staré,“ dodává Kaluža.

Munice mimo prostor pro posádku

Podle vojenského a bezpečnostního analytika Lukáše Visingra jsou německé tanky lepší než T-72.

„Stačí se podívat na Ukrajinu. Tam vidíme, že i sebelépe modernizované tanky sovětské konstrukční školy mají ten fatální problém s automatickým nabíjecím zařízením a s uskladněním munice ve věži,“ podotýká „Po zásahu zpravidla dochází ke spektakulární explozi, která totálně zničí vozidlo a usmrtí celou posádku,“ přidává vysvětlení.

„Západní tanky mají úplně odlišnou konstrukci, mají munici uloženou odděleně od osádky v zadní části věže, takže tenhle problém u nich zpravidla nenastal. Leopardy 2A4 jsou stroje z 80. let, ale mají pořád obrovský evoluční potenciál,“ dodává.

Za minutu vystřelí až osmkrát

Neznamená to ale, že by se v Přáslavicích loučili s tanky T-72, kterých mají k dispozici několik desítek.

I do nich měly Seznam Zprávy možnost nahlédnout. Uvnitř tanku není problém narazit na azbuku, češtinu nebo slovenštinu. Pocitově je tu méně místa. Drobná vychytávka - malý černý větrák - má vojákům zpříjemnit pobyt i během veder.

„Máme k dispozici nabíjecí automat, pod námi je zásobník pro 22 kusů munice,“ líčí zástupce velitele Kaluža.

„Střelec si navolí, jaký typ munice chce vystřelit, vyvolá se takzvaná kazeta. Máme dělené střelivo, nejprve se nabije střela a poté nábojka, zavře se závěrový klín a můžeme střílet. Za minutu je tank schopen vystřelit šestkrát až osmkrát,“ popisuje.

Podívejte se, jak vypadá tank T-72 M1:

+3

Letní seriál Seznam Zpráv o modernizaci armády

Seznam Zprávy během léta pravidelně publikují články zaměřené na modernizaci české armády. Články budou z míst, kde už je o nové technice rozhodnuto, nebo ji vojáci rovnou v nejbližší době dostanou.

První díl se zaměřil na nákup nových bojových vozidel pěchoty ze Švédska.

Druhý díl se zaměřil na nákup nových houfnic z Francie.

Třetí díl informuje a dodávkách tanků Leopard z Německa a zavádění do české armády.

Reklama

Doporučované