Hlavní obsah

Dělostřelce čeká „revoluce“. Čtyřicet let staré houfnice nahradí nové

Foto: Gabriela Kugler/ Armáda ČR

Samohybná kanonová houfnice Dana.

Reklama

Česká armáda musí ještě v dnešní době používat techniku, která se vyráběla v minulém století. Nyní se modernizuje. Vojáci už vyhlížejí mimo jiné nové houfnice Caesar, které nahradí ty staré.

Článek

Končící houfnice Dana v armádě slouží už více než 40 let. Stejně jako u starých bojových vozidel pěchoty, i tento druh vojenské techniky, která je schopná dostřelit asi 20 kilometrů, patří spíš do muzea.

Vojáci čekají na nové francouzské houfnice Caesar, které mají dvojnásobný dostřel. Ještě si sice budou muset několik let počkat, o nákupu je už ale rozhodnuto. Do té doby musí dělostřelci používat staré houfnice, které už nesplňují požadavky NATO. Armáda je proto musí udržovat v bojeschopném stavu a cvičit s nimi.

Do starých houfnic usedli vojáci například během cvičení ve vojenském újezdu Hradiště na západě Čech. Přímo na místě bylo možné vidět dosluhující techniku v akci.

Podívejte se, jak vypadá výstřel z houfnice Dana:

Výstřel z houfnice Dana během cvičení na západě Čech.Video: Jaroslav Gavenda, Seznam Zprávy

Po příjezdu na místo bylo na kopci několik houfnic připravených a nastartovaných. Vojáci seděli uvnitř, za nimi byli velitelé, kteří dávali pokyny, kam střílet, a před střelbou si vždy vše u každé houfnice osobně zkontrolovali. Střelby jsou týmová práce, kdy se vojáci uvnitř spoléhají na výpočty a pokyny ostatních. Sami totiž nevidí, kam střílí.

Houfnice jsou udržované, při detailním pohledu je ale vidět, že už mají svoji největší slávu dávno za sebou. Hlavní dominantou je dělo, po stranách jsou upevněné sekyry, krumpáče nebo lopaty.

V jedné z houfnic je velitelem obsluhy děla Petr Englárt z 13. dělostřeleckého pluku v Jincích. U jednotky je už osm let.

„Osádka je v počtu pěti lidí a maximální dostřel je 20 kilometrů a 300 metrů. Smrtící účinky jsou dvě stě metrů od dopadu střely. Záleží na munici,“ vysvětluje voják, který právě po střelbách vylezl z houfnice.

Popisuje, jak se na střelbách podílí celý tým. „Velitel čety ví směr, takže svoji buzolu, dělostřelecký dalekohled zamíří do směru a nás jednotlivě zaměřuje tak, abychom mířili stejně do středu dopadové plochy. My cíl nevidíme, míříme tam, kam nám řeknou. Za minutu dá houfnice automatem čtyři rány, ručně dokáže dvě rány za minutu,“ dodává.

+4

Stejně jako například vojáci z vrtulníkové základny v Náměšti nad Oslavou před dodávkou nových vrtulníků budou muset i vojáci z Jinců projít před zavedením nové techniky cvičením.

„Kluci i já se těšíme, bude to určitě modernější. Oproti Daně se vše ovládá zvenku. Například zaměřování by mohlo být rychlejší, takže bychom nemuseli trávit tolik času v palebném postavení. Nová technika je vždy dobrá. Už příští rok by se měly nějaké obsluhy posílat na kurzy do Francie, poté se už bude dělat zaškolení u nás ve Vyškově na vojenské akademii,“ říká Petr Englárt.

Samohybná kanonová houfnice Dana

  • Samohybná kanonová houfnice vz. 77 ráže 155 mm československé výroby představuje dělostřeleckou zbraň určenou pro palebnou podporu pozemních sil.
  • Zbraňový systém s automatickým nabíjením je konstruován na upraveném podvozku Tatra 815 s pohonem 8x8.
  • Maximální dostřel houfnice je 20 km, při automatickém nabíjení vystřelí čtyři rány za minutu.
  • V případě nouze ji ale lze nabíjet i ručně. Obsluhu tvoří pět osob.

Zdroj: Armáda ČR

Zástupce velitele 13. dělostřeleckého pluku v Jincích Vlastimil Urban Seznam Zprávám vysvětlil, proč už staré houfnice nevyhovují. „Houfnice je funkční, ale zastaralá, takže dochází k závadám v podstatě výrobního charakteru. V současné době stojí dělostřelectvo na přezbrojení, které bude zkompletováno někdy na přelomu roku 2026 a 2027. Jde primárně o 155mm samohybné dělo Ceasar, které je upraveno pro podmínky české armády,“ popisuje zástupce velitele.

Přechod na novou techniku nabídne mnoho výhod. „My dělostřelci říkáme, že doteď jsme v 19. století, 20. vynecháme a jdeme rovnou do 21. století, částečně skoro až 22. století. Rozdíl je diametrální, ať už v čase, obsluze, ergonomii, ale primárně se můžeme bavit o přesnosti a délce dostřelu,“ dodává Urban.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Zástupce velitele 13. dělostřeleckého pluku Vlastimil Urban.

Ministerstvo obrany objednalo celkem 62 moderních samohybných děl Caesar, houfnice by měly být armádě dodané do konce roku 2026. Dohromady za ně resort plánuje vynaložit více než deset miliard korun.

„Nákupem těchto děl děláme další krok k tolik potřebné modernizaci naší armády a snížení vnitřního dluhu, který vůči armádě stále máme. Jsem velmi ráda, že se nám uzavřením dodatku zároveň povedlo rezervovat pro Českou republiku kapacitu ve výrobních linkách, které jsou vlivem války na Ukrajině na příští roky beznadějně obsazené,“ uvedla vloni ministryně obrany Jana Černochová (ODS), když resort obrany navýšil objednávku houfnic.

Foto: Nexter

Dělostřelci dostanou nové houfnice Caesar francouzské společnosti Nexter.

Oproti houfnici Dana dokáže dělo Caesar dostřelit na vzdálenost více než 40 km, za jednu minutu také vystřelí o dvě rány více – šest. Výhodou francouzské houfnice bude rovněž možnost použití munice ráže 155 mm standardizované v rámci NATO.

Letní seriál Seznam Zpráv o modernizaci armády

Seznam Zprávy během léta pravidelně publikují články zaměřené na modernizaci české armády. Články budou z míst, kde už je o nové technice rozhodnuto, nebo ji vojáci rovnou v nejbližší době dostanou.

První díl se zaměřil na nákup nových bojových vozidel pěchoty ze Švédska.

Druhý díl se zaměřil na nákup nových houfnic z Francie.

Třetí díl informuje a dodávkách tanků Leopard z Německa a zavádění do české armády.

Reklama

Související témata:
Houfnice DANA
13. dělostřelecký pluk „Jaselský“

Doporučované